Deze met goud bekroonde Amarone della Valpolicella staat garant voor een krachtig en satijnzacht glas rood met impressies van zoete kersen, bosbessen, truffel en cacao.
Deze Amarone is rijk van smaak met veel donker bosfruit, melkchocolade, ceder en truffel. Deze rode wijn is krachtig en tegelijk boterzacht. Bekroond met platinum door Decanter.
Sommige wijnen uit Italië genieten een status aparte. Eén van die wijnen is de droge rode wijn Amarone. Een complexe wijn die zich kan scharen tussen al die andere beroemde Italiaanse wijnen als Barolo en Brunello di Montalcino. Amarone della Valpolicella is een intense, rode Italiaanse wijn gemaakt van ingedroogde druiven. Een methode die ook appassimento wordt genoemd. De wijn is afkomstig uit de Italiaanse regio Veneto en is één van de meest prestigieuze rode wijnen van die regio. De wijn wordt voornamelijk gemaakt van de druif Corvina. De druiven worden na de oogst gedroogd wat zorgt voor een geconcentreerde wijn met veel body.
De smaak van Amarone
Amarone is zeer geschikt om te bewaren en kan soms wel 15 jaar in de kelder liggen. Het is een sterk geconcentreerde wijn met een volle smaak, die bij het ouder worden een fluwele afronding krijgt. De Amarone is een voortreffelijke begeleider van belegen tot pittige Hollandse kaassoorten en de blauw aderige, romige Italiaanse Gorgonzolakaas. De wijn heeft een hoog alcoholpercentage (15 à 16%) en een minimale lagering van drie jaar op fust. Dergelijke wijnen worden ook wel passito wijnen genoemd. Een Italiaanse benaming voor krachtige wijnen die geheel of gedeeltelijk zijn gemaakt van ingedroogde druiven. Dit gaat ook op voor die andere Valpolicella wijn, de zoete Recioto. De druiven rijpen lang aan de stok totdat ze indrogen of worden bij volledige rijpheid te drogen gehangen in schuren of op matten gelegd. Door het verdampen van het vocht ontstaat er naar verhouding een hoog suikergehalte. Deze suikers worden tijdens de vergisting omgezet in alcohol, vandaar ook het hoge alcoholpercentage. Bij de Recioto stopt de vergisting eerder, wat resulteert in een zoete wijn.
Amarone della Valpolicella
De wijnmakers uit Veneto zochten een manier om de body, complexiteit en alcoholgehalte van de wijn te verhogen. De wijnen van lokaal geteelde druiven zoals Corvina, Rondinella en Molinara kunnen namelijk soms te lichte wijnen produceren. De wijnboeren gingen zich focussen op natuurlijke suikers en aroma’s door de druiven te drogen na de oogst. Deze techniek bleek zeer succesvol. Eerder werd dit alleen gedaan voor de productie van zoetere wijnen, zoals die nu bekend staat als Recioto Della Valpolicella. De vroege Amarone wijnen werden dan ook gezien als foute Recioto wijnen waarvan de gisting maar niet stopte. Dit resulteerde in een droge wijn in plaats van de gewilde zoete wijn. Toch kreeg deze stijl uiteindelijk erkenning en respect en heeft inmiddels het DOCG keurmerk. Amarone komt van het Italiaanse woord amaro, wat bitter betekent. Met ‘–one’ van Amarone doelt men op een indrukwekkende grootte of volume.
Amarone druiven
Voor het maken van een Amarone wijn wordt hoofdzakelijk de Corvina druif gebruikt. De druiven worden geplukt in trossen en bewaard in kamers met een lage luchtvochtigheid. Het drogen van de druiven kan wel 100 tot 120 dagen duren en zelfs 4 tot 6 maanden voor de Recioto. De Amarone Classico komt uit enkele gemeentes van de Valpolicella streek. De andere Amarone wijnen kunnen uit meer gemeentes komen. Om er zeker van te zijn dat de wijn uitsluitend van Corvina (tussen 45% en 95%), Corvinone (tot 50%) en Rondinella (tussen 5% en 30%) druiven wordt gemaakt, is Amarone sinds 2005 een DOCG en wordt er streng toegezien op het naleven van de regels. Voor Valpolicella Ripasso DOC worden de schillen van de ingedroogde druiven van de Amarone gebruikt. Die worden aan jonge Valpolicella wijn toegevoegd om die wijn nog een keer te laten gisten. Dat resulteert in een veel krachtigere en kleurrijke Valpolicella wijn. Een meer frisse en lichte rode wijn die ook van deze druiven kan worden gemaakt is de Bardolino.