Champagne

Filteren

3 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
  1. Paul-Louis-Martin-Champagne-Grand-Cru-Brut
    "Rijke en klassieke Grand Cru Champagne"
    Paul-Louis-Martin-Grand-Cru-Bouzy-Brut-AOP-Champagne-Frankrijk
    | Frankrijk | Champagne
    Paul Louis Martin Champagne Grand Cru Brut

    Rijke Grand Cru Champagne, bekroond met een Commended award van International Wine Challenge. Afkoms ...

    Normale prijs 34,99 Speciale prijs 26,49
    flessen
    Op voorraad. Op werkdagen voor 14:00 uur besteld, morgen in huis
  2. Pol-Guyot-Brut-1er-Cru-Champagne
    "Krachtige Champagne 1er Cru in klassiek rijpe stijl"
    pol-guyot-brut-1er-cru-champagne-1
    | Frankrijk | Champagne
    Pol Guyot Brut 1er Cru Champagne

    Heeft u wat te vieren? Schenk dan eens deze krachtige Brut 1er Cru Champagne met een rijke smaak v ...

    27,50
    flessen
    Op voorraad. Op werkdagen voor 14:00 uur besteld, morgen in huis
  3. Veuve-Clicquot-Champagne-Brut
    "Veuve Clicquot, sinds de 18e eeuw een wereldwijd begrip"
    Veuve Clicquot Champagne Brut
    | Frankrijk | Champagne
    Veuve Clicquot Champagne Brut

    Al decennia één van de beste non vintage Champagnes. Veuve Clicquot Ponsardin is het op één na g ...

    Normale prijs 42,95 Speciale prijs 37,45

3 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Wijn uit Champagne

Champagne wordt alleen in de Champagne streek gemaakt en nergens anders. De mythe rondom deze wijn is ontstaan rond 1670; de monnik Dom Pérignon zou de geestelijke vader van Champagne zijn. Deze wijn is uitgegroeid tot de meest prestigieuze mousserende wijn. Wat maakt champagne nou zo speciaal? Dat komt vooral door de ondergrond. De bodem in de Champagnestreek bestaat grotendeels uit zand en klei. Daarboven ligt een laag kiezels als bovengrond. De kiezels zorgen ervoor dat de warmte van overdag opgeslagen wordt. De voeten van de wijnstokken worden hiermee ’s nachts warm gehouden. De klei zorgt ervoor dat het water wordt vastgehouden. De bodem is dan ook essentieel voor de uiteindelijke kwaliteit van mousserende wijnen. Het grootste deel van de wijnen wordt gemaakt van het sap van 3 druivensoorten. Dit zijn Pinot Noir, Pinot Meunier en Chardonnay. Elk Champagnehuis heeft zijn eigen recept. Sommige wijnhuizen gebruik druiven afkomstig uit verschillende jaren. Vaak gaat het dan om de laatste drie jaren. Anderen gebruiken alleen druiven uit dezelfde jaargang.

Champagne Brut

De champagne brut is de meest bekende soort. Naast brut bestaat er extra-sec, sec, demi sec en zoet. De soort is afhankelijk van het aantal suiker of rietsuiker dat aan de wijn wordt toegevoegd. In een champagne die droog is, zit maximaal 15 gram suiker per liter. De meeste champagnes brut bevatten overigens 6 tot 8 gram suiker per liter. Ruim 85% van alle champagnes die op de markt wordt gebracht is brut.

Champagne maken

 Er zijn 3 methodes om mousserende wijn te maken. De gekozen methode bepaalt voor een groot deel ook de kwaliteit. Aan de basis ligt altijd koolzuurgas dat ontstaat tijdens het gistingsproces.

  • Methode champenoise/methode traditionnelle - De meest gebruikte methode is de methode champenoise of methode traditionele. Bij deze methode vindt er een tweede gisting (prise de mousse) op fles plaats. Deze methode levert mousserende kwaliteitswijnen op met een fijne mousse die lang aanhoudt. Niet vreemd dus dat wanneer mensen champagne kopen bij De Wijnbeurs dat ze benieuwd zijn naar de methode die gebruikt is.
  • Methode Charmat of Methode Cuve - Bij de methode cuve close of charmat laat de wijnmaker de wijn gisten. Dit gebeurt in een drukbestendige en hermetisch afgesloten gisttank. Het koolzuur dat ontstaat, lost op in de wijn. Deze methode levert wijnen van een relatief goede kwaliteit op.
  • Methode Gazéifié - De laatste methode is Vin Gazéifié. Bij deze methode wordt een niet mousserende wijn geïnjecteerd met koolzuurgas. Vin Gazéifié levert eenvoudige, goedkope wijnen met grote en kort aanhoudende belletjes.

Champagne kopen om direct te openen

De juiste Champagne kopen is één ding, openen en bewaren is een tweede. Het openen van een fles champagne is een taak op zich. Champagne openen met de bekende knal klinkt en lijkt feestelijk. Helaas gaat hierbij veel koolzuur en champagne verloren. Ook doet het de smaak niet ten goede. Wil je champagne openen op de correctie wijze? Dan dien je de volgende stappen te volgen. Wees voorbereid en zorg dat de fles champagne een dag in de koelkast heeft gelegen. De smaak is door de koeling optimaal. Verwijder de muselet en houd de kurk vast. Pak de fles aan de onderkant vast en draai deze een paar keer in het rond. Hierdoor komt de kurk langzaam naar boven. Als de kurk bijna uit de fles komt dien je de fles een klein beetje schuin te houden. De kurk komt vanzelf en het ontsnappende koolzuur zorgt voor een lichte zucht. Proost!

Champagne kopen om te bewaren

Champagne kopen om te bewaren is iets wat we regelmatig zien. Champagne kan namelijk heel goed lang bewaard worden. Hoewel het een wijnsoort is die vaak wordt gedronken wanneer er iets wordt gevierd (champagne kopen we dan ook vaak voor tijdens de jaarwisseling). Bestaat de kans dat er tijd zit tussen het moment dat je champagne aanschaft en de fles wordt geopend. Zorg er daarom voor dat de fles champagne bewaard wordt in een donkere ruimte. De temperatuur kan het beste tussen de 7 en 12 graden zijn. Door de fles horizontaal neer te leggen sluit de kurk goed af en droogt deze niet uit.

Naar boven