Montalcino is een prachtig middeleeuws stadje in het Italiaanse Toscane en beroemd om de wijn: Brunello di Montalcino. In de gemeente Montalcino worden rode wijnen gemaakt van de Sangiovese druif en verschillende klonen van de druif. Deze granaatrode wijn met een stevig karakter is een van de allergrootste en bekendste wijnen uit Italië. “Als Barolo de koning van Italië is, dan is Brunello de koningin”, wordt weleens gezegd. Sinds 1982 heeft de regio de DOCG status behaald, en terecht. De druiven worden zorgvuldig uitgekozen en zorgen voor complexe wijnen van hoge kwaliteit. Ontdek ons aanbod van Brunello’s.
Ferrucio Biondi-Santi bracht in 1888 een wijn op de markt met de naam Brunello di Montalcino. Biondi-Santi gebruikte daarvoor een superieure kloon van de Sangiovese-druif, genaamd Sangiovese Grosso, ook wel Brunello genoemd. Hij was ook degene die de voorwaarden voor de rijping vastlegde die later in de wetgeving voor de DOCG werden overgenomen: wel vijf tot zes jaar. De wijn mag dan ook niet eerder dan vijf jaar na de oogst op de markt verschijnen. Dankzij de inspanningen van de familie Biondi-Santi is Brunello di Montalcino één van dé grote wijnen van Toscane en zelfs van Italië geworden.
Brunello di Montalcino, gemaakt van de Sangiovese-druif, is een van de jongste wijnen uit Toscane. Brunello di Montalcino DOCG mag, zoals gezegd, niet eerder dan vijf jaar na de oogst worden verkocht, de Riserva’s pas na zes jaar lagering. Beide wijnen moeten twee jaar daarvan verplicht op eikenhouten vaten rijpen, de rest van het rijpingsproces vindt plaats op fles. Bij de ‘gewone’ Brunello di Montalcino is dit een minimale flesrijping van vier maanden en bij de Riserva is dat zes maanden. De wijnstokken staan aangeplant op de klei- en kalkhoudende heuvels in de streek en dat levert wijnen met een robijn- tot granaatrode kleur, aroma’s van rood fruit, gekonfijte vruchten, vanille en kruiden. In de mond zijn de wijnen vlezig, fruitig, intens en tanninerijk met daardoor een lange afdronk.
Omdat het micro-klimaat van in Montalcino veel droger en nog warmer is dan in Chianti, ontstaat er een compleet andere wijn. En dat terwijl ze van dezelfde Sangiovese druif worden gemaakt. De Brunello heeft een meer complexe en meer krachtige smaak van Chianti.
Als we kijken naar het weer in 2013 is het misschien moeilijk om te geloven dat het voor Brunello di Montalcino een topjaar was. In de lente was het koud en nat en wijnboeren moesten er alles aan doen om ziektes uit de wijngaard te weren. De zomer kende ook koelere periodes, zelfs in augustus. Gelukkig was september al een stuk beter en dat hielp de druiven om goed rijp te worden. Doordat september en zelfs het begin van oktober erg mooi waren, werd de oogst wat naar achteren verschoven. Sommige wijnboeren startten zelfs drie weken later met de oogst dan normaal. De druiven die later geoogst werden, waren van uitmuntende kwaliteit. Wijnproducenten die de druiven voortijdig hadden geoogst misten toch belangrijke kwaliteiten om van de Brunello een daverend succes te maken, zoals anderen in de streek wel hebben gedaan.
Het jaar 2013 was uiteindelijk zelfs zo goed dat de wijnen zelfs een goed rijpingspotentieel hebben. Tijdens proeverijen scoorden de meeste Brunello’s zelfs meer dan 90 punten of zelfs meer dan 95 punten. De wijnen kenmerken zich door veel finesse en zijn goed in balans.
Vanaf midden jaren negentig tot 2013 waren warme en droge jaren de norm geworden, natuurlijk met wat uitzonderingen daar gelaten. Het koele 2013 resulteerde dan ook in wijnen die het gebied lange tijd niet meer had gezien. Het weer was een flinke uitdaging voor de wijnboeren. Veel regen en vocht is slecht voor de druiven en rot en schimmel liggen dan op de loer. Het was dan ook flink aanpoten in de wijngaard om ziektes te weren en de druiven gezond te houden.
