De Bordeaux wijnstreek is misschien wel de beroemdste wijnstreek ter wereld, waar voornamelijk rode wijnen van klassieke druivensoorten van worden gemaakt. Deze rode wijnen kunnen enorm verschillen van elkaar. Er zijn rode wijnen die direct gedronken kunnen worden, maar ook wijnen die jaren in de kelder kunnen blijven liggen om verder te rijpen. Bordeaux is het Franse kwaliteitsgebied voor rode wijn. Er wordt ook wel wit gemaakt, maar het merendeel van de Bordeaux wijn is rood en bestaat uit meerdere druivenrassen. De belangrijkste druivenrassen voor de rode wijnen zijn Merlot, Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc.
De Linker- en Rechterover van Bordeaux
In de Nederlandse wijnwereld zijn de termen Linkeroever en Rechteroever inmiddels ingeburgerd wanneer het om Bordeaux gaat. Onder de Rechteroever wordt de rechterkant bedoeld van de rivieren Dordogne en de Gironde. Daar vinden we onder meer Pomerol en Saint-Émilion. Met de Linkeroever wordt het gebied links van de rivieren Garonne en de Gironde bedoeld.
Rode Bordeaux
Op de Linkeroever overheerst Cabernet Sauvignon. Die druif bereikt in de Médoc, waar we de premiers crus classés vinden, echt een topniveau. Vaak zit er wel zestig of tachtig procent Cabernet Sauvignon in de blend van de grote rode wijnen uit dit gebied. De wijnen zijn krachtig, gestructureerd en vol. Op de Rechteroever zijn Merlot en Cabernet Franc vaak de dominante druivenrassen. Rode wijnen uit Bordeaux met veel Merlot in de blend, zijn zachter en rijper van smaak dan rode Bordeaux met een groot percentage Cabernet Sauvignon. De druif Cabernet Franc wordt in de rode wijnen van Bordeaux gebruikt om de wijnen meer frisheid, ruggengraat en finesse te geven.
Rode Bordeaux wijnen
De Bordeaux wijnstreek is misschien wel de beroemdste wijnstreek ter wereld, gelegen aan de Atlantische Oceaan in het zuidwesten van Frankrijk. Er worden voornamelijk rode wijnen gemaakt van klassieke druivenrassen, zoals Merlot en Caberbet Sauvignon. Deze rode wijnen kunnen enorm verschillen van elkaar. Er zijn rode wijnen die direct gedronken kunnen worden, maar ook wijnen die jaren in de kelder kunnen blijven liggen om verder te rijpen. Bordeaux is het Franse kwaliteitsgebied voor rode wijn. Er wordt ook wel wit gemaakt, waaronder ook zoete witte wijnen, maar het merendeel van de Bordeaux wijn is rood en bestaat uit meerdere druivenrassen. De belangrijkste druivenrassen voor de rode wijnen zijn Merlot, Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc.
De Linker- en Rechteroever van Bordeaux
In de Nederlandse wijnwereld zijn de termen Linkeroever en Rechteroever inmiddels ingeburgerd wanneer het om Bordeaux gaat. Onder de Rechteroever wordt de rechteroever van de Dordogne en de Gironde bedoeld. Daar vinden we onder meer Pomerol en Saint-Émilion. Met de Linkeroever wordt het gebied links van de rivieren Garonne en de Gironde bedoeld. Tussen de Dordogne en de Garonne in vinden we het wijngebied Entre-Deux-Mers.
Druivenrassen Bordeaux
Op de Linkeroever overheerst Cabernet Sauvignon. Die druif bereikt in de Médoc, waar we de premiers crus classés vinden zoals Château Mouton Rothschild, echt een topniveau. Vaak zit er wel zestig of tachtig procent Cabernet Sauvignon in de blend van de grote rode wijnen uit dit gebied. De wijnen zijn krachtig, gestructureerd en vol. Op de Rechteroever zijn Merlot en Cabernet Franc vaak de dominante druivenrassen. Rode wijnen uit Bordeaux met veel Merlot in de blend, zijn zachter en rijper van smaak dan rode Bordeaux met een groot percentage Cabernet Sauvignon. De druif Cabernet Franc wordt in de rode wijnen van Bordeaux gebruikt om de wijnen meer frisheid, ruggengraat en finesse te geven.