Winkelwagen samenvoegen?

Welkom terug! Er zitten nog enkele artikelen in de winkelwagen van je vorige bezoek. Wil je deze artikelen toevoegen aan je huidige bestelling?

Geen producten gevonden voor deze selectie.

Châteauneuf-du-Pape wijn

Châteauneuf-du-Pape is de belangrijkste en beroemdste appellation in de Zuid-Rhône. Op die prachtige plek, tussen de Franse steden Avignon en Orange, wordt heerlijke wijn gemaakt. In de appellation is ruim 3000 hectare aan wijngaarden aangeplant en er wordt voornamelijk Franse rode wijn geproduceerd. De wijnen uit Châteauneuf-du-Pape staan erom bekend dat ze vaak in zware flessen met een elegant reliëf zitten.

Geschiedenis Châteauneuf-du-Pape

Châteauneuf-du-Pape betekent ‘kasteel van de paus’. In de 14de eeuw liet de paus een nieuw kasteel in deze regio bouwen dat diende als zomerverblijf. Er werden ook wijngaarden geplant, voor de wijnvoorziening. Sindsdien kende de regio tijden van grote bloei, maar ook periodes waarin het minder goed ging. Zoals in de 19de eeuw, toen de wijngaarden ernstig werden geteisterd door druifluis. Inmiddels is de regio daar bovenop gekomen en werd het één van de eerste Franse wijngebieden die in 1936 de herkomstbescherming AOC mocht dragen. Vanaf dat moment lag onder andere vast dat voor Châteauneuf-du-Pape dertien druivenrassen toegestaan waren, dat er met de hand geoogst moest worden en dat er geen suiker toegevoegd mocht worden tijdens de vergisting met als doel het alcoholpercentage op te krikken (chaptaliseren). Meer lezen over de geschiedenis? Lees dan dit artikel.

 

Druiven Châteauneuf-du-Pape wijn

De rode wijn in Châteauneuf-du-Pape mag dan wel van dertien verschillende druivenrassen worden gemaakt, de druiven GrenacheSyrah en Mourvèdre zijn de belangrijkste. Deze drie druiven worden veel gebruikt in blends voor de Côtes du Rhône wijnen. Het geheim van Châteauneuf-du-Pape zit hem vooral in de bodems met klei en rolkeien. De rode Rhône wijn dankt zijn stevige structuur, rijkdom en diepgang aan dit terroir. De rolkeien nemen overdag warmte op, om die 's nachts weer af te staan aan de druivenstokken. Noordelijker in het gebied bevat de bodem juist veel zand en zandsteen en dat geeft de rode wijnen die er gemaakt worden veel finesse. Vroeger, toen de wijn op traditionele wijze gemaakt werd, kwam deze pas na jaren op fust of fles tot ontplooiing. Tegenwoordig wordt er veel gebruik gemaakt van moderne vinificatie, met als gevolg dat de wijnen sneller op dronk zijn, soms al als ze drie of vier jaar oud zijn.

Smaak Châteauneuf-du-Pape wijn

De wijnen uit Châteauneuf-du-Pape staan enerzijds bekend om hun kracht en pit, anderzijds om hun verfijnde, fruitige en verleidelijk zoete smaak door de aanwezigheid van zwarte bessen en sappige kersen. Deze rode Franse wijn is complex, weelderig en krachtig tegelijk. De druif Grenache is met zijn warmkruidige aroma van rood fruit, kersenlikeur, kruiden en peper het meest bepalend voor het karakter van de wijn. De Syrah druif geeft de wijn zijn tannines en prachtige kleur en de Mouvèdre de mooie structuur.

Wijnen uit Châteauneuf-du-Pape hebben vaak een hoog alcoholpercentage; wijnen met 14% of 15% zijn geen uitzondering. Ondanks deze hoge alcoholische levels, is een Châteauneuf-du-Pape altijd mooi in balans doordat zij naast kruidig dik fruit ook frisse zuren en rijpe tannines hebben. Deze rode Rhône wijn is het lekkerst met een schenktemperatuur tussen de 16 en 18 °C.

Witte wijn Châteauneuf-du-Pape

Ruim 90% van de wijnen die in Châteauneuf-du-Pape gemaakt worden zijn rood. Slechts 10% van de productie zijn witte wijndruiven. Maar, de witte wijnen die er gemaakt worden, zijn mede door de kalksteengrond en het klimaat, rijk, aromatisch en met veel body. De druivenrassen die het meest gebruikt worden zijn Grenache Blanc, Roussanne en Picpoul blanc. Daarnaast worden er sinds 1990 frissere witte Châteauneuf-du-Pape wijnen op de markt gebracht.

Wijn en spijscombinaties met Châteauneuf-du-Pape

Een rode Châteauneuf-du-Pape heeft een complex, krachtig en vol smaakprofiel. Goede spijscombinaties zijn vleesgerechten die een lange bereiding vergen. Denk daarbij aan rijke wildgerechten (reepeper of wild zwijn) en andere culinaire gerechten zoals Boeuf Bourguignon, een verwarmende stoofschotel, ossenstaart of lam. Extra lekker om in de gerechten specerijen zoals kruidnagel, jeneverbes en laurier te gebruiken.

filters
Naar boven