Wijn uit Piemonte
In Noordwest-Italië ligt een van de meest bekende en grootste wijnstreken van het land: Piemonte of Piëmont, wat letterlijk ‘aan de voet van de berg’ betekent. De invloed van de Alpen op de wijnen die er geproduceerd worden, is dan ook niet te ontkennen. De wijnstreek is een van de grootste in Italië (er bevinden zich ruim 50 appellations) en er worden enkele van de meest krachtige en eigenzinnige Italiaanse wijnen gemaakt.
Druivenrassen
Een aantal druivenrassen die in deze streek zijn aangeplant, zijn typisch voor de Piemonte. Bijvoorbeeld de witte wijn-druif Arneis (betekent in het Piemontees ‘ondeugend’ of ‘olijk’). En ook de populaire druif Barbera. Hoewel deze druif in heel Italië verbouwd wordt, komt Barbera oorspronkelijk uit Piemonte. Deze wijnen zijn toegankelijk, hebben donkere kersenaroma’s, weinig tannines en frisse zuren. Verder worden in Piemonte druivenrassen als Dolcetto (fris en licht), Brachetto (tanninerijke, parelende tot mousserende wijnen) en Nebbiolo (waarvan de topwijnen Barolo en Barbaresco worden gemaakt) verbouwd. Alle pogingen om de Nebbiolo in een andere regio aan te planten mislukten. Alleen in Piemonte levert de druif wijnen van de hoogste kwaliteit op met een bijzonder lichte kleur, aroma’s van truffel, teer, thee en rozen en een hoog tanninegehalte.
Barbaresco, Barolo en andere wijnen
De beroemdste appellations in Piemonte liggen rondom de dorpjes Asti en Alba. Naast Barbaresco DOCG zijn dat onder andere Langhe DOC, Roero Arneis DOCG en Barbera d’Asti DOC. Maar de beroemdste is Barolo DOCG. Deze wijnen zijn prestigieus en hebben een uitstekende reputatie. En terecht: een goede Barolo behoort tot de beste wijnen in Italië. De wijn wordt gemaakt van de Nebbiolo-druif, heeft een helder rode kleur met oranje- en steenrode glinsteringen en heeft een opvallend krachtig karakter. Wijnkenners herkennen een Barolo aan de intense geur met uiteenlopende impressies die soms moeilijk met elkaar te rijmen zijn: viooltjes, teer, gedroogde pruimen, maar ook truffel en andere aardse geuren. De wijn is complex, vol, soms wat aards en rokerig en bevat veel tannines. In mond zijn duidelijk tonen van zoethout, gestoofd fruit en kruiden herkenbaar. Omdat een jonge Barolo vaak bijzonder stroef is, heeft de wijn enkele jaren rijping op fles nodig voor ze op dronk is. Pas na enkele jaren rijping op fles ‘openen’ ze. Over het algemeen geldt dat een klassieke Barolo na gemiddeld 3 jaar op haar best is, een Riserva heeft 5 jaar of langer nodig. De wijnen zijn zeer gewild en dat maakt, in combinatie met hun goede reputatie en de kleine hoeveelheid die er geproduceerd wordt, dat deze wijnen zeer kostbaar zijn. Een ander bekende Piemonte-wijn is de Asti Spumante DOCG, gemaakt van Moscato. Met een jaarlijkse productie van 80 miljoen flessen staat de appellation qua productiehoeveelheid op een tweede plek (na Chianti). Deze zachte mousserende wijn met een bleekgele kleur, fijn schuim en stuivende aroma’s is populair om haar zachtheid, lage alcoholgehalte én betaalbaarheid
Rode wijn Piemonte
Hoewel Barolo de bekendste wijn is die gemaakt wordt in deze wijnstreek, is het nog geen 5% van het totale volume rode wijn dat in de Piemonte wordt gemaakt. Er worden veel meer Barbera wijnen gemaakt, bekend van de heuvels van Monferrato en de dorpen Asti en Alba. Deze Barbera d’Asti en Barbera d’Alba zijn nog steeds krachtige toegankelijker rode wijnen, maar kunnen niet op tegen het bewaarpotentieel van een Barolo. Sommige Barolo’s kunnen meer dan 30 jaar op fles liggen, het is één van die wijnen die je in iemands geboortejaar kan kopen en dan gerust voor een verjaardag veel later cadeau kunt geven.
DOCG Roero Arneis
Gelegen in het wat koelere noorden van het land, en te midden van Piemonte ligt de beroemdste witte appellation in Piemonte, de DOCG Roero Arneis. Hier wordt Italiaanse witte wijn gemaakt van de gelijknamige druif. Arneis betekent ‘moeilijke’ of ‘koppige’ want de druif is een moeilijke druif om te verbouwen. De Roero Arneis werd vroeger in de Nebbiolo wijngaarden aangeplant, omdat de druiven zoeter van smaak waren dan de Nebbiolo druiven. Aangezien de vogels de zoetere druiven aantastten, werd de kostbare Nebbiolo voor de Barolo wijnen hierdoor beschermd. Ook werd de Arneis aan Barolo wijn toegevoegd om de wijnen wat milder te maken. Daarom staat de nobele Arneis ook wel bekend als de 'witte Nebbiolo' of 'witte Barolo'. Inmiddels zijn Roero Arneis wijnen veel meer gewaardeerd om de eigen kwaliteiten: ze geuren naar bloesem, wit fruit en anijs en hebben vaak nootachtige en frisse tonen. Het zijn mooie witte Italiaanse wijnen met mineralen, kracht en complexiteit. Jong en zonder houtrijping zijn de wijnen op z'n lekkerst!