Brunello di Montalcino

Filteren

2 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
  1. La-Fiorita-Brunello-di-Montalcino
    “Weelderige, rijke Brunello uit topjaar 2009 met 92 punten”
    La-Fiorita-DOCG-Brunello-di-Montalcino-Italie
    2009 | Italië
    La Fiorita Brunello di Montalcino

    Ervaar de weelderige rijkdom van Brunello di Montalcino uit topjaar 2009. De internationale wijnpers ...

    Normale prijs 34,99 Speciale prijs 27,49
    flessen
    Op voorraad. Op werkdagen voor 15:00 uur besteld, morgen in huis
  2. Sovrano-Brunello-di-Montalcino
    "Edele, complexe en volle Brunello uit een topjaar"
    Sovrano Brunello di Montalcino
    2012 | Italië
    Sovrano Brunello di Montalcino

    Complex, veel alcohol en stevige tannines door 24 maanden houtrijping...precies waar een uitstekende ...

    Normale prijs 31,99 Speciale prijs 19,49
    flessen
    Op voorraad. Op werkdagen voor 15:00 uur besteld, morgen in huis

2 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Brunello di Montalcino is een regio in het Italiaanse Toscane. Hier worden rode wijnen gemaakt van de Sangiovese druif. Deze granaatrode wijn met een stevig karakter is een van de allergrootste en bekendste wijnen uit Italië. Sinds 1982 heeft de regio de DOCG status behaald, en terecht. De druiven worden zorgvuldig uitgekozen en zorgen voor complexe wijnen van hoge kwaliteit. Ontdek ons aanbod van Brunello’s.

De herkomst van Brunello di Montalcino

Ferrucio Biondi-Santi bracht in 1888 een wijn op de markt met de naam Brunello di Montalcino. Biondi-Santi gebruikte daarvoor een superieure kloon van de Sangiovese-druif, Brunello. Hij was ook diegene die de rijpingstijden vastlegde die later in de wetgeving voor Brunello di Montalcino DOCG werden overgenomen: wel vijf tot zes jaar. Inmiddels zijn die strenge bepalingen teruggebracht tot verplichte rijping van 48 maanden, waarvan 24 maanden op houten vaten. Dankzij de inspanningen van de familie Biondi-Santi is Brunello di Montalcino één van dé grote wijnen van Toscane geworden.

De smaak van “de koning van de Sangiovese”

Deze wijn, gemaakt van de Sangiovese-druif, is een van de jongste wijnen uit Toscane. Brunello’s worden in het 6e jaar na de oogst vrijgegeven, de Riserva’s na het 7e jaar. Beide soorten moeten 2 jaar daarvan verplicht op eikenhouten vaten rijpen, de rest van het rijpingsproces vindt plaats op fles. De wijnstokken staan aangeplant op de klei- en kalkhoudende heuvels in de streek en dat levert wijnen met een robijn- tot granaatrode kleur, aroma’s van rood fruit, gekonfijte vruchten, vanille en kruiden. In de mond zijn Brunello di Montalcino’s vlezig, fruitig, intens en tanninerijk met daardoor een lange afdronk.

Omdat het micro-klimaat van Brunello di Montalcino veel droger en nog warmer dan in Chianti ontstaat er compleet andere wijn, terwijl ze van dezelfde Sangiovese druif worden gemaakt. De Brunello heeft een complexere krachtigere smaak van Chianti.

Naar boven