- SmaakprofielLicht, fris & strak
- DruivenrasChardonnay, Macabeo, Xarel-lo
- HerkomstSpanje, Penedès
Prachtig mineraal van smaak
-
Kabeljauw
-
Mosselen
-
Charcuterie
Wijnsoort | Schuimwijn |
---|---|
Land | Spanje |
Druivenras | Chardonnay, Macabeo, Xarel-lo |
Regio | Penedès |
Smaakprofiel | Licht, fris & strak |
Alcoholgehalte | 11.50 |
Classificatie | DO Penedés |
Serveertemperatuur | 6-8 °C |
Op dronk vanaf | Nu op dronk |
Op dronk tot | 2024 |
Allergenen | Bevat sulfieten |
Afsluiting | Kurk |
EAN-nummer | 18437006026021 |
Art.nr. | 29042 |
awards | |

De wijngaarden van VallDolina liggen in Alt Penedès aan de uitlopers van het Massif del Garraf. Dit is het meest koele gedeelte van de regio, waar wijngaarden op een hoogte van 500 en 800 meter zijn aangeplant. Dit afgebakende geografische gebied profiteert van 300 zondagen per jaar, een Mediterraans klimaat met een hete, droge zomer en milde, regenachtige winter. De vallei Dollina wordt bovendien gevormd door kalkrijke bodems. Kortom, ideale omstandigheden voor hoge kwaliteitsdruiven. Hier wordt de beste Cava van de regio geproduceerd, meestal in de combinatie van Chardonnay, Macabeo en Xarel-lo.
De Middellandse zee, waar de wijngaarden op een steenworp afstand vandaan liggen, brengt vocht met zich mee. Gelukkig is daar de verkoelende zeebries ‘La Marinada’. Deze zorgt voor een snelle verdamping van vocht, wat erg belangrijk is voor de gezondheid van de druiven.
Valldolina Cava
Met de komst van Raimon Badell i Rosés heeft het wijnhuis een enorme kwaliteitsslag gemaakt. Deze bevlogen wijnmaker heeft in diverse landen als wijnmaker gewerkt om zo zijn kennis te verreiken. Hij is zich ten volle bewust dat de druiven zorgen voor de kwaliteit. Daarom behandelt hij ze met respect voor de natuur. Sinds 1998 wordt 11 hectare van de wijngaard biologisch verbouwd waarbij de druiven zijn aangeplant op de meest geschikte percelen rondom het Massif del Garraf. De druiven zijn puur natuur en onderstrepen de kwaliteit van het terroir.
Een echte culinaire Cava wijn die te combineren is met diverse gerechten: van kip tot witvis en van zeevruchten tot aan charcuterie. En natuurlijk ook heerlijk om zo te drinken als aperitief.

"In het hoge deel van de Penedès vormt de 11 hectare van VallDolina een soort oase van druiventeelt temidden van de ongerepte natuur. Mede om die natuur te beschermen worden de druiven volgens organische beginselen gecultiveerd. De Brut Nature van dit zorgvuldige werkende domein is een hele plezierige, elegant bovendien, met slechts 11,5% alcohol. Men gaf de wijn twee jaar flesrust mee, wat zijn aroma bevorderde (richting peer), terwijl de frisse zuren fraai aanwezig bleven," aldus Hubrecht Duijker.

"De Spaanse Dolina vellei wordt gevormd door de kalkrotsen. Ideaal voor het maken van hoog geconcentreerde druiven, waar deze Cava wijn het perfecte voorbeeld is. Graag brengen we dan ook door middel van een toast een ode aan de Dolina vallei," aldus de bevlogen en getalenteerde wijnmaker Raimon Badell i Rosés.