Sauvignon
Verschil tussen Chardonnay en Sauvignon Blanc?
Chardonnay vs Sauvignon Blanc, wat zijn nou de verschillen tussen deze 2 populaire druiven? Ontdek uw favoriet!

Op het terras of in een restaurant kunt u deze vraag gegarandeerd verwachten bij het bestellen van witte wijn: Chardonnay of Sauvignon Blanc? Maar welke van deze twee wijnen kiest u dan? Om te zorgen dat u voortaan op basis van uw smaak kiest en niet op de gok, leggen we in dit artikel uit wat nou precies het verschil is. Oftewel: Chardonnay versus Sauvignon Blanc.

Wat is het verschil tussen Chardonnay en Sauvignon Blanc wijnen?

Beide zijn droge witte wijnen. Het grootste verschil zit hem onder andere in de zuurgraad van de witte wijn. Een Sauvignon Blanc bevat veel meer zuren dan een Chardonnay en smaakt daardoor over het algemeen een stuk frisser. Een Chardonnay wijn daarentegen heeft vaak een vollere en zachtere smaak en in het geval van houtrijping zelfs een romig karakter. Wel kan de stijl per klimaat erg verschillen.

Wat is de smaak van Chardonnay?

Chardonnay is een volle en zachte witte wijn waarop het klimaat van grote invloed is. Ook houtrijping heeft een grote invloed op de smaak. Chardonnay zonder houtrijping smaakt vaak fris en fruitig met aroma’s van perzik en citrus. Dit geldt bijvoorbeeld voor Chablis wijn. Wijnen met houtrijping, zoals meestal bij centrale en zuidelijke Bourgogne en in het bijzonder wijnen van de Côte de Beaune zoals Meursault, zijn voller, romiger en kruidiger van smaak. Hierin komen de aroma’s van tropisch fruit en vanille en ceder goed naar voren.  

Wat is de smaak van Sauvignon Blanc?

Een Sauvignon Blanc is heerlijk verfrissend en licht kruidig van smaak en ondergaat meestal geen houtrijping. De aroma’s van groen fruit, zoals limoen en kruisbes zijn typerend voor een goede Sauvignon Blanc uit Frankrijk. Een Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland is net zo lekker fris, maar is te herkennen aan het tropische fruitkarakter van passievrucht.

Welke wijn moet je kiezen?

Wat ons betreft is afwisseling het sleutelwoord. Als u zin heeft in een frisse wijn, ga dan zeker voor Sauvignon Blanc. Vooral in de lente- en zomermaanden komt deze perfect tot zijn recht op het terras. Houdt u meer van een zachte en volle wijn met een romig tintje, kies dan voor een Chardonnay.

Bestelt u ook eten bij de wijn? Dan wordt het al een stuk makkelijker: bij Sauvignon Blanc eet je vaak schaal- en schelpdieren, salades met geitenkaas of een lichte vis zonder een romige saus. Bestelt u zalm, een andere vettige vis of kip in een roomsaus, dan past Chardonnay er juist uitstekend bij.

In onze webshop kunt u de lekkerste Sauvignon Blanc wijnen of Chardonnay online bestellen.

Neem zelf de proef op de som

Naar boven