Speciaal voor deze feestelijke periode vroegen wij de Belgische topsommelier Jazzper van Papeghem om onze proefkamer in de duiken en zijn eigen Sommelier Selectie samen te stellen. Van welke wijnen gaat het sommeliershart harder kloppen en welke tips heeft Jazzper zodat jij straks thuis kan schitteren als echte thuissommelier?
*Actie geldig t/m 25 december 2023 of zolang de voorraad strekt (op = op).
De Sommelier Selectie
Ook benieuwd welke wijnen Jazzper heeft geselecteerd en waar deze wijnen ze goed bij smaken? Proef dan mee met de nieuwste Sommelier Selectie.
• 4 rode wijnen en 2 witte wijnen
• Inclusief recepttips van 2-sterrenrestaurant De Jonkman in Brugge
• Nog meer interessante weetjes
• Verpakt in een luxe cadeaubox
• Gratis thuisbezorgd
Tips van Jazzper
Als sommelier weet Jazzper als geen ander hoe de wijn het best geschonken en gedronken kan worden. Daarom de belangrijkste tips op een rij om deze Kerst indruk te maken op je gasten.
Decanteren of karafferen?
Decanteren (oude wijn scheiden van de droesem in de fles) en karafferen (jonge/gesloten wijn laten ademen) zijn bekende termen in de wijnwereld. Maar wat is het advies van de kenner? ‘Ik moet bekennen dat ik een nogal overtuigd 'karaffeerder' ben. Bijna alle jonge witte en jonge rode wijnen karaff eer ik minimaal twintig minuten of zelfs langer. De aroma’s komen open en vooral de balans van de wijn ondergaat een metamorfose. Met oude wijnen ben ik voorzichtig en decanteer ik zelden. Helaas al te vaak meegemaakt dat een oudere wijn er juist slechter van wordt. Ik giet het laatste van de fles meestal door een theeknijper om zo geen droesem mee te serveren.’
'In het juiste gezelschap krijgt elke wijn dat tikkeltje meer'
Glaswerk
‘Kleine glazen doen geen enkele wijn recht: ze blokkeren de aroma’s en maken de wijn gesloten. Voor mousserende wijn gebruik ik wittewijnglazen en de gewone rode glazen gebruik ik vaak voor witte wijn. Jonge witte wijnen komen het beste tot hun recht in een mooi groot glas. Voor de krachtige rode wijnen gebruik ik de grootste glazen die ik kan vinden.’
Temperatuur
‘Helaas drinken we nog veel te vaak onze witte wijn ijskoud (10-12 °C is prima) en onze rode wijn veel te warm … Schenk geen enkele rode wijn boven de 18-19 °C (maar 16-18 °C) tenzij je glühwein wil maken. Vergeet dan zeker de kaneel en sinaasappel niet.’
Winepairing
'Heel eerlijk: de echte topwijnen drink ik graag gewoon zo. Het allerbelangrijkste voor mij is om de juiste wijn in het juiste gezelschap of met familie open te doen. Het gezelschap kan de wijn naar beneden halen maar in het juiste gezelschap krijgt elke wijn nog net dat tikkeltje meer.’
Over Jazzper
Jazzper van Papgehem ís wijn. Hij werd niet alleen verkozen tot Beste Sommelier van België (2017), maar is ook wijnadviseur en wijnschrijver. Wijn is zijn passie en die deelt hij graag met de wereld. In zijn boek Bio Logisch! Dynamisch! Natuurlijk? geeft hij een kijkje in de wereld van biologische, biodynamische en natuurlijke wijnen.