In Italië is het jaar van 2014 niet de boeken ingegaan als het meest geweldige jaar. Veel regen en zelfs hagelbuien teisterden Toscane. Ook de omgeving van Montalcino ontsnapte niet. Gelukkig ging het, net als het jaar ervoor, in september en oktober beter. De wijnen hebben finesse en kunnen zowel nu als over een paar jaar gedronken worden.
Het is vooral aan de wijnboeren te danken dat 2014 zo’n goed jaar is geworden. Ze moesten vaak ingrijpen om de planten en de druiven in de wijngaarden te beschermen tegen schimmels en ziektes. Het nauwkeurig uitzoeken van de gezonden druiven en het wel of niet snoeien van het bladerdek waren taken die de wijnboeren goed in de gaten moesten houden. Veel wijnboeren hadden door hagelschade of door de strenge druiven selectie een kleinere opbrengst per hectare dan normaal. De kwaliteit moest natuurlijk voorop staan. Sommige wijnboeren besloten zelfs om geen Brunello di Montalcino 2014 op de markt te brengen, maar de wijnen te verkopen onder Rosso di Montalcino DOC. Dat wordt gezien als het kleine broertje van de Brunello di Montalcino DOCG. De Rosso di Montalcino wijn wordt jonger gedronken. Wijnboeren zorgden liever voor een kwalitatief goede Rosso di Montalcino DOC, dan dat ze het risico namen om een minder kwalitatieve Brunello di Montalcino DOCG op de markt te brengen in 2014. Een deel van de producenten die dat wel deed had geluk. Het bleek een uitstekend jaar te zijn geworden, mits de oogst niet te vroeg was en de druiven gezond waren natuurlijk.
Wilt u ook genieten van een overheerlijke Brunello di Montalcino? Dat kan. Bij de Wijnbeurs verkopen we verschillende Brunello’s die niet alleen lekker zijn, maar ook nog eens prettig voor uw portemonnee. Bij elke wijn vindt u een proefnotitie zodat u precies weet wat u van de wijn kunt verwachten. Onder het kopje ‘specificaties’ kunt u nog meer informatie vinden. Zo ook tot wanneer de wijn op dronk is.
Montalcino is een prachtig middeleeuws stadje in het Italiaanse Toscane en beroemd om de wijn: Brunello di Montalcino. In de gemeente Montalcino worden rode wijnen gemaakt van de Sangiovese druif en verschillende klonen van de druif. Deze granaatrode wijn met een stevig karakter is een van de allergrootste en bekendste wijnen uit Italië. “Als Barolo de koning van Italië is, dan is Brunello de koningin”, wordt weleens gezegd. Sinds 1982 heeft de regio de DOCG status behaald, en terecht. De druiven worden zorgvuldig uitgekozen en zorgen voor complexe wijnen van hoge kwaliteit.
Ferrucio Biondi-Santi bracht in 1888 een wijn op de markt met de naam Brunello di Montalcino. Biondi-Santi gebruikte daarvoor een superieure kloon van de Sangiovese-druif, genaamd Sangiovese Grosso, ook wel Brunello genoemd. Hij was ook degene die de voorwaarden voor de rijping vastlegde die later in de wetgeving voor de DOCG werden overgenomen: wel vijf tot zes jaar. De wijn mag dan ook niet eerder dan vijf jaar na de oogst op de markt verschijnen. Dankzij de inspanningen van de familie Biondi-Santi is de DOCG één van dé grote wijnen van Toscane en zelfs van Italië geworden.
Brunello di Montalcino DOCG mag, zoals gezegd, niet eerder dan vijf jaar na de oogst worden verkocht, de Riserva’s pas na zes jaar lagering. Beide wijnen moeten twee jaar daarvan verplicht op eikenhouten vaten rijpen, de rest van het rijpingsproces vindt plaats op fles. Bij de ‘gewone’ Brunello di Montalcino is dit een minimale flesrijping van vier maanden en bij de Riserva is dat zes maanden. De wijnstokken staan aangeplant op de klei- en kalkhoudende heuvels in de streek en dat levert wijnen met een robijn- tot granaatrode kleur, aroma’s van rood fruit, gekonfijte vruchten, vanille en kruiden. In de mond zijn de wijnen vlezig, fruitig, intens en tanninerijk met daardoor een lange afdronk.
Omdat het micro-klimaat van in Montalcino veel droger en nog warmer is dan in Chianti, ontstaat er een compleet andere wijn. En dat terwijl ze van dezelfde Sangiovese druif worden gemaakt. De Brunello heeft een meer complexe en meer krachtige smaak van Chianti.
