In Italië worden veel wijnen van goede kwaliteit gemaakt. Die stijlen lopen alleen enorm uiteen, dus is het lastig de beste Italiaanse wijn aan te wijzen.
Barolo
Wat rood betreft, heeft met name Barolo een grote naam voor zichzelf gemaakt op de internationale markt. Deze wijnen van de Nebbiolo druif zijn ongekend populair. De één is er gelijk weg van en een ander moet er echt eerst even aan wennen. Het is een fruitige wijn, maar vooral in de geur. Wanneer u een Barolo proeft, zult u gelijk begroet worden door de aanwezige tannines. Dat kan even wennen zijn, maar wel heerlijk.
Amarone
Rond Verona is een andere beroemde Italiaanse wijn te vinden, namelijk de Amarone della Valpolicella. De voornaamste druivenrassen voor de DOCG zijn Corvina Veronese, Corvinone en Rondinella. De Amarone is een krachtige, rode wijn die wordt gemaakt van druiven die deels zijn ingedroogd.
Chianti
Chianti is ook zo’n beroemde Italiaanse wijn uit de streek Toscane. Voor het grootste deel gemaakt van de druif Sangiovese en komt in verschillende kwaliteiten op de markt. De regels zijn voor Chianti Classico DOCG een stuk strenger dan voor Chianti DOCG.
Super Tuscans
Maar in Toscane worden ook krachtige wijnen gemaakt van internationale druivenrassen. Die wijnen worden ook wel Super Tuscans genoemd, zoals Bolgheri.
Goede Italiaanse wijn
Een Italiaanse wijn is goed wanneer deze in balans is. De meeste kwaliteitswijnen zijn in Italië in het noordelijke deel van het land te vinden, maar ook in het midden en zuiden worden prachtige wijnen gemaakt van hoge kwaliteit. Twee dominante bodemtypes voor kwaliteitswijnen zijn vulkanische bodems en kalkhoudende bodems. Vulkanisch vinden we vooral op Sicilië, in Campanië, Castelli Romani in Rome, Soave en Valpolicella. De vulkanische bodem zorgt voor een minerale toets. Kalkhoudende bodems zijn onder meer te vinden in Piemonte, Friuli, Toscane en Salento. Salento is een streek in Puglia waar we de druivenrassen Primitivo en Negroamaro vinden.