Wijn uit Bordeaux
Bordeaux wijn is één van beroemdste wijnen ter wereld en herbergt zeer exclusieve wijnen en châteaux, zoals Château La Mission Haut-Brion en Château Mouton-Rothschild. Bordeaux ligt in het westen van Frankrijk en telt meer dan 100.000 hectare aan wijngaarden. Een speler van formaat kunnen we wel zeggen. Wat maakt deze regio zo bijzonder?
Geschiedenis
De geschiedenis gaat ver terug in de tijd, want de eerste wijngaarden stammen naar alle waarschijnlijkheid al uit de 1ste eeuw. In de 12e eeuw vond de eerste export naar Engeland plaats en sindsdien is Bordeaux een begrip. Napoleon zorgde in 1855 zelfs voor een officiële classificatie binnen deze regio.
Echter brak er meeldauw uit in de wijngaarden rond het midden van de 19e eeuw en de druifluis deed daar eind van de eeuw nog een verwoestende schep bovenop: net als in bijna heel Europa werden de wijngaarden verwoest. Pas na de Tweede Wereldoorlog was er weer voorspoed voor Bordeaux toen er nieuwe wijngaarden werden aangeplant en er moderne technieken werden ingezet.
Klimaat en terroir
In Bordeaux heerst een gematigd warm zeeklimaat dankzij de Atlantische Oceaan. De winters zijn relatief zacht, de zomers zijn warm en er valt voldoende neerslag. Wel kan het weer wisselvallig zijn en dat heeft invloed op de stijl van de wijnen. Zo kunnen er grote verschillen ontstaan in oogstjaren.
Hoewel de bodem per appellatie verschilt, zijn bodems in Bordeaux over het algemeen opgebouwd uit een combinatie van zand, kiezels en klei.
Druiven
Qua druiven is het in ieder geval overzichtelijk: voor rode wijn zijn Cabernet Sauvignon, Merlot en Cabernet Franc de belangrijkste druivenrassen. De afkomst van de wijn bepaalt welke druif domineert. Rode Bordeaux wijn wordt vaak geblend en dan zijn nog kleine hoeveelheden Petit Verdot, Malbec of Carmenère toegestaan. Voor witte Bordeaux wijn, zoet en droog, worden Sauvignon Blanc, Sémillon en Muscadelle gebruikt.
Bordeaux wijn maken
Bordeaux wijn kent veel verschillende varianten. Dit komt doordat elk wijnhuis wat betreft microklimaat, grondstructuur en wijnmaker grote verschillen kent. De meeste wijnen uit Bordeaux zijn rood. Deze rode Bordeaux wijnen kunnen enorm uiteenlopen in stijl.
Zo is er de bekende Bordeaux wijn die jaren in de kelder mag rijpen. Maar er zijn ook lichtere exemplaren die al sneller gedronken kunnen worden. De tussenvariant heeft vaak al wat langer in de fles gerijpt (3 tot 5 jaar) en geeft een mooi en stevige wijn.
Linker- en rechteroever
Dwars door Bordeaux kronkelt de rivier de Gironde (de monding van de Garonne en Dordogne rivier) en die verdeelt de regio in de zogenoemde linker- en rechteroever. Op de linkeroever vinden we beroemde appellaties, zoals Pauillac, Saint-Julien, Margaux, Haut-Médoc en Graves. Hier is Cabernet Sauvignon de dominerende druif. Op de rechteroever liggen o.a. Saint-Émilion en Pomerol waar juist Merlot de belangrijkste druif is.
Appellaties
Tijd om in te zoomen op de belangrijkste appellaties: waar kun je zoal wijn kopen in Bordeaux en wat is de kracht van elke appellatie?
Médoc
Médoc kent vooral bodemsamenstellingen van zand en kiezels. Het voordeel is dat de bodems snel opwarmen en het water goed afvoeren. In het noorden vinden we de AOC Médoc en in het zuiden de AOC Haut-Médoc dat is onderverdeeld in verschillende prestigieuze appellaties: Saint-Estèphe, Saint-Julien, Margaux, Pauillac, Listrac en Moulis.
Elke gemeente zet een unieke stijl neer. Saint-Estèphe, Pauillac en Saint-Julien brengen echte krachtpatsers voort met veel donker fruit en een geweldig bewaarpotentieel. Margaux is de meest elegante van het stel en ook Moulis en Listrac zijn wat soepeler qua smaak door het hogere aandeel Merlot.
Valt een wijn buiten deze gemeentelijke grenzen? Dan wordt de Bordeaux wijn gebotteld als Haut-Médoc. Overigens wordt in Médoc enkel rode wijn gemaakt.
Cru Bourgeois
Op de linkeroever zul je ook veel wijnen tegenkomen die als Cru Bourgeois zijn geclassificeerd. Pas sinds 2002 officieel erkend als classificatiesysteem, maar al vanaf 1932 door de wijnboeren zelf in het leven geroepen onder het toeziend oog van de Kamer van Koophandel in Bordeaux. Dit vanwege het feit dat sinds 1855 de opgestelde classificaties niet werden herzien, terwijl menig château wijn maakte op het niveau van Grand Cru. Sinds 2008 wordt deze classificatie elk jaar herzien.
