- SmaakprofielVol, zacht & breed
- DruivenrasGlera
- HerkomstItalië, Veneto
Met een milddroge finale
-
Quiche
-
Pecorino
-
Rauwe ham
-
Chinese gerechten
Wijnsoort | Schuimwijn |
---|---|
Land | Italië |
Druivenras | Glera |
Regio | Veneto |
Smaakprofiel | Vol, zacht & breed |
Alcoholgehalte | 11.00 |
Classificatie | DOC Prosecco |
Serveertemperatuur | 6-8 °C |
Op dronk vanaf | Nu op dronk |
Op dronk tot | 2022 |
Allergenen | Bevat sulfieten |
Afsluiting | Kurk |
EAN-nummer | 8008530499365 |
Art.nr. | 61653 |

Prosecco is wereldwijd één van de bekendste mousserende wijnen en is de perfecte metgezel tijdens een feestelijke gelegenheid: heerlijk als aperitief, maar ook bij een voorgerecht of amuse. De naam Prosecco verwijst naar de Prosecco druif die tegenwoordig bekend staat als Glera. Prosecco wordt in Veneto in het noordoosten van Italië geproduceerd, om precies te zijn in de heuvelachtige gebieden in Valdobbiadene rond Treviso en Colli Asolani.
Prosecco wijn
Wijnmakers kiezen bij Prosecco doorgaans voor de tankmethode. Anders dan bij de traditionele methode, wordt de wijn overgeheveld naar een tank in plaats van de fles. Er wordt suiker en gist toegevoegd om de vergisting te starten. De koolzuren kunnen door de afsluiting niet ontsnappen en lossen daarom op in de wijn. Na de tweede gisting wordt de mousserende wijn onder druk gefilterd en gebotteld en het zijn dus de koolzuren die voor de bubbels in mousserende wijn zorgen.
Een Prosecco is te herkennen aan zijn fruitige, frisse en iets bloemige smaak. Een Prosecco is in principe droog van smaak, maar kan wel een zoet vleugje bevatten. Waar een Prosecco Spumante sterk bruist, bevat een Prosecco Frizzante juist een lichte sparkeling.

Prosecco Frizzante of Spumante, wat is het verschil? Prosecco Frizzante bevat een lagere koolzuurdruk, heeft daarom een lichte sparkeling en dus een lichtere smaak. Dit komt door de kortere tweede vergisting. Een Prosecco Spumante is juist sterk bruisend, iets rijker van smaak en wordt net als Champagne afgesloten met een traditionele kroonkurk.

Een echte Prosecco heeft typerende smaken van peer en dat gaat heel goed samen met het peperige van pecorino kaas. In Italië luidt zelfs het gezegde 'non dire al contadino com'è buona la pera con il pecorino', oftewel 'zeg vooral niet tegen de boer hoe lekker peer smaakt bij pecorino'. Een echte aanrader om een keer te proberen.