Frankrijk is het ultieme klassieke wijnland, hier liggen de ‘roots’ van de wereldwijde wijnbouw. Nog steeds zijn Franse wijnen favoriet bij velen. En dat is ook niet gek met zoveel keuze aan alleen al rode wijn uit Frankrijk…
Frankrijk kent ontzettend veel wijnregio’s en een diversiteit aan wijnen. De kwaliteit van de wijnen is dan ook uitmuntend, mede te danken aan de eeuwenlange ervaring die de Fransen hebben met wijn maken. Ze experimenteren veel met technieken en streven naar de ideale combinatie van druif en wijngaard. Dat levert dan ook karakteristieke en complexe wijnen op die de verschillende regio's zo’n goede reputatie hebben bezorgd. Ook veel blauwe druivenrassen zijn van oorsprong Frans, denk daarbij aan Cabernet Sauvignon, Merlot en Pinot Noir.
Bordeaux wijn
Bordeaux staat bijna synoniem aan wijn. Denkt u aan Franse rode wijn, dan denkt u al snel aan wijnen uit Bordeaux. In deze wereldberoemde wijnstreek, in het westen van het land, zijn dan ook legendarische châteaus gevestigd waar soms al eeuwenlang de meest prestigieuze wijnen gemaakt worden. De bekendste appellaties zijn Médoc, Graves, Sauternes, Libournais, Saint-Emilion, Pomerol en Fronsac. Hier domineren de druiven Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Petit Verdot, waarmee ook de beroemde Bordeaux-blends mee gemaakt worden. Zwart fruit, rood fruit, kruiden en ceder zijn enkele aroma's van deze krachtige wijnen.
Bourgogne-wijn
Het wijngebied Bourgogne ligt in midden-Frankrijk. Bourgogne is onderverdeeld in Côte d’Or, Côte Chalonnaise, Mâconnais, Beaujolais en Chablis. Qua oppervlakte is Bourgogne niet groot, al helemaal niet in vergelijking met Bordeaux: de 10.000 hectare wijngaard van Bourgogne is ongeveer een tiende van het aantal hectare in Bordeaux. En hoewel de vraag naar wijnen uit Bourgogne groot is, wordt er relatief weinig geproduceerd, maar wat er wordt geproduceerd is dan vaak ook van topkwaliteit. De druif voor zeer goede rode Bourgogne wijnen is de Pinot Noir. Deze druif brengt over het algemeen wijnen voort met aroma s van rood fruit, soms aangevuld door aardse tonen en wat kruidigheid.
Rhône wijn
Het wijngebied Rhône in het zuidoosten van Frankrijk omvat zo’n 40.000 hectare wijngaard waar grotendeels rode wijnen gemaakt worden. Hier worden druiven zoals Syrah, Grenache, Mourvèdre en Cinsault veelvuldig aangeplant. Vooral Châteauneuf-du-Pape staat bekend om zijn stevige kwaliteitswijnen. Wijnen geproduceerd in de Rhône, zijn vaak uitstekende diner wijnen. Ze hebben genoeg kracht en smaak, met aroma's van donker fruit en kruiden, om veel verschillende gerechten aan te kunnen.
Rode wijn in Frankrijk
Er wordt zoveel zeer goede rode wijn gemaakt in Frankrijk, van zoveel verschillende druiven, dat u vast nog lang niet klaar bent met proeven. Gelukkig maar, want wijnen ontdekken is leuk en de verschillen zijn groot. Kijk alleen al naar de Rhône waar Grenache en Syrah domineren, maar zoveel verschillende wijnen op de markt verschijnen. Allemaal getypeerd door rode en zwarte vruchten met flink wat kruiden, maar toch net even anders. De Languedoc-Roussillon is enorm en er staan dan ook veel verschillende druivenrassen aangeplant. Veel gebruikte druivenrassen voor rode wijnen zijn Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah en Tempranillo. Voor de witte volle, maar ook frisse, fruitige wijn, wordt gebruik gemaakt van druivenrassen als Chardonnay, Marsanne, Sauvignon Blanc en Viognier.