Winkelwagen samenvoegen?

Welkom terug! Er zitten nog enkele artikelen in de winkelwagen van je vorige bezoek. Wil je deze artikelen toevoegen aan je huidige bestelling?

Geen producten gevonden voor deze selectie.

Barolo wijn

De Koningswijn van Italië, zo wordt de krachtige rode wijn ook wel genoemd die van Nebbiolo druiven wordt gemaakt. We hebben het natuurlijk over Barolo uit de Piemonte wijnstreek. Het is een echte cult-wijn, iedereen wil deze wijn graag proeven. Het zijn zeer krachtige wijnen vol fruit, leer, truffel en soms met wat florale aroma's. Door de hoge zuren en tannines in de wijn, is dit echt een wijn die even tijd nodig heeft om mooi op dronk te komen. Maar als het zo ver is, dan is het een prachtige wijn. Heerlijk bij vleesgerechten of oude brokkelkaas.

Het is door vele wijnmakers geprobeerd om de Nebbiolo druif op andere contitenten en in andere regio's aan te planten aan te planten, maar het blijkt een weerbarstige druif te zijn. Het terroir van Piemonte met zijn glooiende hellingen en overvloedige zon blijken dé ideale omstandigheden voor deze rode wijn. Piemonte is het Barolo gebied, waar de wijngaarden zich uitstrekken rond het stadje Barolo. Daar levert de druif wijnen van de hoogste kwaliteit met een bijzondere lichte kleur en aroma’s van leer, thee, rozen en truffel. Het hoge tanninegehalte kan voor een bewaarpotentieel van maar liefst 30 jaar zorgen.

Wat betekent DOCG Barolo, Barolo Riserva en Barolo Cru op het etiket?

Volgens de huidige regels moet een Barolo minimaal 38 maanden rijping ondergaan, waarvan minimaal 18 maanden op hout. Een Barolo Riserva DOCG moet zelfs minimaal 62 maanden rijpen, waarvan ook minimaal 18 maanden in houten vaten. Het verschil tussen een Barolo en een Barolo Riserva is dus eigenlijk de tijdsinvestering die de wijnboer wil maken in het ontwikkelen van een nóg betere wijn.

Soms wordt er ook gesproken over Sottozone of Cru bij een Barolo. Dat betekent dat de druiven van één en dezelfde wijngaard komen die als bijzonder is aangemerkt. Sinds het begin van de 19e eeuw is geprobeerd om, naar het Franse Grand Cru systeem, de Barolo wijngaarden ook in te delen naar kwaliteit. De wijngaarden met de hoogste kwaliteit voeren de term Cru. Het is geen officieel systeem, maar wordt onofficieel gedragen door de wijnmakers. Op dit moment zijn er tientallen verschillende mini-gebiedjes die deze Cru status in Barolo hebben. Voorbeelden van Barolo Cru's zijn Bussia, Cannubi en Sarmassa. 

Oogstjaren Barolo

Jaargangen zijn bij wijnen die van één oogstjaar worden gemaakt enorm belangrijk. Klimatologische veranderingen en weersomstandigheden spelen een grote rol bij de rijping van de druiven en de kwaliteit van de druiven bij de oogst.

Barolo 2014

Het oogstjaar van Barolo 2014 was een flinke uitdaging voor de wijnboeren in Barolo DOCG. Ook dit jaar begon met een natte winter en lente. Toen het weer wat beter werd, kwamen de druiven snel op gang om in juli geconfronteerd te worden met lagere temperaturen en fikse hagelstormen die voor veel schade aan de druiven zorgden. De hoop op een goede jaargang werd bij sommige wijnboeren als snel de grond in geboord. Toch probeerden veel wijnboeren er nog wat van te maken en namen het besluit om de oogst dan maar even iets uit te stellen en er alsnog een Barolo-waardige wijn van te kunnen maken.

Barolo 2013

Barolo 2013 was een topjaar. Wijnmakers, wijnjournalisten en kenners schreeuwden het van de daken, Barolo 2013 was imposant en klassiek. Het jaar begon nat, er viel namelijk relatief veel regen in Piemonte. De zomer was daarentegen warm, maar niet te heet, zodat de druiven goed konden groeien. Vooral voor de geleidelijke rijping van de druiven was dit goed. Aan het einde van het groeiseizoen zakte de temperatuur af en toe wat in waardoor de druiven nog langer aan de stokken konden blijven hangen. Daardoor konden niet alleen de suikers en aromastoffen optimaal rijpen, maar ook de tannines.

