Van het tophuis Virna Borgogno: een spectaculaire collectie met complexe 'bewaar' Barolo’s die nog zeker 15 jaar meegaan. En met 19+/20 punten de onbetwiste winnaars van de blinde proeverij.
De prachtige zijdezachte textuur en het geconcentreerde karakter kenmerkt deze Barolo van tophuis Virna Borgogno. Gelaagd van smaak vol zoete kersen, ceder, truffel en cacao. 19,5/20 Wijnbeurs Punten en 93/100 van Rafaele Veccione.
Proefnotitie
Gloedvol granaatrood/bruin met stevige kern. Heel precies en geparfumeerd van geur met rozen, framboos, cranberry, ceder, cacao en aardsheid. Prachtige zijdeachtige textuur in de smaak, verbazingwekkend diep vol zoete kersen, ceder, balsamico, truffel en cacao. Zeer geconcentreerd met majestueuze verfijning van het hoogste niveau en een lengte die doet watertanden. Gelaagde, fijnbesnaarde top Barolo ‘Cru’ uit krachtig jaar. 100% Nebbiolo. 14,5% alc. Lekker bij Côte de Boeuf in zijn eigen jus met cantharellen, Beef Wellington en lamsrack. Drinken vanaf eind 2022 en op dronk tot 2040+.
2016 | Italië, Piemonte
Virna Borgogno 'Del Commune di Barolo' Barolo
Wát een intensiteit. Deze gelaagde top Barolo is complex, rijp en breed van karakter vol zwarte kersen, truffel en tonen van pure chocola. Bekroond met 19,5/20 Wijnbeurs punten, 95/100 van James Suckling en 92/100 van Robert Parker.
Proefnotitie
Intens rood/bruin/zwart, dik voor Barolo. Rijk gelaagd bouquet van zoet zwart fruit, nieuw leer, ‘tar & roses’ en truffel. Volrijp, vettig en kamerbreed van smaak en een enorme kracht in het midden van het smaakpalet. Laag over laag met zwarte kersenextract, truffel, impressie van pure chocolade met zeezout, een nobele en volle structuur en giga lengte. Complexe top Barolo met enorme intensiteit. Een belevenis. 100% Nebbiolo. 15% alc. Lekker bij een stoofschotel zoals Brasato al Barolo, patrijs met truffel en gerijpte Comté kaas. Drinken vanaf eind 2022 en op dronk tot 2040+.
2016 | Italië, Piemonte
Virna Borgogno 'Noi' Barolo
Een spectaculaire Barolo: bijzonder krachtig van smaak vol kirsch, framboos, cranberry, cacao en een oneindig lange finale. Bekroond met 19+/20 Wijnbeurs punten, 93/100 van James Suckling en 92/100 van Robert Parker.
Proefnotitie
Stevig roodbruin met diepe zwarte kern. Gelaagd en nog gebald van geur vol zoet rood fruit met subtiel getoast eiken. Rijpe en vrij ronde aanzet in de smaak, dan bijzonder krachtig palet in het midden met enorme punch vol kirsch, framboos, cranberry, cacao en heel ziltige tannines. Een ‘ijzeren vuist in fluwelen handschoen’ met eindeloze finale. Spectaculair. 100% Nebbiolo uit Monforte d'Alba, La Morra, Verduno en Novello. 14,5% alc. Lekker bij kruidige Italiaanse worst met ‘nduja-saus, cassoulet en oude kaas. Drinken vanaf eind 2022 en op dronk tot 2040+.
"Een Barolo bewaarcollectie van tophuis Virna Borgogno"
De gedreven Virna Borgogno is niet alleen afstammeling van een bekende (wijn)familie in de Langhe, ze is ook de eerste vrouw in Italië die een graad in oenologie en wijnbouwtechnieken behaalde. In 1988 sloot ze zich aan bij het familiebedrijf en runde, samen met haar vader Lodovico, de kelder van het Borgogno wijnhuis. Tegenwoordig hebben Virna en haar zus Ivana de touwtjes in handen. Onder hun leiding werd er in 2001 ‘Virna’ toegevoegd aan de naam van het wijnhuis. Die toevoeging weerspiegelt de belangrijke rol die de vrouwen vervullen in het bedrijf.
Barolo wijn
Virna Borgogno maakt ook prachtige Barolo wijn. Een echte Italiaanse klassieker die bekend staat als één van 's werelds beste rode wijnen. Waarom hangt er een flink prijskaartje aan deze wijnen? Allereerst: Barolo wordt uitsluitend van de Nebbiolo druif gemaakt die het geen enkele andere regio zo goed doet als in Piemonte en dus op kleinere schaal beschikbaar. Na het oogsten van de druiven lageren de wijnen van Nebbiolo minimaal 18 maanden op houten eiken vaten, gevolgd door nog vele maanden flesrijping.
