Rhône wijn
-
-
-
- Gratis1 bezorging met Wijnbeurs Plus
- Blind geproefd. Beslist goede wijn
- Gratis retourneren
-
- Niet op voorraad18,95
De Rhône is een omvangrijk wijngebied waar veel beroemde wijnen van hoge kwaliteit vandaan komen. Het gebied kan worden onderverdeeld in twee delen: het noordelijke deel en het zuidelijke deel. In het noorden zien we veel wijnbouw op steile hellingen en vinden we de beroemde appellations als Côte-Rôtie, Condrieu, Saint-Joseph, Crozes-Hermitage, Hermitage en Cornas.
In het zuiden is het vlakker en ondervindt het wijnbouwgebied invloed van de Middellandse Zee. Bekende appellations van de zuidelijke Rhône zijn Gigondas, Vacqueyras, Lirac, Tavel en natuurlijk Châteauneuf-du-Pape.
Ook wat betreft druivenrassen is het wijngebied Rhône in tweeën te delen. Zo staat er in het noorden vooral veel Syrah en worden de wijnen dan ook voornamelijk van Syrah gemaakt. In sommige appellations worden de wijnen voor een klein deel geblend met witte druivenrassen. In Côte-Rôtie is er bijvoorbeeld een kleine bijrol weggelegd voor Viognier en in andere appellations zijn dat Marsanne en Roussanne.
De wijnen van Cornas mogen uitsluitend van Syrah worden gemaakt. Condrieu is de wereldberoemde appellation voor witte wijn van Viognier. Ook het klimaat verschilt per deel. Zo heerst er in de noordelijke Rhône een semicontinentaal klimaat en in de Zuid-Rhône een mediterraan klimaat.
In de zuidelijke Rhône is de wijnbouw een stuk omvangrijker en staat veel Grenache aangeplant, net als Syrah en Mourvèdre. Het is dan ook niet voor niets dat er in de zuidelijke Rhône vaak wordt gesproken over de GSM-blend. Veel wijnen zijn namelijk een assemblage van deze drie druivenrassen. Droge witte wijnen worden met name gemaakt van Marsanne, Roussanne, Grenache Blanc, Clairette Blanc en Bourboulenc.
Met 90% van de totale wijnproductie is het duidelijk dat de focus op het maken van rode wijn ligt binnen deze regio. Witte wijn is dus een stuk zeldzamer, maar laat ze zeker niet links liggen. Vooral de liefhebber van volle en kruidige witte wijn kan hier zijn hart ophalen. Heerlijk bij gegrilde vis of een bouillabaisse.
De Rhône is een groot en langgerekt wijngebied en bestaat uit veel verschillende appellations met veel verschillen in bodemsoorten en microklimaten. Hieronder vindt u een overzicht van de belangrijke appellations voor Rhône wijn.
Zeg je Rhône, dan zeg je Châteauneuf-du-Pape. De naam dateert uit de veertiende eeuw toen de pausen daar een zomerkasteel bouwden en druivenstokken aanplantten. Bijna net zo bekend zijn de grote keien die in de wijngaarden liggen, de galets roulés die ’s nachts de warmte vasthouden. De appellation werd in 1936 vastgelegd met maar liefst dertien toegestane druivenrassen. Inmiddels is dat rijtje dankzij mutaties van verschillende druiven en sub variëteiten behoorlijk uitgebreid.
Wijn uit Gigondas, in het zuiden van het Rhône gebied, bestaat voor minimaal 50% uit Grenache. Witte wijnen zul je binnen deze appellation niet vinden. Tot aan het begin van de vorige eeuw vervulde Gigondas nog een rol voor Bourgognes. De wijnen werden toen regelmatig gebruikt om slappe Bourgognes een beetje op te peppen. Officieel was dat overigens wel verboden.
Vacqueyras mag dan wel naast Gigondas liggen, de wijnen zijn wel verschillend. Rode wijnen zijn stevig en hebben veel body en power. Wel kunnen wijnen van bodems met veel zand weer een stuk lichter zijn. Bij stenige bodems komen de ferme tannines om de hoek kijken.
Deze appellation bestrijkt een groot gebied in het zuiden van de Rhône. De wijnen kunnen onderling verschillen, aangezien er verschillende bodemtypes voorkomen. Zo zijn er kleihoudende bodems met keien, kiezelafzettingen van de rivier, zandbodems, lössrijke bodems en kleirijke kalksteen bodems met kiezels. Arme gronden met kiezels zorgen vaak voor wijnen die lang bewaard kunnen worden. Rode en rosé wijnen worden vooral gemaakt van Grenache, Mourvèdre en Syrah. Het is geen uitzondering dat er wijnstokken tot 80 jaar oud staan aangeplant.
Wit moet voornamelijk gemaakt zijn van Bourboulenc, Grenache Blanc, Clairette, Marsanne, Roussanne en/of Viognier.
Voor deze appellation gelden strengere regels en het merendeel van de wijnen is rood. De bodemstructuren zijn nagenoeg hetzelfde als voor de Côtes du Rhône, maar er wordt nog strenger op de kwaliteit van de bodem gelet. Grenache Noir is het belangrijkste ras en moet voor het grootste gedeelte in de blend zitten, daarna volgen Syrah en Mourvèdre.
De beste wijngaarden van Côte-Rôtie staan aangeplaant op steile hellingen aan de oevers van de Rhône en bestaan uit leisteen, michaschist en gneis. Alle drie zijn dit vormen van graniet. Côte-Rôtie is altijd rood en bestaat voor minimaal 80% uit Syrah. Daar mag maximaal 20% Viognier aan toegevoegd worden. De wijn is elegant en Côte-Rôtie wordt niets voor niets de koningin van de noordelijke Rhône genoemd.
Op bodems van graniet gedijt de Viognier druif uitstekend in Condrieu. Er worden zeer aromatische witte wijnen gemaakt met aroma’s van abrikoos, perzik en sinaasappel. Sommige exemplaren kunnen erg voluptueus zijn.
Ook in Crozes-Hermitage staat Syrah aan de basis van de wijnen. Daar mag nog 15% Marsanne en/of Roussanne aan toegevoegd worden. Deze twee druivenrassen worden tevens gebruikt voor de witte wijnen van Crozes-Hermitage.
Waar Côte-Rôtie de koningin van de Noord Rhône wordt genoemd, is Hermitage de koning. De druiven staan aangeplant op steile hellingen van graniet en daar worden de diepste en stevigste Syrah wijnen van de Rhône van gemaakt.
Het bergachtige departement Savoie vinden we ten noordoosten van Lyon en grenst aan Haut-Savoie. Hier worden voornamelijk aromatische bergwijnen gemaakt van inheemse druivenrassen, zoals Jacquère, Altesse (Rousette) en Mondeuse. Vaak wordt gedacht dat Savoie ook onderdeel is van de Rhône. Maar de verwarring zit hem in het feit dat Savoie wel uitmaakt van de regio Rhône-Alpes, maar niet binnen de classificaties van de Rhône valt.\
Wilt u wijn kopen uit de Rhône? Voor elk budget is er wat wils: zo is een gemiddelde Côtes du Rhône verkrijgbaar voor rond de €10 per fles. Aan de beroemde Châteauneuf-du-Pape hangt een hoger prijskaartje: je betaalt €20 tot €100 per fles. Deze hoge prijs komt onder andere door de grote vraag en de beperkte beschikbaarheid.