Een sensationeel mooie en romige krachtpatser met de fruitrijkdom van Châteauneuf en de romige zoetweelde van Amarone. Gemaakt van de zeer zeldzame Susumaniello druif die alleen in Puglia staat aangeplant.
Iets bijzonders proeven uit het zonnige Italië? Ga voor deze zwoele én met goud bekroonde Primitivo di Manduria die rijk is aan zoet donker fruit en chocolade
Uitstekende en verleidelijke 100% Sangiovese vol fluweelzacht kersenfruit uit het zonnige zuiden. Heerlijk om te combineren bij Italiaanse charcuterie of gegrild vlees.
Een verleidelijk rijke wijn gemaakt van twee (Duplico) inheemse druiven die een satijnzacht en fruitig karakter geven met eindeloos veel (Multiplo) laagjes. 96 punten én goud!
Een weelderige, satijnzachte fruitexplosie uit een topjaar. Bekroond met 98/99 punten van Luca Maroni. Gemaakt van inheemse druiven vol zoete zwarte kersen, bosbes en aardbei.
Aglianico, het toonbeeld van kracht en intensiteit en daarom de 'Barolo van het Zuiden'. Deze van Massimo Firelli is daarnaast ook fluweelzacht vol donker rijk fruit.
Op en top genieten met deze verleidelijk zwoele Negroamaro: sappig en soepel van smaak vol tonen van aardbeien, kersen en chocola. Verbetert zich nog dagelijks op fles!
Deze weelderig rijke en satijnzachte Appassimento doet denken aan de stijl van Amarone, maar is wat minder zwaar. Bekroond met maar liefst 98/99 punten!
Primitivo di Manduria staat ook bekend als het 'Grand Cru' gebied van Puglia door zijn rijk gespierde Primitivo's. En dat kun je zelf ervaren met deze topper van een wijn.
Deze bekroonde cuvée is romig, fruitig, rijk en gelaagd van smaak vol donker fruit en een vleugje mokka en chocolade. Heerlijk bij een rijk gevulde lasagne of gegrild vlees.
De mini DOC Copertino staat lokaal bekend als het 'Grand Cru' gebied voor Negroamaro. En dat proeft u in deze Riserva: krachtig, maar ook zacht van smaak. 97/99 punten!
Een stevige maar ook fluweelzachte Appassimento met de rijkdom van Amarone en impressies van donkere kersen, cassis, rozijn, vijg, karamel en vanille. 98/99 punten!
In de hak van de laars van Italië ligt langs 400km Adriatische kust een uitgestrekt landbouwgebied: Puglia, ook wel bekend als Apulië. Het gebrek aan bergen, en de aanwezigheid van heuvels, vlak land en een hoop zonuren, maakt dit stuk land hier uitermate geschikt voor wijnbouw. Samen met Sicilië en Veneto is Puglia de grootste wijnproducent van Italië. Er worden hier voornamelijk rode wijnen gemaakt, die soms krachtig en zondoorstoofd kunnen zijn met soms een wat jammig karakter. Vroeger verdween het grootste gedeelte van de wijnproductie in bulk naar koelere gebieden om de wijnen daar meer kleur en body te geven. Ook werd het gebruikt voor de vermoutindustrie in Piemonte. Dat is tegenwoordig wel anders en de wijnen uit Puglia hebben een duidelijk karakter ontwikkeld. Moderne technologiën en flying winemakers hebben er voor gezorgd dat de kwaliteit van deze wijnen omhoog is geschoten. Inmiddels heeft meer dan de helft van de wijnen een DOC of IGT status gekregen. Er zijn ook vier DOCG's te vinden, waarvan er drie in de regio Castel del Monte te vinden wijn.
Het klimaat in Puglia
Het is warm en zonnig in Puglia en door het relatief vlakke landschap kunnen de druiven niet profiteren van koele hogere gelegen wijngaarden. Gelukkig zorgen de Adriatische en Ionische Zee voor wat verkoeling. Druiven hebben in Puglia geen probleem om rijp te worden, wat kan resulteren in wijnen met een wat hoger alcoholpercentage.
Rode wijn uit Puglia
Puglia is met name bekend door de blauwe druivenrassen Primitivo en Negroamaro. Primitivo is genetisch identiek aan de druif Zinfandel die een grote rol speelt in het Amerikaanse Californië. Er was lange tijd discussie over een verwantschap, totdat DNA-onderzoek daar een eind aan maakte. Primitivo doet het uitermate goed in Manduria DOC en Gioia del Colle DOC. Negroamaro rijpt een stuk later dan Primitivo en levert wijnen op met een diepe kleur en soms wat restzoet.
Witte wijn uit Puglia
Voor witte wijnen zijn de druiven Fiano, Greco en Trebbiano belangrijk, maar internationale druivenrassen als Chardonnay en Sauvignon Blanc zijn ook doorgedrongen tot Puglia. Ook zeker interessant is de toenemende interesse voor oude, vergeten regionale druivenrassen, zoals de witte druivenrassen Bombino Bianco, Bianco d'Alessano, Minutulo en Verdeca.