Saint-Émilion Grand Cru
-
-
-
- Gratis1 bezorging met Wijnbeurs Plus
- Blind geproefd. Beslist goede wijn
- Gratis retourneren
-
Sinds wordt er 1984 onderscheid gemaakt tussen Saint-Émilion en Saint-Émilion Grand Cru. Om de classificatie AOC Saint-Émilion Grand Cru te mogen dragen, moeten de wijngaarden aan zeer strikte regelgeving voldoen. Ten eerste mag de wijngaard maximaal beschikken over 8000 kilogram per hectare in plaats van 9000. Daarnaast moeten druiven (behalve Merlot) geoogst worden met een mostgewicht van minimaal 189 gram suiker per liter in plaats van 180. Ook is het vereist dat de wijn een minimum alcoholgehalte van 11,5% bevat. Ten slotte moet de wijn nog 14 maanden worden bewaard door de producent voordat hij de wijn mag vrijgeven voor verkoop.
Saint-Émilion geniet wereldwijd van een uitstekende reputatie: de meest prestigieuze Bordeaux wijnen komen hier vandaan. De druiven Merlot en Cabernet Franc maken de dienst uit op de rechteroever en gedijen perfect op de kalkrijke bodem. En dat resulteert in krachtige en volle rode Franse wijnen met veel structuur en aromatische rijkdom.
Saint-Émilion wijnen staan bekend om hun complexiteit en elegantie. Typerende aroma’s zijn pruimen, aardbeien en kersen. Wanneer de wijnmaker ervoor kiest om de wijn te rijpen op eik komen er aroma’s van vanille, toast en nootmuskaat vrij. Het weer is bepalend voor de structuur van de wijn. Het ideale weer is zonnig en warm overdag met koele nachten. Dit resulteert in een perfect evenwicht tussen volle fruitige smaken met een fluweelachtige tanninestructuur.
De term Grand Cru wordt alleen gebruikt bij wijnen die uit kwaliteitswijngaarden komen. De letterlijke vertaling is ‘grote oogst’. Hierbij staat het woord groot niets met de kwantiteit te maken, maar met de kwaliteit. Deze term wordt gebruikt voor de wijnen uit betere en superieure wijngaarden.
Binnen Saint-Émilion Grand Cru is er een klassement opgesteld om de wijnen in status te onderscheiden. De Premier Grands Crus Classés ‘A’ zijn de absolute top, gevolgd door de Premier Grands Crus Classés ‘B’ en daarna de Grands Crus Classés. Naast grond en terroir worden deze beoordeeld op smaak. Elke 10 jaar wordt de classificatie opnieuw herzien door het INAO.
De robuuste structuur en tannines van Saint-Émilion Grand Cru passen goed bij rood vlees zoals biefstuk, lamskoteletten en wild. Ook gerechten met aardse smaken, zoals risotto met paddenstoel of truffel, passen goed bij deze wijn. Die smaken verrijken de aardse tonen in de wijn. Het is altijd een goed idee om de specifieke jaargang en stijl van de Saint-Émilion Grand Cru die je hebt te overwegen, aangezien sommige beter passen bij bepaalde gerechten dan andere.