Barolo 2012

2012 was voor Piemonte, en dus ook voor Barolo 2012, een jaar met veel weersomslagen. Het duurde relatief lang voordat het warm genoeg was om de knoppen op te laten komen. Het weer werd daarna wat regelmatiger en juli was warm. Die warmte was goed voor de druiven, maar verschillende hagelstormen hebben vervolgens meerdere wijngaarden verwoest. De maand erop, in augustus, was het weer warm, heet zelfs, wat weer voor warmtestress zorgde. Gelukkig ging het daarna beter. Tegen het einde van augustus werd het koeler en in september was het gelukkig droog.

Barolo 2011

In 2011 was het vooral warm, wat ervoor zorgde dat er goede, soepele wijnen gemaakt konden worden in Piemonte. De groeicyclus begon zelfs enkele weken eerder dan normaal door het warme weer in april. De zomermaanden juni en juli waren wat koeler, maar in augustus schoot de temperatuur weer omhoog. Gelukkig waren de nachten koel, wat de Nebbiolo druiven weer hebben gered van het overrijp worden.

Barolo 2010

De rijping van de druiven in 2010 in Piemonte werd gekenmerkt door een natte lente en een vroege zomer met veel regen. Gelukkig kon de druif Nebbiolo zich goed staande houden. Augustus was heet, maar de koele nachten hielpen om de rijping goed te laten verlopen. Wijnboeren konden zeker niet achterover leunen en moesten goed opletten tijdens de oogst, maar het resultaat mag er zijn. 2010 werd een klassiek jaar met een goede balans tussen zuren en tannine.

Nebbiolo voor Barolo

Er staat ongeveer 5500 hectare aan Nebbiolo aangeplant in Italië en bijna 4500 hectare daarvan staat in Piemonte, het gebied waar ook Barolo ligt. De druif heeft een lang groeiseizoen nodig om mooi rijp te worden. Door deze lange rijping blijft Nebbiolo nog lang aan de stokken hangen en is daardoor kwetsbaar voor slecht herfstweer. Barolo is licht van kleur, een beetje zoals Pinot Noir. Het is robijnrood tot granaatappelrood en zelfs baksteenrood wanneer de wijn al flink op leeftijd is. De wijn kent expressieve aroma’s van pruimen, rode bessen, rozen en drop, die naar mate de wijn langer heeft gerijpt, ook meer leer en truffel heeft. Het alcoholgehalte van een Barolo ligt hoog. Wijnen van vijftien procent zijn bijvoorbeeld zeker geen uitzondering.

Barolo uit Piemonte

Barolo en Piemonte zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Barolo DOCG dankt zijn naam dan ook aan het plaatsje Barolo in de regio Piemonte, dat in het noorden van Italië ligt. De meeste wijngaarden liggen op steile hellingen en op een hoogte van tussen de 250 en 450 meter. De bodem varieert en dus zijn er ook kleine verschillen tussen de stijlen. Zo brengen de arme, schrale bodems van bijvoorbeeld Serralunga d’Alba en Castiglione Falletto waar er veel zandsteen te vinden is, stevige, volle en geconcentreerde wijnen op. De bodem bij La Morra en Barolo is vruchtbaarder en de wijnen zachter, fruitiger en aromatischer. Deze wijnen zijn al wat jonger toegankelijk. Castiglione Falletto brengt ook wijnen voort die beide karakters hebben. Barolo is een rode wijn, maar niet zomaar een rode wijn. Het is een wereldberoemde en zeer gewilde rode wijn onder wijnliefhebbers. Sommige wijndrinkers, zeker beginnende wijndrinkers, zullen erg aan deze krachtpatser moeten wennen. Samen met Brunello di Montalcino, Franciacorte en Barbaresco behoort Barolo tot één van de meest gewaarde wijnen van Italië. 

Barolo kopen en Barolo oromoties

Mooie Barolo wijnen bestellen? Dat kan bij de Wijnbeurs. We hebben aantal heerlijke Barolo’s in ons assortiment. Als u op het product klikt, vindt u meer informatie over de wijn met onder meer een proefnotitie, eventuele reviews van andere klanten en specificaties van de wijn. Zo kunt u zien wat het alcoholpercentage is, wat het smaakprofiel van de wijn is, op welke temperatuur u de wijn moet schenken en tot wanneer de Barolo op dronk is. Op zoek naar een mooie Barolo promoties? Bij de Wijnbeurs hebben we een aantal prachtige Barolo’s speciaal voor u geselecteerd, met honderd procent proefgarantie natuurlijk. Ons proefpanel test alle wijnen in ons assortiment om alleen de beste wijnen aan te kunnen bieden. Onder het kopje promoties kunt u meer wijnpromoties vinden.

 

1 gekozen filter
Naar boven