Pas si tôt = niet zo vroeg. Dus láát geplukte Grenache, Merlot en Syrah voor een verleidelijke, rijke en rijpe smaak. Zorgeloos serveren bij alles wat in je opkomt. Santé!
Dit is precies wat je van een Rhône wijn mag verwachten: sappig en vol van smaak met body, kracht, donker bosfruit en een vleugje kruiden. De Best Buy van de Rhonevallei!
Een fruitrijke, romig zachte Toscaanse wijn in een verleidelijke stijl en vol specerijen die met 17/20 proefpanelpunten én goud van Gilbert & Gaillard aan de haal ging.
Ben je een liefhebber van Châteauneuf, maar ook van je portemonnee? Dan is dit jouw wijn: zwoelkruidig, zacht. romig én betaalbaar. Dit is het helemaal: een met goude bekroonde Minervois van oude stokken.
Een briljante en soepele Rhône-blend met peperig bosfruit, gulle romige kersen en die heerlijke zwoele geur van Zuid-Frankrijk. Geen hout, dus
puur gemaakt op fruit!
Een mooi gerijpte Rhône uit een rijk jaar met Ventoux-fraîcheur. Niet te zwaar, maar toch rijk van smaak. Door het proefpanel bekroond met 17,5/20 punten!
Rijk en zacht tegelijk, vol bramen, bosbessen, tijm en een vleug mokka. Een door James Suckling bekroonde fruitexplosie met de rijkdom van oude stokken. Spanje op z'n best!
Deze 23 jaar oude Rhône wijn doet denken aan gerijpte top Châteauneuf. Want heeft datzelfde rijkgekruide fruit met zoete chocolade en een eindeloos lange afdronk. Een bijzondere belevenis!
Al meer dan 30 jaar onze Zuid-Franse sappig gekruide wijn in de stijl van Châteauneuf-du-Pape. Met het fruit van Syrah, de rondeur van Grenache en de kracht van Mourvèdre.
Syrah is een druif die we vooral tegenkomen in de Rhônevallei, in het zuidoosten van Frankrijk. Syrah heeft zich in de Rhône goed aangepast aan de steile terrassen langs de rivier. De wijngaarden zijn zo aangelegd dat de druiven optimaal van de zon kunnen genieten. Dat is met name gunstig voor de noordelijke Rhône. Daar kan het namelijk veel koeler zijn dan in het zuidelijke Rhônegebied. De druif is beroemd geworden door de wijnen uit Côtie-Rotie, Hermitage, Crozes-Hermitage en Cornas in het noorden. Wijnen uit Cornas worden uitsluitend van Syrah gemaakt, maar in andere appellations in het noordelijke deel, is het toegestaan om een klein percentage Viognier of Marsanne en/of Roussanne toe te voegen. Rode wijnen uit dit gebied zijn zeer krachtig en geschikt om lang te bewaren.
Oorsprong Syrah
Er doen verschillende verhalen de ronde over de herkomst van Syrah. De druif zou afkomstig zijn uit de Iraanse stad Shiraz. Andere mensen zeggen dat de eerste wijnranken werden aangeplant op de heuvels van Hermitage. Syrah is in ieder geval het meest aangeplante druivenras in de noordelijke Rhône. De druif groeit daar al sinds de Romeinse tijd en is naar alle waarschijnlijk voortgekomen uit een kruising tussen de druiven Mondeuse Blanche en Dureza. In de zuidelijke Rhône is Syrah echt een blend druif. Dit wordt ook wel de GSM-blend genoemd, bestaande uit Grenache, Syrah en Mourvèdre. Soms aangevuld met Cinsault en andere druivenrassen. Syrah zorgt in dit geheel voor structuur, tannine en donker fruit. Grenache voegt een zachte kruidigheid toe met fruitaroma’s. Tot slot dient Mourvèdre voor aardse tonen, kleur en tannine in rode Rhône-wijn. De druif maakt ook deel uit van de beroemde Rhône wijn Châteauneuf-du-Pape.
Smaak van Syrah
Kenmerkend voor Syrah-wijnen is de smaak van peper, vaak met een aroma s van leer, tabak en kruiden. Het fruit wat naar boven komt zijn zwarte en blauwe bessen. De druif houdt van een warm en droog klimaat en heeft een dikke schil. Die schil dient onder meer als een beschermlaag tegen de soms felle zon.
Syrah of Shiraz?
Het verschil tussen Shiraz en Syrah is vaak verwarrend, maar het zijn dezelfde druiven. Syrah wordt in Australië namelijk Shiraz genoemd. Ook andere landen hebben die schrijfwijze overgenomen, al zijn er ook een aantal landen die het bij de Franse schrijfwijze houden. Toch zijn er wel duidelijke verschillen te proeven tussen een Franse Syrah uit de Rhône en een Shiraz uit Australië. Dit heeft met name te maken door het klimaat. De meest bekende Shiraz wijnen komen uit de Barossa Valley en McLaren Vale in Australië. Barossa kan gezien worden als de bakermat van de wijnindustrie in Australië. Waar peper een belangrijk kenmerk van Syrah is in de Franse Rhône, is het vaak pure chocolade in wijnen van de warmere wijngaarden in Australië.
Wat eet je bij Syrah?
Omdat de druif kruidig van smaak is, is het een goed idee om deze te combineren met een kruidige ovenschotel, stoofpotje, gegrild rundvlees of lamskoteletten.