Wijn uit Duitsland
De geschiedenis van de Duitse wijn is nauw verbonden met de rivieren de Rijn en de Moezel. De Romeinen lieten in de dalen van deze rivieren de traditie van de wijnbouw achter na de val van het Romeinse rijk. Na die val was, zoals in heel Europa, de kerk verantwoordelijk voor de wijnbouw en tot het begin van de 19de eeuw was de verkoop van Duitse wijn dan ook in handen van de kerk. Tot 1970 was er sprake van een enorme versnippering van de wijnbezittingen. Dit leidde tot 30.000 namen van de kwaliteitswijngaarden. Bij de invoering van de wijnwet in 1971 werden de wijngaarden opnieuw ingedeeld en beperkt tot een aantal van 2.600 wijngaarden. Op dit moment telt Duitsland 13 streken waar wijn wordt gemaakt met een totaal van ruim 100.000 ha.
Duitse rode wijn
Rode wijn uit Duitsland is misschien niet het meest bekend, maar kwalitatief erg goed. Rheinhessen en Pfalz vormen de twee grootste Duitse wijngebieden.
Spätburgunder
Spätburgunder, oftewel Pinot Noir, is de bekendste blauwe druif van Duitsland. Bekend door zijn goede kwaliteit en zijn soepele en fruitige karakter. Spätburgunder zit vrij hoog in de zuren door het relatief koele Duitse klimaat en kent weinig tannines. Het verschil tussen Pinot Noir en Spätburgunder ligt vooral in hun oorsprong, namelijk Frankrijk en Duitsland. Een Spätburgunder gaat goed samen met gerechten zoals gegrilde zalm, gevogelte, risotto met paddenstoelen en zachte kazen.
Duitse witte wijn
Duitsland wordt steeds bekender als wijnland, er komen prachtige witte wijnen vandaan, zoals de frisse Riesling en Weissburgunder. Qua kwaliteit behalen Duitse wijnen absoluut het topniveau. Een bekend witte wijn uit Duitsland is de Riesling. Van deze druiven komen geurige en volle wijnen van hoge kwaliteit. De Riesling-wijnen uit goede oogst jaren van de beste wijngaarden behoren tot de grootste wijnen ter wereld. Een andere bekende druif is de Gewürztraminer. De wijnen van deze druif zijn kruidig in geur en smaak. Het zijn fijne wijnen met een lage zuurgraad en geur van rozen en lychees.
Wijnstreken
Duitsland heeft verschillende bekende wijnstreken. Een bekende wijnstreek is Mosel. Het Moezelgebied is in drieën te verdelen: de Saar, de Ruwer en de Mosel. De Moezel kent een verdere onderverdeling in Unter-Mosel, de Mittel-Mosel en de Ober-Mosel. Een andere bekende wijnstreek is de Pfalz. Dit bosrijke wijngebied ligt langs de west oever van de Rijn.
Duitse wijn en gerechten
Wijnen uit de Duitsland hebben verschillende smaakprofielen en dus zijn er ook verschillende wijnspijs combinaties te maken. Niet gekruide, zacht aromatische gerechten zoals gekookte vis, gevogelte en kalfsvlees zijn een goede combinatie met bloemige wijnen, zoals droge tot halfdroge rieslingwijnen. Bij pikante, kruidige gerechten zoals gebraden vis, gekruid wit vlees, pittige kaassoorten en gerookt vlees passen de Gewürztraminer en de Spätburgunder erg goed. Krachtige gerechten met pittige aroma’s zoals gebraden vlees en wild smaken goed als daarbij een Riesling of Spätlese wordt geschonken.