Zoet
Zoete witte wijn
Zoete witte wijn is niet alleen voor de beginnende wijndrinker, want er zijn fantastische dessertwijnen of licht- tot halfzoete wijnen. Maar wat is zoete wijn en hoe wordt zoete witte wijn gemaakt?

Zoete witte wijn maken

Normaal gesproken gaat bij alle soorten wijnen het gistingsproces door totdat de gist alle suikers heeft omgezet in alcohol en dan krijg je droge wijn. Als de wijnmaker echter het gisten onderbreekt, ontstaat er een wijn die zoet van smaak is. Dit gebeurt door middel van een subtiel filter, waardoor er geen gist achterblijft. Een andere manier is om de gist te ‘vergiftigen’ met alcohol of sulfiet. Maar de meest gebruikelijke methode is het toevoegen van alcohol tijdens het gistingsproces.

Zoete witte wijn druiven

Er zijn een aantal druiven die het meest worden gebruikt voor het maken van lichte tot zeer zoete witte wijn: Muscat of Moscato, Riesling, Sémillon en Gewürztraminer. Een druif zoals Riesling wordt echter ook ingezet voor droge witte wijnen. Hoe zoet de wijn is, hangtdus van het gebied af, het oogstjaar en de technieken van de wijnmaker.

Edele rotting

Er zijn enkele beroemde witte zoete wijnen, zoals Sauternes en Monbazillac in Frankrijk, Tokaji in Hongarije, Duitse Auslese, Beerenauslase en Trockenbeerenauslese, en Eiswein uit Canada, Duitsland en Oostenrijk. Zij danken hun smaak aan de druiven met edele rotting. Dat klinkt misschien niet lekker, maar voor dit soort wijnen pakt het juist bijzonder goed uit. Wanneer de schimmel ‘Botryis Cinerea’ gezonde en rijpe druiven aantast in een vochtig klimaat, wordt de schil zwakker. Het gevolg is dat het water in het vruchtvlees sneller verdampt en daarom verschrompelen de druiven. Het voordeel hiervan is dat ze aroma’s afgeven van honing, gedroogd fruit en sinaasappelmarmelade. En als je het over echte topwijnen hebt, hoort Château d’Yquem daar absoluut op de eerste plaats.

Zoete witte wijn bewaren

Omdat suiker ook een conserveringsmiddel is, kan je zoete wijn vaak langer bewaren dan droge witte wijn. De meeste witte wijnen zo’n twee tot tien jaar, maar enkele bijzondere witte zoete wijnen uit Bordeaux kun je wel tot een kwart eeuw of zelfs een volledige eeuw bewaren!

Lekkere zoete witte wijn

Wat is een lekkere zoete witte wijn? Dat wordt ons regelmatig gevraagd. Bij de Wijnbeurs ligt de focus op droge witte wijn, maar wel hebben we enkele dessertwijnen en lichtzoete wijnen. Laat u verrassen:

Ga direct naar: Witte wijn aanbiedingen | Top 10 Goede witte wijn

Naar boven