Marlborough in het noorden van het Zuidereiland heeft Hawkes Bay achter zich gelaten als meest populaire wijnstreek van Nieuw-Zeeland. De helft van alle wijnen die in het land geproduceerd worden, komt uit deze streek. Het klimaat is er ideaal voor wijndruiven: frisse nachten en zonnige warme dagen. Een nadeel is de vorst, die soms opeens opsteekt in de lentemaanden.
Marlborough is de belangrijkste wijnstreek van Nieuw-Zeeland. Marlborough is een nog relatief jong wijngebied dat vooral bekend staat om haar schoonheid en fantastische Sauvignon Blanc met levendige en fruitige aroma's en frisse zuren. In 1973 werden de eerste druivenstokken in het bergachtige gebied aangeplant. De omstandigheden voor het verbouwen van wijn zij er ideaal, dankzij de leemgronden en kiezels in de valleien van de rivieren Wairau en Awatere. Marlborough kent veel zonuren, koele nachten en een lang groeiseizoen. Samen zorgen deze perfecte omstandigheden voor de kenmerkende aromatische structuur waardoor deze witte wijnen zo geliefd zijn. Hierdoor is dit zeer vruchtbare gebied uitgegroeid tot het centrum van de Nieuw-Zeelandse wijnindustrie. De meeste wijngaarden bevinden zich in Wairau Valley en Awatare.
Sauvignon Blancs uit Marlborough hebben zeer herkenbare kenmerken: ze zijn genuanceerd, aromatisch, fris en levendig met toetsen van groen fruit, citrusvruchten (limoen) en een beetje gras (buxus). Naast de Sauvignon Blancs, vallen ook de Chardonnays wereldwijd goed in de smaak. De witte wijnen zijn fris, evenwichtig, elegant en intens. Naast wijnen van deze 2 topdruiven wordt er ook Pinot Gris, Riesling én rode wijn gemaakt.
Uit de bekendste wijnregio van Nieuw-Zeeland komen voornamelijk lekker fruitige rode wijnen die gemaakt zijn van Pinot Noir. Het koele klimaat in Marlborough is uitstekend voor deze druif die niet tegen al teveel hitte kan. Deze rode wijnen kunnen niet bijna niet vergeleken worden met de Pinot Noir wijnen uit de Bourgogne. Het is dezelfde druif, maar door de ligging van Marlborough zijn deze Pinot Noir wijnen expressiever en exotischer dan die uit de Bourgogne. Ze passen bijvoorbeeld goed bij pittige Aziatische gerechten en kunnen het beste licht gekoeld gedronken worden.