2016 | Italië, Emilia-Romagna

    Romio Sangiovese Appassimento

    Waardering:
    83% of 100
    Net als Amarone is deze rode wijn gemaakt van gedroogde druiven (appassimento). Romio stond tijdens een blinde proeverij tussen de Ripasso's en Amarone's en deed er niet voor onder met zijn romige smaak.
    • Smaakprofiel
      Stevig, zacht & romig
    • Druivensoort
      Merlot, Sangiovese
    • herkomst
      Italië, Emilia-Romagna
    11,95
    Op voorraad. Op werkdagen voor 14:00 uur besteld, morgen in huis
    flessen
    Bewaar
    • Altijd blindgeproefd
    • 100% proefgarantie
    • Word lid en bespaar
      Word lid en bespaar €0,50 per fles. Premium leden profiteren van altijd gratis verzending.
    Proefnotitie
    Specificaties
    Reviews 6
    Proefnotitie

    Met de hand geoogst en deels gerijpt op eiken

    Intens warm purperrood met diepe kern. Verleidelijk open en heel fruitrijk van geur met rode kersen, bosbes, cassis, een vleug Italiaanse kruiden, cacao en vanille. Mondvullend breed en romig van smaak met sappig zoet kersenfruit, zwoele cassis, mokka, melkchocolade en vanille, ondersteund door een uitstekende fraîcheur. Verleidelijke appassimento van Toscaanse koningsdruif met het weelderige fruit van Amarone. Volledig met de hand geoogst. 85% Sangiovese, 15% Merlot. 14% alc. Deels voor vier maanden gerijpt op eiken. Nu van genieten tot 2021.
    Specificaties
    Art.nr.616836
    Jaargang2016
    LandItalië
    RegioEmilia-Romagna
    DruivensoortMerlot, Sangiovese
    SmaakprofielStevig, zacht & romig
    AfsluitingKurk
    Alcoholgehalte14.00
    Serveertemperatuur17
    WijnsoortRode Wijn
    EAN-nummer8008530000000
    Op dronk tot2021
    AllergenenBevat Sulfieten
    ClassificatieDOC Romagna
    awards
      Reviews 6
      Schrijf uw eigen review
      Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reviews schrijven. Log in of maak alstublieft een account aan. inloggen of maak een account aan
      "Verleidelijke appassimento met het fruit van Amarone"

      Deze Romio stond tijdens een blinde proeverij tussen de Ripasso's en Amarone's en ging gewoon mee in het romig zwoele Amarone geweld. Dat terwijl deze wijn gemaakt is van Sangiovese, en uit Romagna komt in plaats van Veneto. Maar is wel, net als Amarone, gemaakt van gedroogde druiven (appassimento), waar de wijn zijn rijkdom aan ontleent. De wijn is door z’n charme vernoemd naar Romea, de grote verleider uit de Italiaanse historie, die Julia voor zich wist te winnen.

      Sangiovese druif

      De Sangiovese druif is een Italiaanse rode druivensoort die vooral in de appellation‘ Chianti‘ bijzonder goed vertegenwoordigd is: zo‘n zeventig tot tachtig procent van de wijngaarden is met de Sangiovese druivenstok aangeplant. De druif heeft een verrassende geschiedenis. Hij‘ is ontstaan uit een kruising van de Ciliegiolo druif en de Calabrese di Montenuovo. De laatste is niet afkomstig uit Toscane, maar is ontstaan in de heuvels ten westen van Napels.‘ Dit is zeer bijzonder, omdat er maar een klein aantal van deze ranken zijn die op deze vulkanische ondergrond hun oorsprong hebben.‘ De druif is bijzonder gevoelig voor klimatologische omstandigheden en terroir. Wat voor wijn er uiteindelijk ontstaat, is dus volledig daarvan afhankelijk. Sangiovese wijnen zijn soepel, geurig en fruitig en veelal van grote kwaliteit. De jonge wijnen hebben veel fruit, een hoge zuurgraad en redelijk wat tannines. Als de wijnmaker besluit om de wijn op hout te rijpen, geeft dat het sap nuances van karamel, gekonfijt fruit en aardse en rokerigheid. De Sangiovese is zeer geschikt voor assemblage-wijnen. Vooral door de combinatie met‘ Cabernet Sauvignon, Canaiolo en Mamolo worden bijzonder goede wijnen geproduceerd.‘ Een typische Sangiovese wijn heeft een kruidige geur met tijm, bittere kersen, viooltjes en vers gesneden tomaten. 

      Wijnregio Emilia-Romagna

      Emilia-Romagna is een karakteristieke regio in het zuidoostelijke deel van Noord-Italië en dankt zijn naam door de samenvoeging van het westelijke deel Emilia en het oostelijke deel Romagna na de val van Rome in 476 voor Christus. Het wordt ook wel één van de oudste wijnregio's ter wereld genoemd. Dankzij het vruchtbare karakter van de streek staat ook de keuken van Emilia-Romagna bekend als één van de beste van Italië. Naast de productie van druiven kennen ook veel Parmezaanse kazen en de welbekende Aceto Balsamico di Modena hun oorsprong in dit gebied.‘ Naast Piëmonte, Lombardije, Trentino, Venetië en Friuli is Emilia-Romagna één van de zes wijnstreken in Noord-Italië met als hoofdstad Bologna. Iedere streek kent zijn eigen klimaat, druivenrassen maar vooral ook biodiversiteit. De wijnen in deze streek, en vooral de Sangiovese di Romagna, worden verbouwd op de heuvels en worden sterk beïnvloed door de Adriatische zee. In de winter en in het voorjaar is het vaak koud en hangt er veel mist, met als resultaat veel lichte en frisse wijnen.

      SPECIAAL VOOR U GESELECTEERD
      Wijnverhalen
      Naar boven