De mini DOC Copertino staat lokaal bekend als het 'Grand Cru' gebied voor Negroamaro. En dat proeft u in deze Riserva: krachtig, maar ook zacht van smaak. 97/99 punten!
Knap vakwerk: deze Corvina is vrijwel net zo rijk van smaak als een Amarone, maar lichter in alcohol. Levendig en stevig vol kersen en een vleugje mokka. 94/99 punten!
Van het tophuis Virna Borgogno: een spectaculaire collectie met complexe 'bewaar' Barolo’s die nog zeker 15 jaar meegaan. En met 19+/20 punten de onbetwiste winnaars van de blinde proeverij.
Met zijn krachtige en rijk genuanceerde smaak vol kersen, truffel en vanille heeft deze Brunello di Montalcino meerdere onderscheidingen op zijn naam staan, waaronder 94 punten van James Suckling.
De Maremma van Castellani biedt soepele, zachte fruitcharme mét een gezonde dosis spanning. Een ware Super Tuscan die met 95/99 punten is beoordeeld door Luca Maroni.
Deze Langhe Nebbiolo benadert zijn 'grote broer' Barolo en heeft als voordeel dat hij nu al gedronken kan worden: rijp en sappig van smaak vol cranberry, kers en een soepele structuur. 17/20 punten!
Met deels ingedroogde druiven is deze wijn gemaakt naar het voorbeeld van de beroemde Amarone's: een krachtige, volle en zacht romige rode wijn vol bessen, kersen, kruiden en met een toets vanille.
Een topper van een Toscaanse wijn met een krachtig en gelaagd karakter vol zoet fruit en de impressies van mokka en vanille dankzij de maandenlange vatrijping.
Niet alleen ons proefpanel was onder de indruk van deze klassieke Barolo met zijn krachtige karakter vol zoete kersen, cranberry en zwarte bessen, maar ook James Suckling kende 92/100 punten toe.
Majestueus: een krachtige en stevige Brunello di Montalcino vol rood fruit, fluweelzachte tannines, eindeloos veel laagjes en een minutenlange finale. 19,5/20 punten!
Een indrukwekkende Barolo van één van de beroemdste Cru's: Bussia. Krachtig van smaak vol fruit, eindeloos veel laagjes en tannines van de fijnste soort. Werd met maar liefst 19/20 punten beoordeeld.
Een hartverwarmende Rosso uit Verona die op dezelfde traditionele wijze is gemaakt als de beroemde Amarone. Het resultaat is een krachtige, zwoele en zachte romige wijnen vol donker fruit.
Een gelaagde en complexe Aglianico, een ware ‘Barolo van het zuiden’. Geniet van de Grand Cru weelde, zachte tonen van vanille en vulkanische mineraliteit. 92/100 punten!
Deze bewaarwijn met 18,5/20 proefpanelpunten komt uit de mini-appellatie Montecucco in Toscane. Een kanon van een Sangiovese Riserva met de kracht van Brunello!
Een karaktervolle Chianti boordevol charme: sappig, zacht én ook stevig van smaak vol fruit, Italiaanse kruiden en chocola. Smaakt fantastisch bij Italiaanse gerechten.
Een spectaculaire, rijk gelaagde Brunello. Ons proefpanel kende 19/20 punten toe, James Suckling 92/100 en plaatste 'm zelfs in zijn top 10 Beste Brunello's onder de 40 euro.
In Italië worden veel wijnen van goede kwaliteit gemaakt. Die stijlen lopen alleen enorm uiteen, dus is het lastig de beste Italiaanse wijn aan te wijzen.
Barolo
Wat rood betreft, heeft met name Barolo een grote naam voor zichzelf gemaakt op de internationale markt. Deze wijnen van de Nebbiolo druif zijn ongekend populair. De één is er gelijk weg van en een ander moet er echt eerst even aan wennen. Het is een fruitige wijn, maar vooral in de geur. Wanneer u een Barolo proeft, zult u gelijk begroet worden door de aanwezige tannines. Dat kan even wennen zijn, maar wel heerlijk.
Amarone
Rond Verona is een andere beroemde Italiaanse wijn te vinden, namelijk de Amarone della Valpolicella. De voornaamste druivenrassen voor de DOCG zijn Corvina Veronese, Corvinone en Rondinella. De Amarone is een krachtige, rode wijn die wordt gemaakt van druiven die deels zijn ingedroogd.
Chianti
Chianti is ook zo’n beroemde Italiaanse wijn uit de streek Toscane. Voor het grootste deel gemaakt van de druif Sangiovese en komt in verschillende kwaliteiten op de markt. De regels zijn voor Chianti Classico DOCG een stuk strenger dan voor Chianti DOCG.
Super Tuscans
Maar in Toscane worden ook krachtige wijnen gemaakt van internationale druivenrassen. Die wijnen worden ook wel Super Tuscans genoemd, zoals Bolgheri.
Goede Italiaanse wijn
Een Italiaanse wijn is goed wanneer deze in balans is. De meeste kwaliteitswijnen zijn in Italië in het noordelijke deel van het land te vinden, maar ook in het midden en zuiden worden prachtige wijnen gemaakt van hoge kwaliteit. Twee dominante bodemtypes voor kwaliteitswijnen zijn vulkanische bodems en kalkhoudende bodems. Vulkanisch vinden we vooral op Sicilië, in Campanië, Castelli Romani in Rome, Soave en Valpolicella. De vulkanische bodem zorgt voor een minerale toets. Kalkhoudende bodems zijn onder meer te vinden in Piemonte, Friuli, Toscane en Salento. Salento is een streek in Puglia waar we de druivenrassen Primitivo en Negroamaro vinden.