Tenuta Valleselle 'Rovertondo' Valpolicella Ripasso Superiore
- SmaakprofielComplex, krachtig & vol
- DruivenrasCorvina, Rondinella
- HerkomstItalië, Veneto
Krachtig van smaak vol kersenfruit
-
Hert
-
Gestoofd vlees
-
Pecorino
Wijnsoort | Rode Wijn |
---|---|
Land | Italië |
Druivenras | Corvina, Rondinella |
Regio | Veneto |
Smaakprofiel | Complex, krachtig & vol |
Jaargang | 2017 |
Alcoholgehalte | 14.00 |
Classificatie | DOC Valpolicella Ripasso |
Serveertemperatuur | 16-18 °C |
Op dronk vanaf | Nu op dronk |
Op dronk tot | 2027 |
Allergenen | Bevat sulfieten |
Afsluiting | Kurk |
EAN-nummer | 8719418013800 |
Art.nr. | 611907 |
awards | |

Het wijnhuis Tenuta Valleselle gooit hoge ogen met haar Valpolicella Ripasso. Het geheim van het gerespecteerde familiebedrijf is simpel. Elke verdiende euro wordt geherinvesteerd in het bedrijf en dan vooral besteed aan kwaliteitsverbetering en innovatie.
Ripasso
Naast de Appassimento methode wordt ook de Ripasso techniek volop toegepast in Valpolicella. Voor de Valpolicella Ripasso vormt normaal gevinifieerde wijn van Corvina, aangevuld met Rondinella en vaak ook enkele andere druivenvariëteiten, de basis. Deze Italiaanse rode wijn uit Veneto ondergaat door toevoeging van de gebruikte schillen en pitten van de Amarone een tweede alcoholische vergisting. Bij deze tweede vergisting worden geur, smaak en tannine aan de Amarone-schillen onttrokken en krijgt de Italiaanse wijn meer karakter.
Steeds vaker wordt de tweede alcoholische vergisting niet opgestart door het toevoegen van de droesem van de Amarone, maar door toevoeging van ingedroogde druiven. Net als bij de klassieke techniek voegt deze methode veel geur en smaak toe aan de wijn, maar wordt voorkomen dat de pitten onaangename bitters afgeven.

Eén van de krachten van Tenuta Valleselle is wijnmaker Giuseppe Gallo die elke stap nauwgezet volgt. "De wijngaarden bevinden zich in een heuvelachtig gebied zo'n 150 tot 200 meter boven zeeniveau. De druiven zijn in oktober met de hand geoogst. Dankzij een zorgvuldige opvoeding is de wijn krachtig en elegant van smaak met zachte tannines."

Terroir versus techniek: waar het karakter van een wijn meestal wordt bepaald door het specifieke terroir en de druivensamenstelling, is vooral de productiemethode bij de Corvina druif van belang. De Appassimento methode is hiervan een goed voorbeeld.