Zuid Afrika

Filteren

1 product

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
  1. Bloemendal-Chenin-Blanc-Westkaap
    "Bijzonder sappige Chenin met grip en body"
    bloemendal-chenin-blanc-westkaap-1
    2018 | Zuid-Afrika
    Bloemendal Chenin Blanc Westkaap

    Als verfrissende en sappige witte wijn uw favoriet is, probeer dan eens de Bloemendal Chenin Blanc u ...

    Normale prijs 7,99 Speciale prijs 5,99
    flessen
    Op voorraad. Op werkdagen voor 14:00 uur besteld, morgen in huis

1 product

per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Wijn uit Zuid-Afrika

De eerste wijnstokken in Zuid-Afrika werden in de 17e eeuw aangeplant door de Nederlander Jan van Riebeeck. In deze periode van kolonisatie was hij de eerste gouverneur die naar het land afreisde. Toch duurde het nog eeuwen tot de wijnbouw in Zuid-Afrika daadwerkelijk een industrie werd.

Dat heeft alles te maken met de apartheid, die het land lange tijd isoleerde. Er was geen sprake van wijnexport en de binnenlandse vraag was klein. Bovendien kon er geen (vinificatie)apparatuur geïmporteerd worden en hadden Zuid-Afrikaanse wijnmakers geen contact met hun buitenlandse collega’s waardoor er geen kennis werd uitgewisseld. Dat veranderde toen in 1991 de apartheid afgeschaft werd. Het land probeert nu in rap tempo de achterstand in te halen, wat vrij goed lukt door de vele enthousiaste jonge wijnmakers die in het buitenland ervaring en kennis opgedaan hebben. Zuid-Afrika heeft nu 102.000 hc wijngaard en er wordt 10.261.000 hl wijn geproduceerd, waarvan 56% witte wijn en 44% rode wijn.

Meer over wijn uit Zuid-Afrika

De meeste wijngaarden in Zuid-Afrika liggen aan de kust, want het klimaat in het binnenland is te warm en droog. Aan de kust is de invloed van de oceaan echter groot, wat goed is voor de wijnbouw. Het gebied in Zuid-Afrika waar wijnbouw plaatsvindt, kan worden onderverdeeld in 2 regio’s: Northern Cape en Western Cape. Hoewel de Noordkaap groot is, wordt er door het warme klimaat maar een klein deel van de Zuid-Afrikaanse wijn geproduceerd. Bijna 90 % van de wijngaarden van het land ligt in Westkaap, die onderverdeeld is in 4 regio’s: Breede River Valley, Little Karoo, Coastal en Olifants River. Er zijn een aantal bekende – en beroemde – districten zoals Stellenbosch en Paarl.

Druivenrassen

Tot enkele decennia geleden werd er in Zuid-Afrika voornamelijk witte wijn gemaakt. De nadruk lag op Franse druivenrassen zoals en Chenin Blanc, Colombard, Sémillon en Muscadel. Echter wordt er steeds vaker Chardonnay en Sauvignon Blanc verbouwd. Maar ook het aandeel blauwe druiven in het land neemt toe. Er worden interessante rode wijnen gemaakt van druivenrassen als Cabernet sauvignon, Syrah, Merlot, Cinsaut, Pinot Noir en Pinotage. Die laatste is typisch Zuid-Afrikaans, het is een combinatie van Pinot Noir en Cinsaut. Deze druif levert charmante rustieke wijnen met mooie tannines en sappige zure kriekenaroma’s met soms wat lederachtige kruiderij. Wat zeer kenmerkend voor Zuid-Afrikaanse wijnen is, is dat het vaak verrassende blends zijn.

Naar boven