Spaanse wijn is niet meer weg te denken uit de veelzijdige wijnwereld met beroemde rode wijnen gemaakt van de Tempranillo en Garnacha druif. Rode wijn uit Spanje is geliefd bij vele wijnliefhebbers en terecht!
Spaanse druiven
Naar schatting zijn er ongeveer 600 druivenrassen op Spaanse bodem aangeplant. Tempranillo, Verdejo, Chardonnay en de Cabernet Sauvignon zijn de bekendste druivenrassen. Spanje kent een succesvolle combinatie van inheemse en internationale druivenrassen.
Een typische rode wijn uit Spanje is de Rioja. Rioja is een belangrijke wijnstreek in het noorden van Spanje waar al sinds de Romeinse tijd wijn wordt geproduceerd. Dit is ook het eerste gebied in Spanje dat de status DOCa kreeg (Denominación de Origen Calificada). Samen met de streek Priorat zijn dit de enige Spaanse streken met deze hoge classificatie. Rioja wijnen worden zelfs tot ver buiten Spanje omschreven als de beste ter wereld.
Tempranillo
Misschien wel een van de bekendste druivenrassen voor rode wijn uit Spanje is Tempranillo. Deze druif vormt ook de basis van vele Spaanse Rioja’s en is geliefd bij wijnmakers van de vele bodega's. De Tempranillo is een donkere druif met een dikke schil die niet lang op zich laat wachten, hij rijpt namelijk erg snel. Aan de snelle rijping heeft de Tempranillo zijn naam ook te danken. ‘’Temprano’’ betekent namelijk vroeg. Deze druif produceert heerlijke Spaanse rode wijnen met een donkere kleur, rijp fruit en een lage zuurtegraad, waardoor de wijn toegankelijk wordt.
Oude druivenstokken
Ook een belangrijke druif voor Spaanse rode wijn is de Garnacha. In Spanje kunnen de temperaturen in de zomer namelijk hoog oplopen. De Garnacha druif is goed bestand tegen deze hoge temperaturen. De druif resulteert in sterke en fruitige Spaanse rode wijn. In Frankrijk is deze druif ook wel bekend onder de nama Grenache. Vooral druiven van oude stokken leveren prachtige wijnen op. Zo staat Calatayud bekend om de vele oude wijnstokken die ouder zijn dan 50 jaar. En dat levert geconcentreerde wijnen op, omdat de plant zijn energie over minder druiven hoeft te verdelen. Er groeien minder druiventrossen aan oude stokken, maar daardoor zijn de druiven wel geconcentreerder. Minder opbrengst dus in de wijngaard, maar wel met bijzondere wijnen als resultaat. Iedereen wil toch zo'n heerlijke Spaanse wijn?