Wijn & Spijs combineren

Wijn en Spijs combineren
Welke wijn past bij welk gerecht?
Wijn & Spijs combineren
Wijn kan spectaculair tot zijn recht komen naast een mooi gerecht. Het blijft echter lastig om deze combinaties te maken, want welke wijn past nu bij welk gerecht? Maak vanaf nu altijd de perfecte combinatie met dit complete wijn & spijs overzicht!

Welke wijn past bij welk gerecht?

Vlees, vis of vegetarisch? Wat staat er vanavond bij u op het menu? Welke wijn past er bij zalm? Welke wijn bij asperges? En welke wijn bij pasta? Kies hieronder het hoofdingrediënt en vind snel de perfecte wijn & spijs combinatie!

Proeven als een pro

Wijnen van de Wijnbeurs

rode wijn bestellen
Witte wijn bestellen
Rosé wijn bestellen
wijnaanbiedingen
Mousserende wijn bestellen
Dessertwijn bestellen

Belangrijk bij wijn en spijs combinaties

Wijn bij eten kiezen is nog niet altijd zo eenvoudig. Wordt er een verkeerde keuze gemaakt, dan valt of het gerecht weg of smaakt de wijn niet meer zoals die hoort te smaken. Want naast of het gerecht bestaat uit vis, vlees of groenten, zijn sauzen en andere smaakmakers net zo belangrijk. Misschien zelfs nog wel belangrijker. Zo dendert een zware saus, zoals bijvoorbeeld een pepersaus, met gemak over een lichte wijn heen. Het evenwicht zoeken in de wijn en spijs combinatie is de sleutel.

Zuur

Zuur en wijn gaan goed samen. Wijnen hebben een lichte tot hoge zuurgraad, dus zuur is niet vaak een probleem. Te zuur natuurlijk wel, dat versterkt elkaar dan alleen maar. Witte wijnen gaan over het algemeen beter samen met zuur, omdat deze wijnen ook hogere zuren hebben dan rode wijn. Indien de wijn een zoetje heeft, dan zal het zuur in het gerecht de wijn ook iets zoeter doen smaken. Een fruitige rode wijn zal door zuren in een gerecht vaak nog fruitiger worden in smaak. Maar wijnen met tannine worden alleen maar harder wat smaak betreft.

Zout

Zout is ook een smaakmaker die vriendelijk is voor de wijn, mits er niet teveel zout in het gerecht zit. Zout versterkt namelijk smaken. Zo worden volle wijnen vaak wat vetter, worden tanninerijke wijnen harder en verliezen lichte wijnen soms wat van hun smaak.

Pikant

Een chilipeper hier en daar of andere pikante ingrediënten kunnen een gerecht een flinke boost geven, maar daar moet dan wel een wijn tegenover staan die dat kan hebben. Pikante gerechten zien we vaak in de Aziatische keuken. Wat witte wijn betreft past een lichtzoete wijn het best. Een tanninerijke rode wijn, zoals we die vaak in Bordeaux vinden, kan het pikante in een gerecht vaak ook wel aan. De tannines lijken dan minder op te vallen. 

Zoet

Suiker heeft een enorme invloed op een wijn. Het kan een wijn volledig platslaan en het zelfs bitter en zuurder laten smaken. Dat is belangrijk om te weten wanneer u een wijn wil serveren bij een nagerecht. Zorg er dan voor dat de wijn altijd zoeter is dan het gerecht. Wijnen die zoet zijn en mogelijk passen bij uw nagerecht zijn een Riesling Kabinett, een Moscato of juist een zoete dessertwijn als Pedro Ximinéz, Sauternes of Monbazillac.

Alle wijnen van de Wijnbeurs worden blindgeproefd

Bij de Wijnbeurs worden alle wijnen door ons proefpanel blind geproefd. Dit betekent niet dat ze met blinddoeken om door de proefkamer lopen. In deze video kunt u zien hoe dat proces in zijn werk gaat. Pas wanneer een wijn goed is bevonden door het proefpanel, zal de wijn in ons assortiment worden opgenomen.

Het beoordelen van de wijnen

Zo’n tweeduizend wijnen worden er jaarlijks door ons proefpanel geproefd. Maar het gaat niet alleen om smaak. De wijnen worden op verschillende punten beoordeeld. Zo wordt er ook gekeken naar de kleur en geur van een wijn. De wijnen die worden geproefd kunnen maximaal twintig punten krijgen. Alleen wanneer een wijn zestien punten of meer scoort, wordt de wijn geselecteerd.

Naar boven