Barolo, ook wel de 'koning der wijnen' genoemd. En dat proeft u in deze met goud bekroonde Salvatore Barolo: krachtig vol zoet fruit en Italiaanse kruiden. Om nu al van te genieten bij een mooi stuk vlees.
'Kwaliteit tegen elke prijs', zo luidt de filosofie van topproducent Fratelli. En dat proeft u: hun Barolo kenmerkt zich door zijn mondvullend brede en krachtige smaak vol kersen, bessen en vanille.
De ene Barolo is de ander niet, zelfs niet als ze van hetzelfde huis afkomstig zijn. Met deze kist proeft u het verschil in jaargang en Cru. Elk beoordeeld met 18+ punten en geschikt om direct van te genieten!
De 2017 oogst bracht krachtige wijnen voort, waaronder deze rijke Barolo met 18+/20 punten. Een klassieker vol zoet zwart fruit en cacao die nu al lekker is bij een stuk vlees of om nog jaren te bewaren...
Met zijn krachtige en nu al toegankelijke karakter bomvol zoete en donkere bessen, zilt-zoete tannines en een vleugje truffel ontving deze Barolo met recht de uitstekende score van 19/20 Wijnbeurs punten.
Van het tophuis Virna Borgogno: een spectaculaire collectie met complexe 'bewaar' Barolo’s die nog zeker 15 jaar meegaan. En met 19+/20 punten de onbetwiste winnaars van de blinde proeverij.
Sangrato 'Bussia' staat garant voor een verfijnd glas Barolo met een fraaie lengte, een fijne structuur en zit vol donkere kersen. Nu al relatief soepel en toegankelijk van smaak. 18,5/20 punten!
Een indrukwekkende Barolo van één van de beroemdste Cru's: Bussia. Krachtig van smaak vol fruit, eindeloos veel laagjes en tannines van de fijnste soort. Werd met maar liefst 19/20 punten beoordeeld.
Liefhebbers van Italiaanse klassewijn opgelet! In 2017 en 2018 was de oogst in Piemonte uitstekend en daarom stelden we een exclusief pakket samen met rijke Barolo en superieure Barbera d’Asti.
Niet alleen ons proefpanel was onder de indruk van deze klassieke Barolo met zijn krachtige karakter vol zoete kersen, cranberry en zwarte bessen, maar ook James Suckling kende 92/100 punten toe.
Rijk, vol en fruitig, maar met een relatief zachte structuur voor een Barolo. Nu al mooi op dronk door het gebruik van de rijpste druiven van het krachtige oogstjaar 2017.
Het wijnjaar 2012 kende veel extremen voor Europese wijnlanden en de Italiaanse wijnregio Barolo vormde zeker geen uitzondering. Het was een extreem lange, droge en warme zomer. Door die droogte kwam er behoorlijk wat druk te staan op de druivenstokken. Vooral de gelijke rijping bij de vroegrijpe witte druivenrassen verliep moeizaam en het was voor sommige wijnboeren lastig een juiste balans in de druiven te krijgen.
Maar zoals wordt gezegd: elk nadeel heeft zijn voordeel. De droogte zorgde er namelijk ook voor dat er nauwelijks problemen waren in de wijngaarden met ziektes en schimmels. En uiteindelijk was de kwaliteit van de oogst over het algemeen prima.
Oogst Piemonte
Een aantal wijngaarden had in de lente en zomer wel te lijden onder een paar flinke hagelbuien waardoor de opbrengsten een stuk lager waren dan normaal. Ook in Piemonte heerste er een hittegolf in augustus, maar dankzij flink wat regen eerder in het jaar en nog wat buien in september, zat er genoeg water in de grond waar de druivenstokken uit konden putten.
Barolo uit 2012
Door de regenbuien en het afkoelen van de hitte in september, werd het snelle rijpingsproces door de zon weer wat vertraagd. Een welkome vertraging. De druif Nebbiolo, die gebruikt wordt voor de wijnen van Barolo, kon daardoor optimaal rijpen en alle juiste aroma’s ontwikkelen.