Uit hetzelfde gebied als de Barolo komt de veel toegankelijkere Italiaanse wijn: Barbera d’Asti. Deze Italiaanse rode wijn uit de Piemonte heeft sinds 2008 de DOCG status gekregen. Dit is de hoogste kwaliteitsaanduiding voor Italiaanse wijnen. Qua smaaktypering zou je een kleine vergelijking kunnen maken naar de Barolo, echter heeft een Barbera d’Asti veel meer kleur, meer zuren en een stuk minder tannine. Het is wel zo Barbera d’Asti krachtige rode wijnen voortbrengt.
Beide hebben de DOCG status, het verschil zit in het alcoholpercentage. Een Barbera d’Asti moet minimaal 11,5% alcohol bevatten, terwijl een Barbera d’Asti Superiore minimaal 12,5% alcohol moet hebben. Bovendien moet de Superiore ook een minimale houtrijping van 6 maanden zijn ondergaan, er zit dus een kwaliteitsniveau tussen de twee Barbera d’Astis. In 2014 zijn er nog drie kleine gemeenten uitgeroepen die van uitzonderlijke kwaliteit zijn, deze gemeente zal expliciet op het etiket van de Barbera d’Asti Superiore vernoemd zijn: Nizza, Tinella of Colli Astiani.