Pasta, risotto of pizza. Wijn en Italiaans eten gaan natuurlijk uitstekend samen. Maar welke wijn combineer je met Italiaanse gerechten? Direct een passende wijn bestellen? Klik op de suggestielinks om onze collectie te bekijken.
Wijn bij soorten saus
Wijn bij tomatensaus
Rode Italiaanse wijn, zoals Rosso Toscane, Chianti, Barbera, Negroamaro of Primitivo
Wijn bij roomsaus
Volle witte wijn, zoals Chardonnay, Roero Arneis, Viognier en Friulano
Wijn bij kaassaus
Stevige rode wijn, zoals Rosso Toscane, Barbera, Chianti of Barolo
Wijn bij pestosaus
Frisse witte wijn, zoals Catarratto, Roero Arneis, of rood, zoals Barbera of Bardolino
Wijn en pasta
Pasta arrabiata
Witte wijn, zoals Pinot Grigio of lichte Chardonnay, of rood, zoals Chianti of Montepulciano
Pasta bolognese
Romige rode wijn, zoals Montepulciano, Rosso Toscane of Carmenère
Pasta carbonara
Volle witte wijn, zoals Chardonnay, Roero Arneis, Greco di Tufo of Friulano
Pasta pesto
Frisse witte wijn, zoals Pinot Grigio, Sauvignon Blanc, Grillo of Catarratto
Pasta met truffel
Stevige rode wijn, zoals Barbera, Barolo of Bordeaux
Pasta vongole
Volle witte wijn, zoals Chardonnay, Roero Arneis, Greco di Tufo of Friulano
Wijn met andere Italiaanse gerechten
Lasagne met tomatensaus
Romige rode wijn, zoals Montepulciano, Rosso Toscane of Carmenère
Lasagne met roomsaus
Volle witte wijn, zoals Chardonnay of Roero Arneis
Witte risotto
Witte wijn met zuren, zoals Sauvignon Blanc, Roero Arneis of Albariño
Risotto al funghi
Krachtige Italiaanse rode wijn, zoals Barolo, Rosso Toscane of gerijpte Barbera
Pizza
Rode Italiaanse wijn, zoals Primitivo, Chianti, Negroamaro, Barbera of Montepulciano
De Italiaanse keuken
Bij de Italiaanse keuken denken we gelijk aan pasta en pizza. Nu scheelt het dat er in Italië zoveel wijnen worden gemaakt dat er altijd wel een Italiaanse match te maken is. In het geval van pizza is het vrijwel altijd rode wijn die er goed bij past. Vooral Italiaans rood van Sangiovese is heerlijk bij een pizza. Bij pasta is het een ander verhaal, dan ligt het vooral aan de saus.
Wijn bij tomatensaus
Pastagerechten met sauzen op basis van tomaat passen goed bij Italiaanse rode wijnen. Vooral wijnen op basis van Sangiovese, zoals Chianti, smaken er prima bij. Ook wijnen uit Valpolicella of van Cabernet Sauvignon zijn een match.
Wijn bij roomsaus
Een romige saus bij de pasta schreeuwt om een stevige witte wijn. Een op hout gerijpte Chardonnay past daar goed bij, net als een Roero Arneis of Viognier.
Wijn bij kaassaus
Pasta met een romige en volle kaassaus kan gebaat zijn bij een glas witte wijn met mooie zuren om het vette in het gerecht tegen te gaan. Denk aan een Soave of een Vermentino. Dit gaat vooral op voor de zachte en romige kaassoorten. Zitten er harde kazen bij de pasta, dan is rode wijn weer beter. Ga dan voor een Toscaanse rode wijn, Barbera, Chianti of Barolo.
Wijn bij pestosaus
Wanneer de pasta op smaak wordt gebracht met pestosaus, dan is een lichte witte wijn een goede keuze. Frisse witte wijnen, zoals Catarratto, Roero Arneis, Pinot Grigio of Sauvignon Blanc passen goed.
Wijn bij pasta met vis of schelpdieren
Bij een pasta met vis of schelpdieren past zowel witte als rode wijn. Wat witte wijn betreft zijn er veel mogelijkheden. Onder meer Chablis, Sancerre, Albariño, Muscadet en Sauvignon Blanc zijn er heerlijk bij. Toch is er ook een rode wijn die heel goed bij een pasta met vis past. Pinot Noir is bijvoorbeeld een geweldige wijn bij zalm. Drink het licht gekoeld en geniet.