Graves
Weer een prestigieuze appellatie op de linkeroever. Graves heeft zijn naam te danken aan de bodemsamenstelling van grind en stenen. Ook bijzonder is dat de wijngaarden beschut liggen dankzij de pijnboombossen, zodat wind en regen grotendeels worden buitengehouden. Binnen Graves wordt zowel rode als witte wijn gemaakt en de regio wordt gezien als de bakermat van hoogwaardige wijnen.
Pessac-Léognan
Pessac-Leognan heeft veel overeenkomsten met Graves en was tot 1987 ook één appellatie. Het is de thuishaven van alle Crus Classés van Graves, waaronder ook Château Haut-Brion. Rode wijn uit Pessac-Léognan kent een perfecte balans tussen kracht en elegantie. Maar vergeet ook zeker de witte wijnen niet. Dankzij de houtrijping ontstaat er een geweldige complexiteit en de witte wijnen kunnen ook fantastisch ouderen.
Sauternes
Voor de beroemde zoete witte wijn Sauternes wordt pourriture noble, oftewel nobele rotting ingezet. Door het unieke microklimaat ontstaat er een mist die perfect is voor de ontwikkeling van de botrytisschimmel die de druiven uitdroogt. Hierdoor ontstaat zeer geconcentreerd en zeer zoet sap, waarmee er heerlijke dessertwijn in de volgende gemeenten wordt gemaakt: Barsac, Fargues, Bommes, Preignac en Sauternes.
Entre-Deux-Mers
Entre-Deux-Mers (tussen twee zeeën) is een AOC binnen Bordeaux gelegen tussen de rivieren Garonne in het zuiden en de Dordogne in het noorden. De terroirs zijn hier bijzonder en zeer gevarieerd door de afzetting van verschillende lagen zand, klei en grind. Hier wordt zowel rode als witte Bordeaux wijn gemaakt.
Saint-Émilion
Over naar de rechteroever waar de Merlot druif de scepter zwaait. Saint-Émilion hoort ook bij het rijtje van meest beroemde wijnstreken ter wereld. In deze omgeving bestaat de bodem uit kalkrijke klei en zand. In vergelijking met de linkeroever zijn wijnen uit Saint-Émilion wat zachter en soepeler van smaak. Er zijn binnen deze AOC enkele gemeenten die Saint-Émilion op het etiket mogen zetten plus de naam van hun gemeente. Ze worden ook wel de satellieten van Saint-Émilion genoemd en staan bekend om hun uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Het gaat om Montagne, Lussac, Puisseguin en Saint-Georges.
Saint-Emilion Grand Cru
Binnen Saint-Émilion zijn er ook Premiers Grand Cru Classés (opgedeeld in categorie A en B), de Grand Crus Classés en de Grand Crus. Hier gelden strenge regels rondom opbrengst, alcoholpercentages en rijping om de kwaliteit van de Grand Cru (classés) te waarborgen.
Pomerol
Pomerol is een klein gebied van slechts 800 hectare, maar wel een echte wereldster. Een Pomerol wijn is krachtig, rijk en stevig, maar eenmaal op dronk heerlijk zacht. De vraag is hier zo hoog dat er aan een gemiddelde fles een aardig prijskaartje hangt. Al spant het beroemde Château Pétrus absoluut de troon met gemiddeld € 4000 voor een fles.
Lalande de Pomerol
Lalande de Pomerol grenst aan Pomerol en is qua oppervlakte een stuk groter. Hier worden wijnen gemaakt die qua stijl erg lijken op Pomerol wijnen, al zijn deze wat lichter en eerder op dronk. Een uitstekend alternatief dus.
Côtes de Bordeaux
De Côtes de Bordeaux is in 2009 opgericht om vier bestaande appellaties samen te voegen: Blaye, Cadillac, Castillon en Francs. Hier wordt enkel rode wijn gemaakt, met uitzondering van de AOC Premières Côtes de Bordeaux voor zoete witte wijn.
Bordeaux Supérieur
De AOC Bordeaux Supérieur staat voor kwaliteitswijnen, danzij de strengere regels die hier gelden. Zo dienen er oudere wijnstokken gebruikt te worden, het alcoholpercentage hoger te zijn en de toegestane opbrengst per hectare lager. Met als resultaat wat rijkere rode en witte wijnen met een uitstekend bewaarpotentieel.
Goede Bordeaux wijn
Hoewel de appellaties door de geldende regels (denk aan de hoeveelheid stokken per hectare, het minimale alcoholpercentage en de minimale rijping) garant staan voor een bepaalde stijl wijn, is smaak altijd persoonlijk. Bij de Wijnbeurs selecteren we Bordeaux wijnen middels blinde proeverijen. En daarmee bewijzen we dat goede wijn ook niet altijd duur hoeft te zijn en een klein château soms zelfs beter uit de blinde proeverij komt dan een gevestigde naam of een Cru Classé waar een veel hoger prijskaartje aan hangt. Ga op ontdekkingstocht en kom erachter wat uw favoriete wijn wordt.