Hoe lang kun je rode wijn bewaren na het openen van de fles?

Winkelwagen samenvoegen?

Welkom terug! Er zitten nog enkele wijnen in uw winkelwagen van uw vorige bezoek. Wilt u deze wijnen toevoegen aan uw huidige bestelling?

Wij adviseren een geopende fles rode wijn maximaal 3 dagen te bewaren. Op het moment dat de rode wijn geopend is, komt de wijn in contact met zuurstof. Hierdoor gaat de wijn oxideren en dat heeft weer gevolgen voor de smaak. Soepele rode wijn kunt u beter binnen 2 dagen drinken. Wijnen met veel tannines kunt u rustig zo'n 3 dagen laten staan. Zorg er wel voor dat u de fles op een donker plekje bewaart en natuurlijk met de kurk of een vacuümpompje erop. 

Het is niet zo dat een rode wijn na 3 dagen echt niet meer te drinken is, maar het drinkplezier en de smaak gaat wel steeds verder achteruit. 

rode wijn in glasrode wijn in glas

Hoe lang kan een gesloten fles rode wijn bewaard worden?

Gesloten flessen rode wijn kunt u over het algemeen best lang bewaren, gemiddeld zo'n 3 jaar. Sommige wijnen uit bijvoorbeeld Bordeaux of Châteauneuf-du-Pape hebben echter een geweldig bewaarpotentieel en blijven soms wel 10 jaar goed. Sterker nog, ze worden zelfs beter van een aantal jaar flesrijping. 

De perfecte omstandigheden om rode wijn te bewaren

Rode wijn is gevoelig voor trillingen, licht en temperatuur. Al deze factoren zorgen ervoor dat een wijn een stuk minder goed te bewaren is. Zo gaat een wijn zo’n vier keer zo snel achteruit op kamertemperatuur, dan in een klimaatgereguleerde omgeving. Daar zijn natuurlijk wijnklimaatkasten voor, maar een wijnkelder heeft nog altijd iets romantisch. Rode wijn een langere tijd bewaren doet u het best bij een constante temperatuur tussen de 10 °C en 14 °C met een hoge luchtvochtigheid tussen de 55 en 75 procent. Belangrijk is ook dat de ruimte donker is en geurvrij. Sterke geuren kunnen namelijk ook schadelijk zijn voor de wijn. Het is daarom zeker af te raden uw wijn te bewaren naast de potten verf of bak met uien.

Bekijk onze top 10 rode wijnen

Hoe lang blijft rode wijn goed?

Het is belangrijk wijnen altijd liggend te bewaren. Op die manier blijft de kurk in contact met de wijn waardoor de kurk niet uitdroogt en er zuurstof bij de wijn kan komen. Zo is uw rode wijn beter beschermd tegen oxidatie.

We zien ook steeds vaker wijnkasten terug in het interieur van de wijnliefhebber waarbij de temperatuur gereguleerd wordt. Er bestaan wijnbewaarkasten en wijnklimaatkasten. Bij een wijnbewaarkast is er vaak maar één temperatuurzone zodat de wijn op die constante temperatuur bewaard kan worden. Ideaal wanneer u geen kelder heeft, maar wel wijnen wat langer weg wil kunnen leggen. Bij een wijnklimaatkast zijn er verschillende temperatuurzones die ingesteld kunnen worden van zo’n vijf tot achttien graden om uw wijnen op drinktemperatuur te kunnen bewaren. Beide varianten komen in verschillende maten, van een kast voor zo’n dertig flessen tot kasten voor wel honderden flessen.

Wanneer is een wijn niet meer goed?

Heeft de wijn een echt zurige of scherpe smaak of geur? Of is uw rode wijn een beetje bruin uitgeslagen qua kleur? Of bevat de wijn opeens wat bubbeltjes? Dan is de wijn niet meer goed en is het helaas toch echt tijd om de wijn door de gootsteen te spoelen.

Alcoholvrije rode wijn  

Alcoholvrije wijnen zijn in opkomst. Het is een trend die we voorlopig nog wel blijven zien. In de Van Dale staat dat wijn een drank is uit gegist druivensap. Er zijn sommige producenten die gewoon druivensap verkopen als alcoholvrij alternatief, maar dan is er dus geen gisting aan te pas gekomen. Andere alcoholvrije wijnen worden gemaakt zoals ‘gewone’ wijn wordt gemaakt, met dus een vergisting van het geperste sap tot een volwaardige wijn met alcohol. Pas aan het einde van het proces wordt de alcohol aan de wijn onttrokken met speciale apparatuur.

