Welke wijn past bij Aziatische gerechten?

Wijn bij Aziatisch eten
Wijn bij Aziatisch eten
Wijn en Aziatisch eten, een combinatie waar je niet meteen aan denkt, maar verrassend lekker! Maar hoe combineer je Aziatische gerechten met wijn? Direct een passende wijn bestellen? Klik op de suggestielinks om onze collectie te bekijke.

De Aziatische keuken is ongekend populair en de verscheidenheid aan gerechten is groot. Vaak gaat het koken gepaard met het gebruik van veel kruiden en specerijen. Dit zorgt voor veel smaak waar bij het uitzoeken van de wijn rekening mee gehouden moet worden.

Wijn bij sushi

Bij sushi worden verschillende soorten sushi gegeten en dus moet de wijn bij verschillende soorten sushi passen. Een Pinot Grigio of Sauvignon Blanc zijn met hun fruitigheid en zuurgraad heerlijk bij sushi, maar er zijn veel meer geweldige combinaties te maken. Andere mooie wijnen bij sushi zijn voorbeeld een Pinot Blanc, Albariño, Chablis, een bleekroze rosé, Grüner Veltliner of een mooie Riesling.

Wijn bij Chinees eten

De Chinese keuken bevat uitgesproken smaken en vaak een combinatie van zoet, zuur, zout en pittig. Het is dan ook een hele uitdaging om daar een wijn bij te vinden. Een mousserende wijn past goed, maar niet iedereen heeft zin om de hele avond aan de bubbels te zitten. Een op hout gelagerde Chardonnay of een beetje zoete Riesling bieden dan uitkomst. Wat rode wijn betreft kan een Pinot Noir uit Duitsland of Frankrijk uitkomst bieden, maar dan moet het gerecht niet te zoet zijn.

Wijn bij Indiaas eten

In de Indiase keuken wordt graag gewerkt met kruiden. Aromatische wijnen, met wellicht een klein zoetje, passen daar goed bij. Denk aan een Riesling of een Viognier. Dat zoetje werkt vooral bij gerechten die ook scherp van smaak zijn.

Wijn bij Thais eten

In de Thaise keuken is Pad Thai niet uit te sluiten. Dit kenmerkende gerecht is heel goed te combineren met een Grüner Veltliner. De Gewürztraminer en Riesling zijn ook goed een goede combinatie met de Thaise keuken.

Wijn bij Indonesisch eten

Hetzelfde geldt voor de Indonesische keuken. Ook daar zijn het de Gewürztraminer, Riesling en Pinot Gris die met hun zoetje goede combinaties zijn met de gerechten.

Wijn bij curry

Of het nou gaat om een Indiase, Thaise of ander curry, ze hebben allemaal met elkaar gemeen dat ze kruidig en licht pikant tot pikant zijn. Wijnen die ernaast geserveerd worden, hebben wel een licht zoetje nodig. Een fruitige en niet al te droge rosé, een mousserende wijn of een Riesling zijn perfect voor bij een curry.

Naar boven