Sangrato 'Bussia' staat garant voor een verfijnd glas Barolo met een fraaie lengte, een fijne structuur en zit vol donkere kersen. Nu al relatief soepel en toegankelijk van smaak. 18,5/20 punten!
Barolo, ook wel de 'koning der wijnen' genoemd. En dat proeft u in deze met goud bekroonde Salvatore Barolo: krachtig vol zoet fruit en Italiaanse kruiden. Om nu al van te genieten bij een mooi stuk vlees.
Niet alleen ons proefpanel was onder de indruk van deze klassieke Barolo met zijn krachtige karakter vol zoete kersen, cranberry en zwarte bessen, maar ook James Suckling kende 92/100 punten toe.
Een bijzondere collectie met 2 rijke Barolo's die al mooi op dronk zijn, van het uitstekende jaar 2017: 2x elegante 'Cru' Bussia (18,5/20 punten) en 4x Barolo (18+/20 punten).
Barolo’s uit 2018 mogen dan schaars en duur zijn, kwaliteit is er zeker te vinden. Ervaar het met deze zeldzame collectie: 6 flessen waarvan 4 uit de beroemde Barolo 'Crus'.
Van het tophuis Virna Borgogno: een spectaculaire collectie met complexe 'bewaar' Barolo’s die nog zeker 15 jaar meegaan. En met 19+/20 punten de onbetwiste winnaars van de blinde proeverij.
Een indrukwekkende Barolo van één van de beroemdste Cru's: Bussia. Krachtig van smaak vol fruit, eindeloos veel laagjes en tannines van de fijnste soort. Werd met maar liefst 19/20 punten beoordeeld.
De 2017 oogst bracht krachtige wijnen voort, waaronder deze rijke Barolo met 18+/20 punten. Een klassieker vol zoet zwart fruit en cacao die nu al lekker is bij een stuk vlees of om nog jaren te bewaren...
Het wijnjaar 2012 kende veel extremen voor Europese wijnlanden en de Italiaanse wijnregio Barolo vormde zeker geen uitzondering. Het was een extreem lange, droge en warme zomer. Door die droogte kwam er behoorlijk wat druk te staan op de druivenstokken. Vooral de gelijke rijping bij de vroegrijpe witte druivenrassen verliep moeizaam en het was voor sommige wijnboeren lastig een juiste balans in de druiven te krijgen.
Maar zoals wordt gezegd: elk nadeel heeft zijn voordeel. De droogte zorgde er namelijk ook voor dat er nauwelijks problemen waren in de wijngaarden met ziektes en schimmels. En uiteindelijk was de kwaliteit van de oogst over het algemeen prima.
Oogst Piemonte
Een aantal wijngaarden had in de lente en zomer wel te lijden onder een paar flinke hagelbuien waardoor de opbrengsten een stuk lager waren dan normaal. Ook in Piemonte heerste er een hittegolf in augustus, maar dankzij flink wat regen eerder in het jaar en nog wat buien in september, zat er genoeg water in de grond waar de druivenstokken uit konden putten.
Barolo uit 2012
Door de regenbuien en het afkoelen van de hitte in september, werd het snelle rijpingsproces door de zon weer wat vertraagd. Een welkome vertraging. De druif Nebbiolo, die gebruikt wordt voor de wijnen van Barolo, kon daardoor optimaal rijpen en alle juiste aroma’s ontwikkelen.