Californische wijn
-
-
- Gratis1 bezorging met Wijnbeurs Plus
- Blind geproefd. Beslist goede wijn
- Gratis retourneren
- Niet op voorraad11,49
Californië is het kloppende hart van de Amerikaanse wijnbouw; maar liefst 85% van de in het land geproduceerde wijn komt uit deze ‘sunny state’. Het gebied waar zich wijngaarden bevinden, strekt zich verticaal zo’n 1.000 kilometer uit. Californië kent daardoor diverse klimaten waardoor veel druivenrassen er goed groeien.
Meer dan driekwart van alle Californische wijn komt uit Central Valley. Deze gigantische vallei loopt van Modesto, in het noordwesten, tot Fresno, in het zuidoosten. Central Valley is dusdanig groot en de productie is dusdanig hoog, dat deze regio ook wel de wijnschuur van Californië wordt genoemd.
De meeste bekende subregio’s, in de VS ‘county’ genoemd, zijn Napa Valley en Sonoma Valley, ten noorden van San Francisco. In Napa Valley zijn verschillende druivenrassen te vinden, maar Cabernet Sauvignon regeert. Andere druivenrassen die veel staan aangeplant zijn onder meer Chardonnay en Merlot. In het zuiden kijkt de vallei uit op de baai van de stad San Francisco en daardoor is de invloed van de oceaan op deze plek ook het grootst. Die invloed betekent concreet dat het zuiden van Napa een stuk koeler is dan in het noorden. Voor rode wijnen uit deze regio wordt voornamelijk Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Sangiovese en Zinfandel gebruikt. Vooral de wijnen van de twee eerstgenoemde blauwe druivenrassen zijn zeer smaakvol en krachtig: zij staan ook model voor andere wijnen uit Napa. Witte wijnen worden vooral van de druiven Chardonnay en Sauvignon Blanc gemaakt. In het centrum en het zuiden van Californië strekken de wijngebieden zich uit van San Francisco tot Santa Barbara. In Monterey worden veel Chardonnays en Rieslings gemaakt.