Sommelier Selectie
Een nieuwe samenwerking tussen Michelin Sterren restaurants en de Wijnbeurs.
De Sommelier Selectie bestaat uit:
- 6 exclusieve rode en witte wijnen
- Brochure met recepten van het twee Sterren restaurant 't Nonnetje uit Harderwijk
- Uitleg over de wijnen door Sommelier Edger Groeneveld
- Verpakt in een luxe cadeaubox
- En om in stijl te koken: een Wijnbeurs schort!
Zeven vragen aan Edger Groeneveld
Hoe ben je het sommelier vak ingerold?
Eigenlijk wilde ik de keuken in. Via een stage aan de hotelschool in Wageningen kwam ik echter in de bediening terecht bij De Hoefslag. Het sprak me meteen aan, de sfeer in het restaurant, de diversiteit aan gasten en mijn collega’s. Yves Krimpenfort was er destijds sommelier en motiveerde me om me in wijn te verdiepen en te ontwikkelen tot gastheer.
Wat vind je het mooiste aan je vak?
Dat het niet alléén maar om wijn draait. Bij ons in het ’t Nonnetje is het een samenspel tussen keuken en bediening. Michel heeft een eigen stijl, klassiek met Portugese invloeden. Die wij op enthousiaste, informele manier vertalen naar onze gasten. Wijn is daar een belangrijk onderdeel van.
Waar let je in het restaurant op bij het maken van wijn/spijs suggesties?
Dat mijn wijnadvies ook in de praktijk klopt. Daarom wordt elke wijn/spijs combinatie vooraf geproefd. Soms is het een schot in de roos, maar soms valt iets waarvan je in theorie denkt dat het super is, toch tegen. Het mooie is dat dit heel persoonlijk is.
Welke basistips heb je voor wijn/spijs combinaties?
Een wijn moet typisch zijn voor zijn herkomst en qua smaakgehalte aansluiten bij het gerecht. Denk niet te ingewikkeld. Kijk naar het belangrijkste ingrediënt, de saus, specerijen en het seizoen. Stem de keus van de wijn daarop af.
Wat is je meest bijzondere wijnmoment?
Ik zit ruim 25 jaar in het vak en heb veel mooi momenten meegemaakt. Ééntje blijft me altijd bij. We bezochten de Grands Crus Classés van Bordeaux. Met op Léoville-Barton een diner met Anthony Barton zelf. Na het hoofdgerecht vroeg hij wie er kaas wilde. Ik ben niet van de kaas en zei nee. Mijn tafelgenoten wilden dat wel en kregen bestek en een glas. Ik kreeg niks, ook geen glas. Toen meneer Barton met een es uit 1986 binnen kwam, besloot ik snel om toch maar kaas te nemen, tot grote hilariteit van mijn tafelgenoten.
Waarom wilde je samenwerken met de Wijnbeurs?
Ik kende de Wijnbeurs van naam en van zorgvuldig wijn selecteren via grote proeverijen. Omdat de verkoop online is en de wijnen voornamelijk thuis gedronken worden, leek het mij mooi om mijn ervaring en kennis te delen met passende recepten.
Hoe ben je tot de samenstelling van deze box gekomen?
Na een eerste selectie op www.wijnbeurs.nl, heb ik van de lekkerste wijnen die ik proefde tijdens de proeverij deze box samengesteld. De Assyrtiko uit Griekenland verraste mij het meest. Een mooie kwaliteit en bijzonder goed gastronomisch inzetbaar. Geniet van deze en de andere 5 prachtige wijnen!
Over Edger Groeneveld
Edger Groeneveld is één van de meest ervaren sommeliers van Nederland. Na 20 jaar sommelier van het *Koetshuis in Bennekom, is hij sinds 2016 de gepassioneerde Maître-sommelier van Restaurant **’t Nonnetje in Harderwijk. Als geen ander weet hij de juiste combinatie tussen wijn en spijs te maken.
Edger werd in 2011 uitgeroepen tot ‘Sommelier van het jaar’ en is sinds 2019 SVH Wijnmeester. Ook is hij al 22 jaar bestuurslid van het Nederlandse Gilde voor Sommeliers.