Al enkele eeuwen wordt er wijn verbouwd in Portugal. De basis van de Portugese wijnhandel ligt bij de export, waarvan de wereldberoemde Port het meeste wordt geëxporteerd. Portugal is een volwaardig wijnland: er wordt volop geëxperimenteerd met technieken en druivensoorten, oude wijngaarden worden herplant en nieuwe wijngaarden ontstaan. Er is daarom voldoende rode wijn uit Portugal te ontdekken!
De bekendste wijngebieden in Portugal zijn Douro, Porto en Vinho Verde. In de Douro-vallei wordt de bekende Port gemaakt, een versterkte zoete en soms zelfs stroperige wijn met een krachtig, vol en kruidig karakter.
Bij de meest prestigieuze wijnbedrijven, waar de beste Port wijnen vandaan komen, worden de druiven nog op traditionele wijze gekneusd. Namelijk met de voet! Door de zachte voetzolen worden de druivenpitten niet geplet en wordt een bittere tanninesmaak voorkomen.
Vervolgens gaan de gekneusde druiven in de gistkuip. Als er een alcoholpercentage van ongeveer 9% bereikt is, wordt er brandewijn toegevoegd waarna het alcoholgehalte tot ongeveer 20% stijgt. Door deze toevoeging ontstaat Port. Port wijnen worden vaak gerijpt op eikenhouten vaten.