Wijn uit Frankrijk
Frankrijk is het ultieme klassieke wijnland; hier ligt de ‘roots’ van de wereldwijde wijnbouw en het land telt ruim 785.000 ha aan wijngaarden. Een groot aantal van de wijngebieden is wereldwijd bekend. Iedereen heeft wel eens gehoord van de wijnstreken Bordeaux, Bourgogne, Champagne en Elzas. Ook veel druivenrassen zijn van oorsprong Frans. Denk aan rode druivenrassen als Cabernet Sauvignon, Merlot en Pinot Noir en witte soorten als Chardonnay, Sauvignon Blanc en Riesling.
Franse wijn wereldwijd
Maar hoe is te verklaren dat Frankrijk wereldleider op de wijnmarkt is? Allereerst heeft dat te maken met het klimaat. De gebieden liggen tussen de 43ste en 49ste breedtegraad en hier is gematigd warm en ook de aanwezigheid van bossen, gebergte en zeeën spelen hierin zeker ook een belangrijke rol. Maar ook eeuwenlange ervaring die de Fransen hebben met het wijn maken mag niet vergeten worden: met het experimenteren met technieken en het streven naar de ideale combinatie van druivensoort en wijngaard.
Ook heeft Frankrijk van oudsher al een gunstige ligging voor de handel. Tot slot is er geen land dat zo veel wijnwetgeving kent en dat allemaal met het doel om het de authenticiteit van Franse wijnen te behouden. De combinatie van deze kenmerken hebben geleid tot de productie van prachtige, karakteristieke en complexe wijnen die de streken zo’n goede reputatie opgeleverd hebben. Vele wijnen uit andere landen zijn daarom ook geïnspireerd op Franse wijn.
Echter beginnen de nieuwe wijnlanden de laatste jaren beginnen in te lopen op Frankrijk. Zij zijn goed in het ontwikkelen van nieuwe technieken, consumentgericht en werken efficiënt. Pas sinds de jaren ’90 is klantgerichtheid de norm in Franse wijnbedrijven. Wijnhuizen worden zich bovendien steeds meer bewust van het belang van marketing. De invloed van bekende wijnjournalisten als Jancis Robinson en Robert Parker is enorm: hun oordeel kan een Franse wijn maken of breken. Daarom doen wijnmakers steeds meer moeite om positieve aandacht in de media te creëren.
Typische Franse wijn
Typische Franse wijn is er eigenlijk niet. Elk gebied kent unieke eigenschappen in terroir, wijnmaakmethoden en klimaat. Daarom maken we allereerst onderscheid in kleur:
Franse rode wijn is wereldberoemd. De keuze voor de druiven is erg gebonden aan de regio. Zo vormen de druiven Merlot, Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc een gouden combinatie voor krachtige Franse wijn uit Bordeaux. Deze regio wordt zelfs de wereldhoofdstad van wijn genoemd. Een ander sterk trio is Grenache, Syrah en Mourvèdre die het karakter van kruidige Rhône wijn bepaalt. Denk ook aan die beroemde Rhône appellation, Châteauneuf-du-Pape.
Daarnaast heb je Pinot Noir die de basis vormt voor de beroemde en kwalitatieve Bourgogne wijn. En ten zuiden van Bourgogne ligt Beaujolais waar een hoofdrol voor de Gamay druif is weggelegd. De meest veelzijdige regio is de Pays d'Oc waar de prijzen wat vriendelijker zijn, omdat wijnmakers hier minder gebonden zijn aan strenge regelgeving. Daardoor hebben ze meer vrijheid met het experimenteren met druivencombinaties en wijnmaaktechnieken.
Witte wijn uit Frankrijk mag dan wel in de minderheid zijn, maar mag er absoluut zijn. Een belangrijke regio voor Franse witte wijn is de Elzas (Alsace), waar maar liefst 90% van de totale productie wit is. Hier voelen druiven als Riesling, Pinot Blanc en Gewürztraminer zich op hun best. Daarnaast genieten witte Bourgogne wijnen als Chablis ook van wereldwijde roem. En vergeet de Sauvignon Blanc wijn uit de Loire niet met beroemde gebieden als Sancerre en Pouilly-Fumé.
Franse rosé wijn
Voor de beste rosé uit Frankrijk moet je in de Provence zijn. Provence rosé heeft een kenmerkende bleekroze kleur met een strak en droog karakter vol rood fruit. De ultieme verfrissing. Daarnaast vind je in de Pays d'Oc voldoende andere mooie rosé wijnen, vaak naar het voorbeeld van Provence rosé gemaakt.
Champagne
Voor één van de beroemdste schuimwijnen ter wereld reizen we af naar het noorden van Frankrijk. Champagne wordt enkel en alleen in deze streek gemaakt, anders mag de bubbel geen Champagne heten. Vooral de bodem met kalk en krijt en het koele klimaat drukken een duidelijke stempel op het karakter van deze prestigieuze wijn.