Winkelwagen samenvoegen?

Welkom terug! Er zitten nog enkele wijnen in uw winkelwagen van uw vorige bezoek. Wilt u deze wijnen toevoegen aan uw huidige bestelling?

Amarone

Filteren

2 producten

per pagina
Van laag naar hoog sorteren
  1. Tenuta Valleselle 'Aureum Acinum' Amarone della Valpolicella
    2017 | Italië | Veneto
    Tenuta Valleselle 'Aureum Acinum' Amarone della Valpolicella
    Waardering:
    100% 100 0
    (1)

    Amarone op zijn best: rijk geconcentreerd en krachtig vol rokerig getoast eiken, kersen, chocolade, ...

    • smaakprofiel
      Complex, krachtig & vol
    • druivenras
      Corvina, Corvinone, Molinara, Rondinella
    35,99
    fl.
    Op voorraad. Op werkdagen voor 14:00 uur besteld, morgen in huis
  2. Le Tobele Amarone della Valpolicella
    2017 | Italië | Veneto
    Le Tobele Amarone della Valpolicella
    Waardering:
    80% 100 0
    (1)

    Dit is een knap staaltje vakwerk uit Veneto: een krachtige en zalvend zachte Amarone della Valpolice ...

    • smaakprofiel
      Complex, krachtig & vol
    • druivenras
      Corvina, Corvinone, Rondinella
    Normale prijs 26,59 Speciale prijs 19,99
    fl.
    Op voorraad. Op werkdagen voor 14:00 uur besteld, morgen in huis

2 producten

per pagina
Van laag naar hoog sorteren

Amarone wijn

Amarone della Valpolicella is een intense droge rode Italiaanse wijn gemaakt van gedroogde druiven. Een methode die ook appassimento wordt genoemd. De wijn is afkomstig uit de Italiaanse regio Veneto en is één van de meest prestigieuze rode wijnen van die regio. Een Amarone wordt voornamelijk gemaakt van de druif Corvina. De druiven worden na de oogst gedroogd wat zorgt voor een geconcentreerde wijn met veel body. Bijzondere wijnen, dus ontdek ons aanbod van Amarone wijnen. 

De smaak van Amarone

Amarone is zeer geschikt om te bewaren en kan soms wel 15 jaar in de kelder liggen. Het is een sterk geconcentreerde wijn met een volle smaak, die bij het ouder worden een fluwele afronding krijgt. De Amarone is een voortreffelijke begeleider van belegen tot pittige Hollandse kaassoorten en de blauw aderige, romige Italiaanse Gorgonzolakaas. De wijn heeft een hoog alcoholpercentage (15 à 16%) en een minimale lagering van drie jaar op fust. Dergelijke wijnen worden ook wel passito wijnen genoemd. Een Italiaanse benaming voor krachtige wijnen die geheel of gedeeltelijk zijn gemaakt van ingedroogde druiven. Dit gaat ook op voor die andere Valpolicella wijn, de zoete Recioto. 

Amarone della Valpolicella

De wijnmakers uit Veneto zochten een manier om de body, complexiteit en alcoholgehalte van de wijn te verhogen. De wijnen van lokaal geteelde druiven zoals Corvina, Rondinella en Molinara kunnen namelijk soms te lichte wijnen produceren. De wijnboeren gingen zich focussen op natuurlijke suikers en aroma’s door de druiven te drogen na de oogst. Deze techniek bleek zeer succesvol. Eerder werd dit alleen gedaan voor de productie van zoetere wijnen, zoals die nu bekend staat als Recioto Della Valpolicella. De vroege Amarone wijnen werden dan ook gezien als foute Recioto wijnen waarvan de gisting maar niet stopte. Dit resulteerde in een droge wijn in plaats van de gewilde zoete wijn. Toch kreeg deze stijl uiteindelijk erkenning en respect. Amarone komt van het Italiaanse woord amaro, wat bitter betekent. Met ‘–one’ van Amarone doelt men op een indrukwekkende grootte of volume. 

Amarone druiven

Voor het maken van een moderne Amarone wijn wordt hoofdzakelijk de Corvina druif gebruikt. De druiven worden geplukt in trossen en bewaard in kamers met een lage luchtvochtigheid. Het drogen van de druiven kan wel 100 tot 120 dagen duren en zelfs 4 tot 6 maanden voor de Recioto. De Amarone Classico komt uit enkele gemeentes van de Valpolicella streek. De andere Amarone wijnen kunnen uit meer gemeentes komen. Om er zeker van te zijn dat Amarone wijn uitsluitend van Corvina (tussen 45% en 95%), Corvinone (tot 50%) en Rondinella (tussen 5% en 30%) druiven wordt gemaakt, heeft de Amarone sinds 2005 een DOCG en wordt er streng toegezien op het naleven van de regels. Voor Valpolicella Ripasso DOC worden de schillen van de ingedroogde druiven van de Amarone gebruikt. Die worden aan jonge Valpolicella wijn toegevoegd om die wijn nog een keer te laten gisten. Dat resulteert in een veel krachtigere en kleurrijke Valpolicella wijn. 

Naar boven