Als we kijken naar het weer in 2013 is het misschien moeilijk om te geloven dat het voor deze wijn een topjaar was. In de lente was het koud en nat en wijnboeren moesten er alles aan doen om ziektes uit de wijngaard te weren. De zomer kende ook koelere periodes, zelfs in augustus. Gelukkig was september al een stuk beter en dat hielp de druiven om goed rijp te worden. Doordat september en zelfs het begin van oktober erg mooi waren, werd de oogst wat naar achteren verschoven. Sommige wijnboeren startten zelfs drie weken later met de oogst dan normaal. De druiven die later geoogst werden, waren van uitmuntende kwaliteit. Wijnproducenten die de druiven voortijdig hadden geoogst misten toch belangrijke kwaliteiten om een daverend succes te maken, zoals anderen in de streek wel hebben gedaan.
Het jaar 2013 was uiteindelijk zelfs zo goed dat de wijnen zelfs een goed rijpingspotentieel hebben. Tijdens proeverijen scoorden de meeste Brunello’s zelfs meer dan 90 punten of zelfs meer dan 95 punten. De wijnen kenmerken zich door veel finesse en zijn goed in balans.
Vanaf midden jaren negentig tot 2013 waren warme en droge jaren de norm geworden, natuurlijk met wat uitzonderingen daar gelaten. Het koele 2013 resulteerde dan ook in wijnen die het gebied lange tijd niet meer had gezien. Het weer was een flinke uitdaging voor de wijnboeren. Veel regen en vocht is slecht voor de druiven en rot en schimmel liggen dan op de loer. Het was dan ook flink aanpoten in de wijngaard om ziektes te weren en de druiven gezond te houden.
In Italië is het jaar van 2014 niet de boeken ingegaan als het meest geweldige jaar. Veel regen en zelfs hagelbuien teisterden Toscane. Ook de omgeving van Montalcino ontsnapte niet. Gelukkig ging het, net als het jaar ervoor, in september en oktober beter. De wijnen hebben finesse en kunnen zowel nu als over een paar jaar gedronken worden.
Het is vooral aan de wijnboeren te danken dat 2014 zo’n goed jaar is geworden. Ze moesten vaak ingrijpen om de planten en de druiven in de wijngaarden te beschermen tegen schimmels en ziektes. Het nauwkeurig uitzoeken van de gezonden druiven en het wel of niet snoeien van het bladerdek waren taken die de wijnboeren goed in de gaten moesten houden. Veel wijnboeren hadden door hagelschade of door de strenge druiven selectie een kleinere opbrengst per hectare dan normaal. De kwaliteit moest natuurlijk voorop staan. Sommige wijnboeren besloten zelfs om geen Brunello di Montalcino 2014 op de markt te brengen, maar de wijnen te verkopen onder Rosso di Montalcino DOC. Dat wordt gezien als het kleine broertje van de Brunello di Montalcino DOCG. De Rosso di Montalcino wijn wordt jonger gedronken. Wijnboeren zorgden liever voor een kwalitatief goede Rosso di Montalcino DOC, dan dat ze het risico namen om een minder kwalitatieve Brunello di Montalcino DOCG op de markt te brengen in 2014. Een deel van de producenten die dat wel deed had geluk. Het bleek een uitstekend jaar te zijn geworden, mits de oogst niet te vroeg was en de druiven gezond waren natuurlijk.
Het jaar 2017 was een uitdagend jaar voor Brunello di Montalcino. Het groeiseizoen werd gekenmerkt door extreme weersomstandigheden, met name door een langdurige droogte en hoge temperaturen gedurende de zomermaanden. Door deze omstandigheden moest er al vroeg geoogst worden en was er minder opbrengst, maar alle druiven die werden geoogst waren van ontzettend hoge kwaliteit. Het fruigehalte in deze wijnen is geconentreerder en het jaar 2017 wordt gekenmerkt door rijp rood en zwart fruit, stevige tannines en een goede zuurgraad.
Wilt u ook genieten van een overheerlijke Brunello di Montalcino? Dat kan. Bij de Wijnbeurs verkopen we verschillende Brunello’s die niet alleen lekker zijn, maar ook nog eens prettig voor uw portemonnee. Bij elke wijn vindt u een proefnotitie zodat u precies weet wat u van de wijn kunt verwachten. Onder het kopje ‘specificaties’ kunt u nog meer informatie vinden. Zo ook tot wanneer de wijn op dronk is.