De termen Reserva en Gran Reserva prijken vaak op de etiketten van Spaanse wijnen. We vinden dat vooral bij rode wijnen, maar ook witte wijnen en rosé wijnen kunnen de termen dragen. Maar wat zegt het eigenlijk? Het zijn strenge regels waaraan de wijnmakers moeten voldoen.
Joven, Crianza, Reserva en Gran Reserva
Het zijn termen die verwijzen naar de rijping van de wijn. Joven betekent ‘jong’ en geeft aan dat de wijn jong gedronken dient te worden. Deze wijnen hebben vaak geen houtrijping gehad en anders maximaal zes maanden. Na een jaar in de kelder worden deze wijnen verkocht. Een minder lange rijping dan de andere wijnen uit bovenstaand rijtje. Rode Crianza wijnen worden na minimaal een jaar of in hun derde jaar verkocht, afhankelijk van het gebied. Zo gelden er in Rioja en Ribera del Duero strengere regels. Rode Crianza wijnen ondergaan in Spanje zes maanden rijping op eikenhouten vaten, maar in Rioja ligt de wijn een jaar op vat.
Reserva wijn
Voor Reserva wijnen gelden in heel Spanje dezelfde voorwaarden. De witte en rosé wijnen ondergaan volgens de vaste regels een totale kelderrijping van twee jaar, waarvan minimaal zes maanden houtrijping. Voor rode wijnen is dat allemaal wat langer. Een rode Reserva moet een minimale rijping ondergaan van een jaar op eikenhouten vaten en een totale kelderrijping van drie jaar.
Gran Reserva wijn
Gran Reserva wijnen ondergaan de langste rijping van alle Spaanse wijnen. Voor witte en rosé wijnen geldt een minimale houtrijping van een half jaar, maar in Rioja moeten die wijnen zelfs een jaar gerijpt zijn. De totale kelderrijping is voor alle witte en rosé Gran Reserva’s hetzelfde, namelijk vier jaar. Voor rode Gran Reserva wijnen is dat weer langer. In Rioja en Ribera del Duero is de minimale houtrijping twee jaar, terwijl het in de rest van Spanje achttien maanden is. In heel Spanje geldt een minimale kelderrijping van vijf jaar voor een Gran Reserva.
Rioja
De wijnen van Rioja worden met name gemaakt van de druif Tempranillo. Dit donker gekleurde druivenras brengt fruitige, maar rijke wijnen voort. Bekende aroma's zijn die van rood fruit, zoals kersen en aardbeien. Maar ook donker fruit, zoals zwarte bessen, kersen en bramen, aardse tonen, tabak, leer en gedroogde pruimen.