Reserva en Gran Reserva

Reserva, Gran Reserva en Crianza zijn termen die op Spaanse wijnflessen voorkomen. Deze staan voor de (hout)lagering die de wijnen ondergaan hebben. Zo hebben Crianza’s minimaal twee jaar gelagerd, waarvan zo’n zes maanden in houten vaten.

Reserva

Reserva is een Spaanse wijnterm voor wijnen die een minimale houtlagering van twaalf maanden ondergaan en minimaal twee jaar in fles doorbrengen voor ze verkocht mogen worden. Zo nu en dan komen er ook witte Reserva’s op de markt. Voor deze geldt een minimale houtlagering van zes maanden en mogen pas na twee jaar op de markt komen.

Gran Reserva

Gran Reserva is een Spaanse term voor wijnen die een minimale houtlagering van achttien maanden ondergaan en vervolgens nog een drie jaar op fles genieten. Deze wijnen mogen pas in het zesde jaar na de oogst verkocht worden. Witte wijn en rosé met de benaming Gran Reserva is vrij zeldzaam. Bij deze wijnen is een houtlagering van minimaal zes maanden verplicht. De wijn mag pas in de vijfde jaar na de oogst verkocht worden.

Rioja Gran Reserva

In Rioja zijn er andere voorwaarden voor Gran Reserva. Dit wijngebied heeft sinds 1991 de classificatie DOCa. Dit is de hoogste classificatie in Spanje. Om deze te waarborgen zijn de regels voor het rijpen van de wijn nog strenger. Een Rioja Gran Reserva ondergaat een minimale houtlagering van twee jaar en geniet vervolgens nog drie jaar in fles.


Naar boven