Van het tophuis Virna Borgogno: een spectaculaire collectie met complexe 'bewaar' Barolo’s die nog zeker 15 jaar meegaan. En met 19+/20 punten de onbetwiste winnaars van de blinde proeverij.
De prachtige zijdezachte textuur en het geconcentreerde karakter kenmerkt deze Barolo van tophuis Virna Borgogno. Gelaagd van smaak vol zoete kersen, ceder, truffel en cacao. 19,5/20 Wijnbeurs Punten en 93/100 van Rafaele Veccione.
Proefnotitie
Gloedvol granaatrood/bruin met stevige kern. Heel precies en geparfumeerd van geur met rozen, framboos, cranberry, ceder, cacao en aardsheid. Prachtige zijdeachtige textuur in de smaak, verbazingwekkend diep vol zoete kersen, ceder, balsamico, truffel en cacao. Zeer geconcentreerd met majestueuze verfijning van het hoogste niveau en een lengte die doet watertanden. Gelaagde, fijnbesnaarde top Barolo ‘Cru’ uit krachtig jaar. 100% Nebbiolo. 14,5% alc. Lekker bij Côte de Boeuf in zijn eigen jus met cantharellen, Beef Wellington en lamsrack. Drinken vanaf eind 2022 en op dronk tot 2040+.
2016 | Italië, Piemonte
Virna Borgogno 'Del Commune di Barolo' Barolo
Wát een intensiteit. Deze gelaagde top Barolo is complex, rijp en breed van karakter vol zwarte kersen, truffel en tonen van pure chocola. Bekroond met 19,5/20 Wijnbeurs punten, 95/100 van James Suckling en 92/100 van Robert Parker.
Een spectaculaire Barolo: bijzonder krachtig van smaak vol kirsch, framboos, cranberry, cacao en een oneindig lange finale. Bekroond met 19+/20 Wijnbeurs punten, 93/100 van James Suckling en 92/100 van Robert Parker.
Proefnotitie
Stevig roodbruin met diepe zwarte kern. Gelaagd en nog gebald van geur vol zoet rood fruit met subtiel getoast eiken. Rijpe en vrij ronde aanzet in de smaak, dan bijzonder krachtig palet in het midden met enorme punch vol kirsch, framboos, cranberry, cacao en heel ziltige tannines. Een ‘ijzeren vuist in fluwelen handschoen’ met eindeloze finale. Spectaculair. 100% Nebbiolo uit Monforte d'Alba, La Morra, Verduno en Novello. 14,5% alc. Lekker bij kruidige Italiaanse worst met ‘nduja-saus, cassoulet en oude kaas. Drinken vanaf eind 2022 en op dronk tot 2040+.
"Een Barolo bewaarcollectie van tophuis Virna Borgogno"
De gedreven Virna Borgogno is niet alleen afstammeling van een bekende (wijn)familie in de Langhe, ze is ook de eerste vrouw in Italië die een graad in oenologie en wijnbouwtechnieken behaalde. In 1988 sloot ze zich aan bij het familiebedrijf en runde, samen met haar vader Lodovico, de kelder van het Borgogno wijnhuis. Tegenwoordig hebben Virna en haar zus Ivana de touwtjes in handen. Onder hun leiding werd er in 2001 ‘Virna’ toegevoegd aan de naam van het wijnhuis. Die toevoeging weerspiegelt de belangrijke rol die de vrouwen vervullen in het bedrijf.
Barolo wijn
Virna Borgogno maakt ook prachtige Barolo wijn. Een echte Italiaanse klassieker die bekend staat als één van 's werelds beste rode wijnen. Waarom hangt er een flink prijskaartje aan deze wijnen? Allereerst: Barolo wordt uitsluitend van de Nebbiolo druif gemaakt die het geen enkele andere regio zo goed doet als in Piemonte en dus op kleinere schaal beschikbaar. Na het oogsten van de druiven lageren de wijnen van Nebbiolo minimaal 18 maanden op houten eiken vaten, gevolgd door nog vele maanden flesrijping.
De druif brengt Italiaanse rode wijnen voort met veel zuren en veel tannines, waardoor er een wat droog mondgevoel kan ontstaan. Maar het hoge tanninegehalte zorgt dat Barolo wijnen ook met gemak 15 jaar of meer bewaard kunnen worden zonder verlies van de smaak. En serveer het juiste gerecht erbij en de tannines verdwijnen als sneeuw voor de zon. Al met al is het maken van Barolo wijn een arbeidsintensief proces, maar het resultaat mag er zeker zijn.
SPECIAAL VOOR U GESELECTEERD
Wijnverhalen
VAN DE WIJNMAKER
"Het wijnhuis bezit 10 hectare wijngaard in de meest prestigieuze gebieden. Zoals de wijngaarden van Cannubi, Sarmassa en Preda. Onze spectaculaire ‘Noi’ komt van wijngaarden bij Novello, Monforte en La Morra. 'Cannubi' is de bekendste wijngaard van Barolo. En de ongekend complexe 'del Commune' komt van de beroemde Preda en Sarmassa Cru's," aldus Virna Borgogno.
SPOTLIGHT
De geroemde Cru 'Cannubi' van 15 ha. ligt op een heuvel naast het dorp Barolo en geniet een uitstekende zonexpositie op het zuiden. De zand bodem vormt een goede basis voor de druivenstokken en geeft wijnen vol elegantie en finesse. Ook het microklimaat speelt een grote rol. Niet te warm, niet te koud en vrijwel altijd zonnig.