Toscaanse wijn
-
- + 2
- Bestel nu, wordt op 07-11 verwacht.Normale prijs: 10,99 Speciale prijs: 7,69
-
- Gratis1 bezorging met Wijnbeurs Plus
- Blind geproefd. Beslist goede wijn
- Gratis retourneren
-
-
-
-
Toscane staat bekend als de mooiste streek van Italië. Dit kust gebied aan de Tyrreense Zee bestaat voor een groot deel uit bergen en heuvels die een uitstekend uitgangspunt zijn voor kwalitatieve wijnen. Er worden heel uiteenlopende wijnen gemaakt: van mooie complexe en krachtige varianten tot soepele en zachte wijnen. In Toscane worden aan de kust mooie witte wijnen gemaakt, maar de nadruk ligt op de productie van rode wijn. In Toscane bevinden zich 6 van de DOCG’s van Italië: Chianti Classico, Carmignano, Brunello di Montalcino, Vino Nobile dit Montepulciano, Vernaccia di San Gimignano en Morellino di Scansano. Verder kent het gebied nog een tal van DOC's en IGP's.
Er komen grote rode wijnen uit de mooiste wijnstreek van Italië, waar veel verschillende wijnen worden gemaakt. De productie van rode wijnen is het grootste en van alle rode wijnen wordt de Sangiovese druif het meeste gebruikt. Bekende rode Italiaanse wijnen die van de Sangiovese gemaakt worden zijn Chianti en Brunello di Montalcino. Deze wijnen hebben veel zuren, de tannines zijn aanwezig en qua smaak proef je aardse tonen en kersen. Er is echter wel een groot verschil tussen Chianti en Brunello di Montalcino. Brunello is namelijk naast Barolo en Amarone één van de koningswijnen van Italië. Ze hebben een lang bewaarpotentieel en zijn heerlijke intense rode wijnen met een lange afdronk.
Hoewel de nadruk dus ligt op Toscaanse rode wijn, wordt er ook zeker mooie Toscaanse witte wijn gemaakt. Een voorbeeld van een witte Toscaanse kwaliteitswijn is Vernaccia di San Gimignano. Dit is de enige witte wijn in Toscane met een DOCG kwalificatie.
Deze droge witte wijn uit Toscane heeft het DOCG predicaat en is hiermee qua witte wijn een uitzondering in Toscane. Deze witte wijn heeft een uitgesproken aromatische smaak met soms een toets muskaat. Vis- en pastagerechten smaken heerlijk bij deze Italiaanse witte wijn.
Bolgheri is een kleine Toscaanse wijnstreek die ook wel bekend staat als het 'Bordeaux' gebied van Italië. En dit is te danken aan markies Mario Incisa della Rocchetta die in 1940 het landgoed 'Tenuta San Guido' kocht. Hij zag in de steenachtige bodem dezelfde potentie als in Bordeaux, waar hij overigens ook groot liefhebber van was. Het klimaat, het terroir en traditie vullen elkaar hier perfect aan om prestigieuze en verfijnde rode Toscaanse wijn te maken. Dit vormde de inspiratie om voor eigen gebruik Cabernet Sauvignon aan te planten en de wijn op Franse eiken vaten te laten rijpen. De Italiaanse rode wijn kreeg de naam Sassicaia. Hoewel de wijn de eerste jaren nog niet in trek was bij het publiek en bij de wijnpers, versloeg deze wijn na vele jaren experimenteren alle vermaarde Cabernet Sauvignon wijnen.
Erkend werd de wijn nog niet. De wijnwetgeving stond destijds alleen het gebruik van de Sangiovese druif of andere inheemse Toscaanse druivenrassen toe. Daarom mocht de Sassicaia alleen als tafelwijn worden verkocht, ondanks dat de Bolgheri wijn inmiddels wel geliefd was bij menig wijnliefhebber. Het waren de vermaarde Toscaanse wijnfamilies Antinori en Frescobaldi die in navolging de inmiddels befaamde Solaia en Ornellaia van topkwaliteit op de markt brachten.
De naam Super Tuscan werd toen geboren: kwalitatief hoogwaardige Toscaanse wijnen gemaakt van deels internationale druivenvariëteiten die buiten de wijnwetgeving vielen. In de jaren '80 kregen de wijnen toch hun welverdiende erkenning en werd Bolgheri een DOC. Dat gold in eerste instantie alleen voor witte wijn en rosé, maar in 1994 werden de regels versoepeld en mocht ook rode wijn van Cabernet Sauvignon en Merlot het predikaat dragen.