Alcoholvrije wijn maken

De meest voorkomende technieken voor alcoholvrije rode wijn zijn omgekeerde osmose, de vacuümtechniek en ‘spinning cone’. Bij omgekeerde osmose worden de verschillende componenten als water, alcohol en smaakstoffen van elkaar gescheiden en dan zonder de alcohol weer aan elkaar toegevoegd. Bij de vacuümtechniek wordt, zoals de naam al doet vermoeden, door middel van een vacuüm alcohol uit de wijn onttrokken. Bij de methode van de ‘spinning cone’ wordt de alcohol verwijderd met behulp van draaien kegelvormige kolommen. Die scheiden de alcohol van de aroma’s.

Nu is het wel zo dat alcoholvrije wijn volgens Europese wetgeving alcoholvrij genoemd mag worden als het maximaal 0,5 % alcohol bevat. Dat komt omdat er tijdens het extractieproces nog wat alcoholresten achter kunnen blijven. Vaak bevat een dergelijke wijn dan ook tussen de 0,2 % en 0,5 % aan alcohol. Staat er op een fles 0,0 % alcohol, dan is de wijn ook echt alcoholvrij.

Maar is alcoholvrije wijn dan ook lekker? Laten we voorop stellen dat er over smaak niet te twisten valt. Het is wel zo dat alcohol de body en het mondgevoel toevoegt aan een wijn. Wordt de alcohol eruit gehaald, dan verdwijnen ook veel van de componenten, behalve de alcohol, die van een wijn een wijn maken. Daarbij komt dat alcoholvrije wijn vaak zoeter smaakt dan een normale wijn. Ook dat komt omdat de smaakbalans anders is door het onttrekken van de alcohol. Het is dus niet per definitie een wijn met meer suiker. 

Zoete rode wijn

Als een rode wijn echt zoet is, dan gaat het vaak om een dessertwijn en is het dus niet zo’n goede match voor bij de borrel. Wat sommige rode wijnen echter wel hebben, is nog wat restsuiker. Daardoor smaakt een wijn zoeter. Wijnen uit een warm klimaat kenmerken zich vaak door zondoorstoofd fruit wat zoetig over kan komen. Daarbij komt dat druiven die groeien in een warm klimaat tijdens hun groei veel suikers opbouwen. Die suikers worden tijdens de alcoholische fermentatie van de wijn weer omgezet in alcohol.

Een te hoog alcoholpercentage is voor de wijnmaker niet altijd wenselijk en de fermentatie wordt dan gestopt. Het resultaat is een hogere dosis restsuiker dat in de wijn achterblijft. Een hoog alcoholpercentage kan ook nog eens de illusie geven van zoet. Daarnaast hebben sommige gebieden zich gespecialiseerd in het drogen van druiven op matten in de zon of in speciale schuren. Op deze manier, ‘passito’ genaamd, verdampt een deel van het vocht in de druif en wordt de concentratie van suikers naar verhouding hoger. Het sap dat vrijkomt na het persen is daardoor veel zoeter dan normaal. Vooral in Italië zijn ze bedreven in deze manier van wijn maken.

Gaat u liever voor een zoete rode wijn? Probeer dan zwoel Italiaans rood uit bijvoorbeeld Apulië, beter bekend als Puglia. Daar wordt van de druif Primitivo een fruitige, elegante wijn gemaakt met fluweelzachte aroma’s van zondoorstoofd fruit, pruimen en zoete specerijen. Aan de overkant van de grote plas vinden we in de Verenigde Staten de druif Zinfandel. De druif is genetisch verwant aan de Italiaanse Primitivo. In de staat Californië brengen wijnen van Zinfandel ook die zwoele fruitaroma’s met zich mee met hier en daar een hint van karamel. Een geweldige wijn voor bij Arabische gerechten, gekruid vlees, curryschotels, lamsstoof en gebraden wild. En is het flink koud buiten, dan warmt een zwoele Primitivo of Zinfandel u zo weer op.

Naar boven