Witte Italiaanse wijn
Of het nou om de bekende druiven Pinot Grigio of Grillo gaat, of één van de vele bijzondere inheemse Italiaanse druivenrassen, zoals Verdicchio en Roero Arneis, witte wijn uit Italië is vaak lekker fris, sappig en soms knisperend van smaak. In het land is praktisch overal wel wijnbouw te vinden. Het is dan ook niet zo gek dat Italië alleen al meer dan vierhonderd verschillende druivenrassen kent. Dat komt ook omdat het land tot de 19e eeuw bestond uit een mozaïek van kleine staten, die allemaal hun eigen gebruiken, tradities én druivenrassen kenden. Waar er vroeger nog erg werd gefocust op de internationale druivenrassen, zijn de authentieke variëteiten nu steeds meer in trek.
Pinot Grigio
Pinot Grigio is een druif die door heel Italië wordt aangeplant, maar ook wel bekend is als Pinot Gris in Frankrijk of Grauburgunder in Duitsland en Oostenrijk. De witte druif, met een grijzige druivenschil, is familie van de beroemde Pinot Noir. Pinot Grigio kenmerkt zich door zijn droge en vrij neutrale karakter met een lichte tot gemiddelde body, gemiddelde zuren en aroma's van citroen, appel, meloen en perzik.
Grillo
De witte druif Grillo is een echte dorstlesser en een specialiteit op Sicilië. Grillo geeft fruitige en zachte wijnen met tropische tonen, ideaal voor bij de borrel. Vaak wordt deze druif ook geblend met het Siciliaanse druivenras Inzolia.
Greco Bianco
De druif Greco Bianco verschijnt ook wel onder de naam Pecorello Bianco, een druif die al door de oude Grieken in het zuiden van Italië werd gebruikt. Greco Bianco staat vooral aangeplant in Calabrië, in de punt van de laars, waar er vaak zoete wijnen van gemaakt worden. Maar er worden ook droge wijnen van Greco Bianco gemaakt die knisperend fris zijn. Greco Bianco is een ander druivenras dan de druif Greco, ook wel Greco di Tufo genoemd.
Grechetto
Grechetto is de druif die we vooral in Umbrië vinden. Een mooi glas Italiaanse witte wijn van Grechetto heeft veel structuur en frisheid met aroma’s van citrus, perzik, bloemen en verse kruiden.
Trebbiano
De witte wijndruif Trebbiano groeit in verschillende Italiaanse wijnstreken, in de centraal gelegen Abruzzen bijvoorbeeld, maar ook in Toscane. Witte wijnen van Trebbiano zijn intens, bloemig en fruitig, vol en aromatisch. De druif is bovendien vaak een van de wijnen in de Soave-blend (naast hoofdbestanddeel Garganega). Soave, afkomstig uit de gelijknamige vestingstad, is met zijn zachte, frisse tonen van wit fruit (perzik en meloen) één van de beste witte wijnen van Italië.
Roero Arneis
De DOCG Roero Arneis ligt in Piemonte, in het – koele – noorden van Italië. Waar de druif aanvankelijk gebruikt werd als aanvulling op andere wijnen, bijvoorbeeld om een Barolo milder te maken, groeit nu de populariteit van wijnen waarin de druif zelf triomfeert. Bijnaam van deze Italiaanse witte wijn is ‘witte Barolo’. In de wijngaard werd de druif vaak naast de Nebbiolo-druif geplant, om die te redden van hongerige vogels. Roero Arneis-druiven zijn zoeter dan Nebbiolo-druiven en dus gingen de vogels voor de witte druiven en bleef de kostbare Nebbiolo gespaard. DOCG Roero Arneis wijnen zijn fris, krachtig en complex. Karakteristiek zijn de geur van wit fruit (peer en perzik), bloesem en anijs, de fijne mineralen en nootachtige tonen.
Vermentino di Sardegna
Vermentino is de koningsdruif van het Italiaanse eiland Sardinië, waar in 1988 de D.O.C. Vermentino di Sardegna werd toegekend. Niet gek, want deze inheemse druif gedijd goed bij zon en warmte en van beide is op Sardinië genoeg! De witte wijnen van de Vermentino-druif zijn droog en verfijnd, met een fantastische geur van limoen, groene appel en amandel en een verrassend sappige smaak.