Een diner is pas echt compleet met een lekker toetje. Maar welke wijn past goed bij welk dessert? Met dit handige overzicht maak je de juiste combinatie! Direct een passende wijn bestellen? Klik op de suggestielinks om onze collectie te bekijken.
Wijn en desserts combineren
Chocoladedesserts
Zoete dessertwijn, zoals Sauternes of Moscato, of Vintage Port of Pedro Ximénez sherry
Romige desserts
Zoete dessertwijn, zoals Sauternes of Moscato
Fruitdesserts
Zoete dessertwijn, zoals Sauternes of Moscato
Welke wijn bij welk dessert?
Het dessert is misschien wel de moeilijkste gang om een wijn bij te vinden, of juist de makkelijkste, want zoveel past daar niet bij. Elk type dessert vraagt ook weer om een andere wijn.
Wijn bij een chocoladedessert
Of het nu gaat om een krachtige chocolademousse, gewoon een stuk chocolade of een machtige chocoladetaart, het is zeker niet makkelijk om er een passende wijn bij te vinden. Zoet hoort bij zoet is het devies, maar met een gewone zoete wijn gaat de wijn het meestal niet redden bij dit soort zware desserts. Een versterkte wijn, zoals een glas Vintage Port of PX sherry, is dan beter. Maar ook de Vins Doux Naturels doen het goed naast een chocoladedessert.
Wijn bij een romig dessert
Romige desserts zoals een mousse, pudding, roomijs en bavarois vragen ook om zoete wijnen. Muscat en Moscatel wijnen passen vaak goed, vooral wanneer er fruit in het dessert is verwerkt. Maar een Sauternes past ook erg goed bij een pudding dessert of cheesecake.
Wijn bij een fruitdessert
Fruit als dessert is heerlijk fris en daar mag dan ook wel een wijn tegenover staan met wat frisse flair en een zoetje. Een Moscato d’Asti en een Sauternes zijn geweldige partners bij fruitdesserts. De zuren die in de wijnen zitten passen mooi bij de zuren in het fruit en het zoetje zorgt ervoor dat het fruit niet gaat overheersen. Moscato d’Asti is een licht mousserende wijn met niet al teveel alcohol. De wijn kent een galant zoetje en tropische aroma’s. Een edelzoete Sauternes past goed wanneer er ook fruit in het dessert is verwerkt. Sauternes is misschien de beroemdste dessertwijn en komt uit Bordeaux. Nevel in de herfst zorgt voor een magisch proces bij de druiven die voor Sauternes worden gebruikt. Er ontstaat botrytis, edele rotting, waardoor de druiven deels indrogen en zoeter worden.