Winkelwagen samenvoegen?

Welkom terug! Er zitten nog enkele artikelen in de winkelwagen van je vorige bezoek. Wil je deze artikelen toevoegen aan je huidige bestelling?

Geen producten gevonden voor deze selectie.

Cava wijn

Cava is dé schuimwijn uit Spanje. Net zoals Champagne wordt deze wijn via de Método Tradicional gemaakt, waarbij hij gefermenteerd wordt in de fles. Cava mag in vele delen van Spanje worden gemaakt, maar de noordoostelijke regio Penedès is toch wel echt de thuishaven van deze populaire bubbel.

Verschil tussen Cava, Champagne en Prosecco

Menig liefhebber vraagt het zich af: wat zijn de verschillen tussen de drie grootheden op het gebied van bubbels? Dit overzicht maakt al veel duidelijk:

  Cava Champagne Prosecco
Land Spanje Frankrijk Italië
Regio Penedès (Catalonië) Champagne Veneto en Friuli
Druiven Xarel-loMacabeo, Parellada en Chardonnay Chardonnay, Pinot Meunier, Pinot Noir Glera
Productiemethode Méthode champenoise of méthode traditionel Méthode champenoise of méthode traditionelle Charmatmethode (Cuve Close of tankmethode)

 

Het terroir drukt dus een enorme stempel op de uiteindelijke smaak van een wijn en geeft daarmee al de verschillen aan. Over het algemeen geldt: hoe koeler het klimaat, hoe meer frisse zuren er worden opgebouwd in een wijn. En ook de ondergrond en de druiven bepalen het type wijn. Zo is een Champagne een stuk strakker dan een Cava die in een warm Middellandse Zee klimaat tot stand is gekomen.

Tot slot is er ook nog de productiemethode: Cava ondergaat net als Champagne een tweede gisting in de fles. Prosecco ondergaat die ook die tweede gisting, maar dan niet in de fles, maar voor een groot deel in roestvrijstalen tanks. 

Kort door de bocht: Champagne is strak van stijl, Cava is sprankelend en wat milder met een minder aanwezig zuurtje en Prosecco is levendig en fruitig.

Cava méthode traditionelle 

Zoals al gezegd: een traditionele Cava uit Spanje wordt gemaakt volgens de méthode champenoise of méthode traditionelle. Hierbij vindt een tweede gisting (prise de mousse) op fles plaats. Deze methode van wijn maken levert mousserende kwaliteitswijnen op met een fijne mousse die lang aanhoudt. Hoe gaat dit precies in zijn werk?

De Cava producenten voegen bij het bottelen van de wijn een mengsel van gist en suiker (liqueur de tirage) aan de volle flessen toe en sluit deze af met een kurk. De gistcellen zetten de suiker om in alcohol waarbij koolzuur ontstaat. Deze kan echter niet uit de fles ontsnappen; de bubbels hebben dus geen andere keuze dan zich te vermengen met de wijn. De flessen worden horizontaal opgeslagen in het donkerste en koelste deel van de kelder.

Als het gistproces voltooid is, blijft er bezinksel van de gistcellen over. De wijze waarop het bezinksel verwijderd wordt, neemt veel tijd in beslag. De flessen worden met de hals naar beneden op standaards gezet. Aan het begin liggen ze horizontaal, maar gedurende enkele maanden wordt de helling waar de flessen op liggen steiler gezet, tot ze rechtop staan en het bezinksel in de hals zakt.

Maar dan? Hoe krijgt de wijnmaker het bezinksel uit de fles? Het in de fles laten zitten is namelijk geen optie. Hier is een ingenieuze oplossing voor gevonden: de flessenhals wordt ondergedompeld in een ijskoude vloeistof waardoor de wijn – inclusief bezinksel – een ijsblok wordt. Dan wordt de kurk verwijderd. Door het gas dat opeens kan ontsnappen, wordt het ijsblok met bezinksel uit de fles geduwd. 

Vervolgens moet een standaard Cava minimaal negen maanden rijpen, in vergelijking met Champagne is dat zes maanden korter. Voor een Reserva geldt een minimum vijftien maanden en voor een Gran Reserva zelfs dertig maanden.

Cava Brut

Voor iedereen is er een gewenste stijl: van strakdroog tot zoetere varianten. De zoetheid heeft te maken met de hoeveelheid suiker, ook wel dosage genoemd, die de wijnmaker aan het eind aan de wijn toevoegt. Deze hoeveelheid suiker per liter bepaalt of een wijn de term brut nature (zonder toevoeging van suikers), brut, demi-sec of sec krijgt. Als u Brut op het etiket ziet staan, dan geeft dat aan dat het om een droge wijn gaat. Het is geen kwaliteitsaanduiding, maar geeft een idee van de stijl van de fles Cava.

Voor deze Spaanse mousserende wijn bestaat witte wijn en rosé wijn. Deze rosé cava kan ook heel goed voor de typische Spaanse Sangria gebruikt worden. Dat is een soort wijn waar allerlei fruit aan toe is gevoegd en vaak geserveerd wordt in grote kannen.  

Combinaties met Cava

Cava is naast Champagne en Prosecco één van de meest gewilde schuimwijn. Uiteraard is Cava perfect als aperitief. Maar deze wijn is ook een ideale begeleider bij kaviaar of oesters. Een grote kans dat dit aperitief bij iedereen in de smaak zal vallen. Meer combinaties ontdekken?

Cava kopen

Cava is er voor elk moment en is dus een perfecte wijn als er iets te vieren is, gewoon als aperitief of bij het diner. Het is een uitstekend alternatief als u op zoek bent naar kwaliteit, maar niet de hoofdprijs wilt betalen. Bij de Wijnbeurs is elke Cava blind geproefd door ons ervaren proefpanel. En voor 14.00 uur besteld betekent morgen al in uw glas. Voldoet de bubbel toch niet helemaal aan uw verwachting? Dan kunt u gratis gebruik van de 100% proefgarantie. 

1 gekozen filter
Naar boven