Winkelwagen samenvoegen?

Welkom terug! Er zitten nog enkele artikelen in de winkelwagen van je vorige bezoek. Wil je deze artikelen toevoegen aan je huidige bestelling?

Sangiovese

Gekozen filters:
  1. IGT Toscana

3 producten

resultaten per pagina
Van laag naar hoog sorteren
    • La Bestia Governo
    La Bestia Governo
    Dit product is niet op voorraad
    2021 | Italiƫ | Toscane
    Waardering:
    100% 100 0
    (7)
    |

    Rijk aan zoet fruit en mokkaweelde, zelfs lekkerder dan menig Amaroneā€¦ Het gaat om de sensationeel rijke La Bestia. Een 'beest' van een wijn met 98/99 punten.

    • Smaakprofiel
      Complex, krachtig & vol
    • Druivenras
      Merlot, Sangiovese
    14,99
    • Brotello Rosso Toscana
    • Brotello Rosso Toscana
    Brotello Rosso Toscana
    Dit product is niet op voorraad
    2019 | Italiƫ | Toscane
    Waardering:
    93% 100 0
    (8)

    Een fruitrijke, romig zachte Toscaanse wijn in een verleidelijke stijl en vol specerijen die met 17/20 proefpanelpunten Ć©n goud van Gilbert & Gaillard aan de haal ging.

    • Smaakprofiel
      Stevig, zacht & romig
    • Druivenras
      Merlot, Syrah, Sangiovese
    11,99
    • La Bella Pamela Rosso Toscana
    Bella Pamela Model Super Tuscan Rosso Toscana
    Dit product is niet op voorraad
    2020 | Italiƫ | Toscane

    Een stevig gespierde en weelderige ā€˜Super Tuscanā€™ die dankzij de vatrijping een extra dimensie aan spice, chocola en toast bevat. Bekroond met 18,5/20 punten!

    • Smaakprofiel
      Complex, krachtig & vol
    • Druivenras
      Merlot, Cabernet Sauvignon, Sangiovese
    10,49

3 producten

resultaten per pagina
Van laag naar hoog sorteren

Sangiovese wijn

Sangiovese is een blauwe druif die vooral in Chianti bijzonder goed vertegenwoordigd is. Sangiovese-wijnen zijn soepel, geurig en fruitig en veelal van hoge kwaliteit. De jonge wijnen hebben veel fruit, een hoge zuurgraad en redelijk wat tannines. Als de wijnmaker besluit om de wijn op hout te laten rijpen, geeft dat het sap nuances van karamel, gekonfijt fruit en aardse en rokerigheid.

Sangiovese is zeer geschikt voor blendwijnen. Vooral door de combinatie met Cabernet Sauvignon, Canaiolo en Mamolo worden bijzonder goede wijnen geproduceerd.

Oorsprong Sangiovese

Sangiovese is voor het eerst gevonden in 1590 onder de naam Sangiogheto. Hoewel er gedacht wordt dat de oorsprong van de Sangiovese in Toscane ligt, is bekend geworden uit onderzoek dat dit ras gedeeltelijk uit het zuiden van Italiƫ komt. De Sangiovese is een kruising van Ciliegiolo en Calabrese di Montenuovo, een ras uit Calabriƫ.

Betekenis van Sangiovese

De naam is te herleiden van het Latijnse Sanguis jovis. Dat betekent ā€˜Bloed van Jupiterā€™. De naam zou bedacht zijn door monniken.

Leefomstandigheden van de druif

De druif is erg gevoelig voor klimaat en terroir. Hierdoor kan de smaak van de wijn ontzettend verschillen. Chianti-wijnen van kleiachtige zandgronden van Colli Arentini zijn bijzonder zacht, maar Chantiā€™s uit Ruffina van een klei -en kalkachtige bodem zijn weer een stuk steviger. In de omgeving van Colli Senesi worden nog krachtigere en robuustere wijnen geproduceerd.

Sangiovese wordt vooral aangeplant in Lazio, Umbriƫ, Marche, Romagna en Corsica. De druif was nergens buiten zijn thuisland Italiƫ erg succesvol. Dit schijnt niet te liggen aan productieoverwegingen, maar vooral aan het gebrek van bewustzijn over de Sangiovese druif.

Geur, smaakprofiel en serveertemperatuur

De druif zorgt voor soepele, geurige en fruitige wijnen van hoge kwaliteit. Als de wijn wat jonger is, heeft het hogere zuren, veel fruit en redelijk wat tannine. Wanneer de wijnmaker beslist om de wijn op hout te laten rijpen geeft dat het sap nuances van karamel, gekonfijt fruit en rokerigheid. Hierdoor kan het smaakprofiel van erg verschillen. De druif is heel goed geschikt voor blendwijnen. Sangiovese in combinatie met Cabernet Sauvignon, Canaiolo en Mamolo worden zeer geliefde blends.

Wat wel en niet eten bij Sangiovese?

Sangiovese plus Italiaanse gerechten is net zoals dat Ć©Ć©n plus Ć©Ć©n twee is. Denk aan de combinatie van deze rode wijn met een pasta bolognese, paddenstoelenrisotto of lasagne. Door de zuurgraad van Sangiovese past de druif goed bij vetter vlees, zoals langzaam gegaard buikspek of eendenborst. Er moet voorzichtig worden gedaan met zoete of pittige sauzen door de prominente zuurgraad en tannine. Ook zoute gerechten zijn niet aan te raden bij deze druif, zoals Parmezaanse kaas. Met kaasfondue is deze wijn daarentegen wel een goede combinatie.

Sangiovese bestellen

In het assortiment van de Wijnbeurs zijn genoeg uitstekende Sangiovese wijnen te bestellen. Ook blends waarin Sangiovese druiven zijn gebruikt zijn te vinden op de website. Alle wijnen zijn voorzien van een proefnotitie waarin te vinden is hoe de wijn ruikt, smaakt en welke wijn & spijs combinaties te maken zijn.

1 gekozen filter
Naar boven