Oostenrijkse wijn
-
-
- Gratis1 bezorging met Wijnbeurs Plus
- Blind geproefd. Beslist goede wijn
- Gratis retourneren
-
-
Oostenrijk behoort tot de klassieke wijnlanden en de wijnbouw gaat ver terug. Toch dacht men lange tijd niet direct aan Oostenrijk als wijnland. Sommige wijnprofessionals noemen het land een van de grootste verrassingen in de wijnwereld van de laatste jaren. Van een vrij onbekend wijnland met een weinig goede reputatie is Oostenrijk uitgegroeid tot een land waar een breed aanbod aan kwalitatief goede wijnen wordt gemaakt.
Vraag aan een wijnkenner naar dé Oostenrijkse wijnsoort en hij zal Grüner Veltliner antwoorden. Deze druif kan hele diverse wijnen opleveren, afhankelijk van de streek waarin hij groeit en hoe rijp hij is ten tijde van de oogst. Als de Grüner Veltliner vroeg wordt geoogst, geeft dat droge, frisse en vooral ‘pittige’ wijnen met iets peperigs en kruidigs, waarin ook veel mineraliteit en fruit te ontwaren is. Maar, zijn de druiven al wat rijper als ze geoogst worden dan ontstaan er meer volle, rijke en zoete wijnen waarin exotisch fruit en iets rokerigs naar voren komt.
Oostenrijk is onderverdeeld in 4 wijngebieden: Niederösterreich, Burgenland, Steiermark en Wenen. Deze 4 regio’s zijn weer onderverdeeld in 16 wijnstreken. Niederösterreich is de belangrijkste productieregio en is onderverdeeld in 5 gebieden: Weinviertel, Thermenregion, Wachau, Kremstal en Kamptal en Donauland-Traisental-Carnuntum. Het gehele gebied ligt in het oosten van Oostenrijk en wordt doorkruist door de rivier de Donau. In Weinvertel wordt 30% van alle wijn die in Oostenrijk geproduceerd wordt gemaakt. Op de wijngaarden die 16.000 hectare in beslag nemen, worden vooral witte wijndruiven verbouwd. De wijnen die deze opleveren zijn droog, licht en scherp en moeten zeer jong gedronken worden.
Eiswein, ofwel ijswijn, is zoet en zuurrijk en heeft een uiterst volle, bijna sorbetachtige smaak. Het produceren van deze wijnsoort is lastig. De druiven moeten extra rijp zijn als ze bij minstens -7 °C worden geoogst en daarna direct geperst worden. Dit kan echter alleen als de weersomstandigheden in de zomer zo gunstig waren dat de druiven extra rijp zijn én het vervolgens koud genoeg wordt om te kunnen oogsten. Deze weinig voorkomende weersomstandigheden maken dat de wijnen zeldzaam zijn.
Grüner Veltliner staat bekend als dé witte druif en de trots van Oostenrijk, maar vergeet ook zeker de Blauer Zweigelt niet: de belangrijkste blauwe druif waarmee rode wijn uit Oostenrijk gemaakt wordt. Jonge Zweigelt wijnen bevatten aroma’s van rood fruit en zijn soepel van smaak. Oudere Zweigelts hebben aroma’s van gedroogde pruimen, specerijen en ondergingen houtrijping voor een complexere en stevige smaak.
De meeste droge witte wijn uit Oostenrijk, wordt gemaakt van Grüner Veltliner. Deze druif levert droge witte wijnen die heel divers kunnen zijn, afhankelijk van de streek waarin hij groeit en hoe rijp hij is ten tijde van de oogst. Als de Grüner Veltliner vroeg wordt geoogst, geeft dat droge, frisse en vooral ‘pittige’ wijnen met iets peperigs en kruidigs, waarin ook veel mineraliteit en fruit te ontwaren is. Maar zijn de druiven al wat rijper als ze geoogst worden dan ontstaan er meer volle, rijke en zoete wijnen waarin exotisch fruit en iets rokerigs naar voren komt.