Smaakprofielen

Het kiezen van een wijn die bij u past is niet altijd eenvoudig. Houdt u bijvoorbeeld van Chardonnay uit Californië, dan betekent dat niet dat u van alle Chardonnay wijnen houdt. Sterker nog, het kan best voorkomen dat een Chardonnay wijn een totaal ander smaakprofiel heeft. Bijvoorbeeld een Chablis, die ook gemaakt wordt van de Chardonnay druif, maar droger, ranker en mineraalrijker is.

Met behulp van deze smaakprofielen, kunt u snel zien welke wijn bij uw smaak past. Ook handig als u een andere wijn wilt proberen van hetzelfde smaaktype.

Ook voor wijn en spijs combinaties kunt u op onze site terecht.

Smaakprofielen rode wijnen

Stevige rode wijn
Zachte rode wijn
Top 10 rode wijn

Rood: Licht, soepel en fruitig

  • Vriendelijke, lichte rode wijnen met een fruitig karakter, een soepele structuur en subtiele smaken. Geuren van fruit en kruidigheid zoals thijm en rozemarijn. Gemaakt van bijvoorbeeld Gamay, Cabernet FrancPinot Noir of Merlot.
  • Kenmerkende wijnen in deze categorie zijn Beaujolais, Bourgeuil, Chinon en Pinot Noir uit de Bourgogne, Nieuw-Zeeland, Duitsland en Chili.
  • Wijn-spijs combinatie zijn gegrild gevogelte, lichte pastagerechten en een goed in te zetten bij een kaasplateau.

Bekijk alle rode wijnen met een licht, soepel en fruitig karakter.

Rood: Stevig, zacht en romig

  • Volle rode wijnen met een zachte én krachtige smaak. Vaak geuren van bramen, hout, vanille en kruidigheid. Mooie diepe paars-rode kleur. 
  • Kenmerkende wijnen in deze categorie zijn Bordeaux blends (van Cabernet, Merlot en Petit Verdot) uit Californië, Tempranillo uit Rioja en Shiraz uit Australië.
  • Wijn-spijs combinaties zijn kruidige overschotels, sappige steak met pepersaus en pasta met tomatensaus.

Bekijk alle rode wijnen met een stevig, zacht en romig karakter.

Rood: Complex, krachtig en vol

  • Rijke en complexe wijnen met een intense smaak en lange afdronk. Vaak een breed palet aan geuren van fruit, kruiden en specerijen en bij rijpere wijnen tertiaire geuren zoals leer en tabak. Bij gerijpte wijnen vaak een dieper robijnachtige kleur. 
  • Kenmerkende wijnen in deze categorie zijn Grands Crus uit Bordeaux, Italiaanse topwijnen zoals Barolo, Brunello en de Super Tuscans, Châteauneuf –du-Pape, Tempranillo’s uit Toro en Ribera del Duero, krachtig rood uit de laars van Italië (Taurasi/Salento). 
  • Wijn-spijs combinaties zijn Chateaux Briand met cantharellen, rijke wildgerechten met truffel en andere culinaire gerechten.

Bekijk alle rode wijnen met een complex, krachtig en vol karakter.

Smaakprofielen witte wijnen

Fruitige witte wijn
Frisse witte wijn
Zachte witte wijn

Wit: Licht, fris en strak

  • Frisse, jonge witte wijnen met een strak mondgevoel, een heldere kleur en frisse fruitige geuren. Gemaakt van bijvoorbeeld Sauvignon BlancGrüner Veltliner of Prosecco
  • Kenmerkende wijnen in deze categorie zijn Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland, Verdejo uit de Rueda, Colombard uit de Gers of Albariño uit Rías Baixas. 
  • Wijn-spijs combinaties zijn bijvoorbeeld frisse salades met een klassieke dressing van olijfolie, citroensap en azijn.

Bekijk alle witte wijnen met een licht, fris en strak karakter.

Wit: Vol, zacht en breed

  • Volle witte wijnen met een ronde smaak en zacht mondgevoel, een heldere gouden kleur en frisse en romige geuren. Gemaakt van bijvoorbeeld Chardonnay, Semillon of Viognier
  • Kenmerkende wijnen in deze categorie zijn Californische Chardonnay, Viognier uit Frankrijk. 
  • Wijn-spijs combinaties lopen uiteen van visgerechten, gevogelte en rijke salades.

Bekijk alle witte wijnen met een vol, zacht en breed karakter.

Wit: Intens, rijk en complex

  • Intense en rijke witte wijnen met een complexe smaak en lange afdronk. Kleur loopt uiteen van blinkend lichtgeel naar goudgeel. Gemaakt van bijvoorbeeld Riesling of Chardonnay
  • Kenmerkende wijnen in deze categorie zijn Riesling of Gewurztraminer Alsace Grand Cru, Chablis uit de Bourgogne of een Grand Blanc uit de Bordeaux. Vaak houtgelagerd. 
  • Wijn-spijs combinaties zijn haute cuisine gerechten met rijke complexe smaken zoals vis een rijke saus.

Bekijk alle witte wijnen met een intens, rijk en complex karakter.

Smaakprofielen rosé wijnen

Rosé wijn
Rose wijn
Rose wijn

Rosé: Bleek, strak en mineralig

  • Fris droge rosé wijnen met een strak mondgevoel en een subtiel karakter. Veel voorkomende geuren zijn framboos, perzik en lichte kruidigheid. De wijn is meestal bleek (zalm)roze van kleur. Gemaakt van bijvoorbeeld Cinsault en Grenache
  • Meest kenmerkend wijn in de categorie is Provence rosé
  • Wijn-spijs combinaties zijn salades (bijvoorbeeld Niçoise) en maar uiteraard heerlijk bij kleine lichte tapas op het terras.

Bekijk alle rosé wijnen met een bleek, strak en mineralig karakter.

Rosé: Kleurrijk, mild en fruitig

  • Mild, zachte rosé wijnen met een ronde smaak en een fruitig karakter. Veel rijpe zoete geur van rood fruit en diep roze van kleur. Gemaakt van bijvoorbeeld van Cabernet Sauvignon, Malbec en Syrah
  • Kernmerkende wijnen in deze categorie zijn Spaanse Rosé uit Navarra en Malbec Rosé uit Argentinië. 
  • Wijn-spijs combinaties in deze categorie zijn visgerechten, pasta’s en ook heel goed in te zetten bij de barbecue.

Bekijk alle rosé wijnen met een kleurrijk, mild en fruitig karakter.

Smaakprofiel zoete wijn

Zoet: Honing, nectar en zoetig

  • Volle en zoete wijnen met een zachte smaak. Geuren van overrijp fruit, honing en vanille. Kleur is vaak strogeel met goud glans. 
  • Kenmerkende wijnen in deze categorie zijn Sauternes, (half)zoete witte Loire van de Chenin Blanc druif (zoals Vouvray, Quarts de Chaume, Savennières), Gewürztraminer Vendange Tardive, Oostenrijkse Trockenbeerenauslese en Port
  • Wijn-spijs combinaties zijn Tarte tatin, chocoladetaart en verschillende rijke volle kazen.

Bekijk alle wijnen met het smaakprofiel 'honing, nectar en zoetig'.

Naar boven