Wijn en asperges combineren
Welke wijn bij asperges?
We kijken altijd uit naar het aspergeseizoen: eindelijk weer genieten van heerlijke asperges. Maar welke wijn schenk je er eigenlijk bij?

Asperges staan ook wel bekend als het het 'witte goud'. Van ons mag het aspergeseizoen wel het hele jaar duren, want wat zijn we dol op de combinatie van asperges en wijn. Maar wat voor wijn hoort bij asperges: witte of rode? En zit er dan nog een verschil tussen de groene en witte variant? 

Op de vraag welke wijn je met asperges moet serveren, raden wij altijd witte wijn aan. Maar welke witte wijn bij asperges hangt sterk samen met de soort, de bereiding en natuurlijk de ingrediënten. 

Welke wijn bij witte asperges?

Gaat u voor het klassieke recept met witte asperges, ei, ham en boter- of hollandaisesaus of gerookte zalm? Dan past een volle witte wijn, zoals een Chardonnay zonder eikenhout, er uitstekend bij. Het zachte karakter van de wijn gaat namelijk goed samen met de romige saus en de zachte smaak van de asperges. 

Geen liefhebber van Chardonnay? Dan is een droge Pinot Blanc wijn uit de Elzas of een Duitse Weissburgunder  ook erg lekker om erbij te drinken door zijn mildfrisse zuren.

Tot slot raden we Grüner Veltliner aan. De iets vegetale en bittere smaken van de asperge passen goed bij het licht peperige karakter van de wijn. 

Wijn en witte asperges

Welke wijn bij groene asperges?

Hebben toch de groene asperges uw voorkeur? Ga dan eens voor een Sauvignon Blanc uit de Loire (Sancerre, Pouilly-Fumé of Touraine) of de Pays d'Oc. Ook een Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland is hier helemaal op zijn plek door zijn frisse karakter. Lekker bij een salade van geitenkaas en asperges.

Sauvignon Blanc past heel goed bij geitenkaas, omdat de wijn de smaken van asperges versterkt. Bovendien gaan de uitgesproken aroma's van groene appel en limoen goed samen bij het groene en stevigere karakter van de asperges. 

Wilt u toch liever rode wijn drinken bij asperges? Grill dan de groene asperges en wikkel ze in een dun gesneden plak serrano- of parmaham. Een top combinatie met rode Loire wijnen (rode Sancerre), Beaujolais of rode Bourgogne.

Wijn en groene asperges

Onze aanraders

Naar boven