De druif brengt Italiaanse rode wijnen voort met veel zuren en veel tannines, waardoor er een wat droog mondgevoel kan ontstaan. Maar het hoge tanninegehalte zorgt dat Barolo wijnen ook met gemak 15 jaar of meer bewaard kunnen worden zonder verlies van de smaak. En serveer het juiste gerecht erbij en de tannines verdwijnen als sneeuw voor de zon. Al met al is het maken van Barolo wijn een arbeidsintensief proces, maar het resultaat mag er zeker zijn.
SPECIAAL VOOR U GESELECTEERD
Wijnverhalen
VAN DE WIJNMAKER
"Het wijnhuis bezit 10 hectare wijngaard in de meest prestigieuze gebieden. Zoals de wijngaarden van Cannubi, Sarmassa en Preda. Onze spectaculaire ‘Noi’ komt van wijngaarden bij Novello, Monforte en La Morra. 'Cannubi' is de bekendste wijngaard van Barolo. En de ongekend complexe 'del Commune' komt van de beroemde Preda en Sarmassa Cru's," aldus Virna Borgogno.
SPOTLIGHT
De geroemde Cru 'Cannubi' van 15 ha. ligt op een heuvel naast het dorp Barolo en geniet een uitstekende zonexpositie op het zuiden. De zand bodem vormt een goede basis voor de druivenstokken en geeft wijnen vol elegantie en finesse. Ook het microklimaat speelt een grote rol. Niet te warm, niet te koud en vrijwel altijd zonnig.
Vergelijkbaar in smaak
Selecteer items om ze aan het mandje toe te voegen of
'Kwaliteit tegen elke prijs', zo luidt de filosofie van topproducent Fratelli. En dat proeft u: hun Barolo kenmerkt zich door zijn mondvullend brede en krachtige smaak vol kersen, bessen en vanille.
Niet alleen ons proefpanel was onder de indruk van deze klassieke Barolo met zijn krachtige karakter vol zoete kersen, cranberry en zwarte bessen, maar ook James Suckling kende 92/100 punten toe.
Met zijn krachtige en nu al toegankelijke karakter bomvol zoete en donkere bessen, zilt-zoete tannines en een vleugje truffel ontving deze Barolo met recht de uitstekende score van 19/20 Wijnbeurs punten.
De ene Barolo is de ander niet, zelfs niet als ze van hetzelfde huis afkomstig zijn. Met deze kist proeft u het verschil in jaargang en Cru. Elk beoordeeld met 18+ punten en geschikt om direct van te genieten!
Rijk, vol en fruitig, maar met een relatief zachte structuur voor een Barolo. Nu al mooi op dronk door het gebruik van de rijpste druiven van het krachtige oogstjaar 2017.
De 2017 oogst bracht krachtige wijnen voort, waaronder deze rijke Barolo met 18+/20 punten. Een klassieker vol zoet zwart fruit en cacao die nu al lekker is bij een stuk vlees of om nog jaren te bewaren...
Een indrukwekkende Barolo van één van de beroemdste Cru's: Bussia. Krachtig van smaak vol fruit, eindeloos veel laagjes en tannines van de fijnste soort. Werd met maar liefst 19/20 punten beoordeeld.
Barolo, ook wel de 'koning der wijnen' genoemd. En dat proeft u in deze met goud bekroonde Salvatore Barolo: krachtig vol zoet fruit en Italiaanse kruiden. Om nu al van te genieten bij een mooi stuk vlees.
Sangrato 'Bussia' staat garant voor een verfijnd glas Barolo met een fraaie lengte, een fijne structuur en zit vol donkere kersen. Nu al relatief soepel en toegankelijk van smaak. 18,5/20 punten!
Een Margaux uit een groots jaar die betovert door zijn loepzuivere, zalvend zachte en verfijnde karakter. Ons proefpanel kende maar liefst 18/20 punten toe.
Het hoogtepunt van de blinde Pomerol proeverij: een klassieke en breed versmolten top Pomerol van Château du Domaine de l'Eglise met 19+/20 punten. Niet goedkoop, maar wel buitengewoon goed!
Met deze grootse 100% Cabernet in de romige Pauillac stijl heeft wijnmaker Bruno zichzelf weer overtroffen. Krachtig vol bessen, mokka en chocolade met een ontluikend truffeltje. Inclusief magnum en kurkentrekker.