Een ware smaakexplosie: een crispy frisse en mineraarijke Albariño met fris tropisch fruit en die met 94/100 punten de beroemdste wijn van RÃas Baixas, Terras Gauda, versloeg.
Proefnotitie
Energiek groengeel, topkleur. Rijk en complex bouquet van exotisch geel fruit, perzik, acaciabloesem en schelpengruis. Intens geconcentreerde smaakexplosie vol nectarine, limoen en gele grapefruit met prachtig fijne zuren en een rijke textuur. Intense TOP Albariño. Een ware smaakexplosie. Deels gerijpt op grote eiken foudres. 6 maanden ‘sur lie’. 100% Albariño van stokken van 50 jaar en ouder. 13,5% alc. Nu van genieten tot 2028.
2019 | Frankrijk, Bordeaux
Château Le Mayne Puisseguin Saint-Émilion
Indrukwekkend mooi: een rijk geconcentreerde en weelderig zachte Puisseguin Saint-Émilion met body en vol impressies van kersen, zwarte bessen en vanille.
Proefnotitie
Ondoorzichtig dik warm rood/zwart. Complexe neus van zoete cassis, zwarte kersen, vanille, ceder en kruidige tonen van het eiken. Mondvullend breed en rijk van smaak vol dik donker kersenfruit, zwarte bessen en cassis met vanille en mokka. Krachtige intens rijke Saint-Émilion met fluweelzachte Merlot weelde, body en lengte. Indrukwekkend mooi. Rijk geconcentreerde, weelderig zachte klasse Saint-Émilion uit groot jaar. 80% Merlot, 10% Cabernet Franc, 10% Cabernet Sauvignon. Waarvan de helft 12 maanden lang rijpte in Franse eiken vaten. 14,5% alc. Lekker bij een sappige steak. Nu van genieten tot 2032.
2017 | Italië, Puglia
Crono Copertino Riserva
De mini DOC Copertino staat lokaal bekend als het 'Grand Cru' gebied voor Negroamaro. En dat proef je in deze Riserva: krachtig, maar ook zacht van smaak. 97/99 punten!
Proefnotitie
Walmend breed rijk geurig bouquet van zoet bosfruit, cacao, kokos en Italiaanse kruiden. Krachtig en satijnzacht van smaak vol zoete rode kersen, aardbeien, ceder, vanille en een mooie ‘sirocco’-fraîcheur. Uitstekende ‘Grand Cru’ Negroamaro Riserva uit topjaar. 60 maanden deels gerijpt in eiken vaten. 100% Negroamaro. 14% alc. Heerlijk bij ossobucco, truffelsalami, Boeuf Bourguignon en romige kazen. Nu van genieten tot 2027.
2018 | Spanje, Ribera del Duero
Pico Cuadro 'Original' Ribera del Duero
Mooie Tempranillo uit Ribera del Duero van een uitmuntend oogstjaar. Gemaakt van 65 jaar oude wijnstokken. Krachtig van smaak vol bosfruit, cacao en ceder.
Proefnotitie
Intens vitaal warm robijnrood en donkere kern. Complexe geur vol donkere bessen, kersen, rokerig eiken, mokka en vanille. Stevig en krachtig van smaak vol bosfruit, kersen, cacao, ceder en een vleug balsamico. Monumentaal mooie Ribera del Duero van uitmuntende oogst. 2018 was een topjaar voor de regio met kerngezonde druiven van uitstekende kwaliteit. Gekenmerkt door kracht, fraîcheur en mooi gespierd van structuur. Gemaakt van 100% Tempranillo van 65 jaar oude wijnpercelen op 800 m hoogte. 14 maanden gerijpt op Franse eiken vaten. 14% alc. Fantastisch bij hert, haas en lamskoteletten of een krachtige vegetarische quiche. Nu van genieten tot 2030+. Karafferen in de eerste jaren aanbevolen.
2021 | Duitsland, Moezel
Weingut Würtzberg 'Schiefer' Riesling
We waren erg onder de indruk van deze frisse Riesling uit de Moezel van mineraalrijke leisteenbodems: rank en sappig vol concentraat en rijp fruit.
Proefnotitie
Intens groengoud. Stuivend Riesling-bouquet van limoen en pruim met witte peper en een leisteenachtige mineraliteit. Rank en sappig van smaak vol rijp zoet fruit als ananas, citrus, Golden Delicious en Granny Smith appel met goed concentraat en een mooie frisheid. Relatief rijpe, ronde stijl voor Riesling. Erg goed gemaakt. Uitstekende Riesling van opkomend weingut uit topjaar 2021. 100% Riesling van 30+ jaar oude stokken van mineraalrijke leisteenbodems (Schiefer). 12% alc. Lekker bij niet te pittige Oosterse keuken, zuurkool met spek en worst, gerookte vis en sushi. Nu van genieten tot 2026.
2021 | Spanje, Valencia
La Cova Negra Tempranillo
Deze verleidelijke en boterzachte Tempranillo zit bomvol kersen, chocola en vanille en mag zich met maar liefst vier gouden medailles een echte winnaar noemen.
"De passie voor wijn en lekker eten
is er bij Jazzper altijd al geweest.
Vooral de laatste tien jaar is hij
zich steeds meer gaan verdiepen
in de wondere wereld van wijn
en pairings. En dan kun je je als
sommelier geen betere
baan wensen. ‘Voor mij zijn er twee dingen absoluut
cruciaal: de juiste temperatuur en
uiteraard geschonken op het juiste
moment. Helaas drinken we nog veel te
vaak onze witte wijn ijskoud (10-12°C is
prima) en onze rode wijn veel te warm… Daarnaast: kleine glazen doen geen enkele wijn
recht: ze blokkeren de aroma’s en maken
de wijn gesloten" vertelt Jazzper.