2018 | Italië, Toscane

Piazza del Castello Rosso Toscana

Een Toscaanse rode wijn zoals we hem graag drinken: zijdezacht, licht gekruid en romig van smaak bomvol kersen, bessen, cassis en mokka met een vleugje vanille. Heerlijk bij een stukje vlees.

  • Smaakprofiel
    Stevig, zacht & romig
  • Druivensoort
    Cabernet Sauvignon, Merlot, Sangiovese
  • herkomst
    Italië, Toscane
11,99
Op voorraad. Op werkdagen voor 14:00 uur besteld, morgen in huis
flessen
Bewaar
  • Altijd blindgeproefd
  • 100% proefgarantie
  • Bespaar met Wijnbeurs Plus
    Word Wijnbeurs Plus klant en profiteer van altijd gratis verzending vanaf 6 flessen.
Proefnotitie
Specificaties
Reviews
Proefnotitie

Zijdezacht van smaak

Gloedvol warm granaatrood. Lekker open van geur met zwoele rode kersen, blauwe bessen en chocola. Soepel, romig en zijdezacht van smaak vol kersen, bessen en cassis met een vleug vanille. Zijdezachte Toscaan met romige mokkaweelde. 60% Sangiovese, 30% Cabernet Sauvignon, 10% Merlot. 13% alc. Gebotteld op zware fles met diepe ziel, lakzegel en ambachtelijk touwtje over de kurk. Perfect bij ossobucco, saltímbocca en kalfsmedaillons in roomsaus. Nu al heerlijk, oplegbaar tot 2023.
  • Kalfsmedaillon
  • Ossobuco
Specificaties
WijnsoortRode Wijn
LandItalië
DruivensoortCabernet Sauvignon, Merlot, Sangiovese
RegioToscane
SmaakprofielStevig, zacht & romig
Jaargang2018
Alcoholgehalte13.00
ClassificatieIGT Toscana
Serveertemperatuur16-18 °C
Op dronk vanafNu op dronk
Op dronk tot2023
AllergenenBevat sulfieten
AfsluitingKurk
EAN-nummer8008863309133
Art.nr.618508
Reviews
Piazza-del-Castello-Rosso-Toscana
"Zijdezachte Toscaanse trouvaille met romige mokka"

De wijnbouw in Italië is letterlijk al vele eeuwen oud en heeft grote hoogte- en dieptepunten gekend. Ver voor het begin van onze jaartelling geïntroduceerd door de Feniciërs en de Grieken, met liefde en passie doorontwikkeld door de beschaafde Etrusken, geëxpandeerd door de Romeinen en op vele fronten geprofessionaliseerd door het Vaticaan en haar gevolg. Toscane gold in al die tijd als belangrijk epicentrum. De export vierde hoogtijdagen en Toscaanse wijn werd gedronken aan menig hof. Vlak voor zijn overlijden in 1723 heeft groothertog Cosimo III de' Medici zelfs vier Toscaanse wijnbouwgebieden erkend met een beschermde herkomstbenaming en de daarbij horende regels.

Toscaanse wijn

Echter namen veel wijnboeren het niet zo nauw met de regels en kozen vaker voor de aanplant van inferieure druiven en middelmatige klonen. "Kwantiteit boven kwaliteit" luidde het motto. Vervolgens is de wijnbouw in Toscane hard geraakt door de druifluiscrisis, de twee wereldoorlogen en een extreem zware economische crisis. Ook de "Mezzadria", het in de 20e eeuw gebruikelijke Italiaanse systeem, waarbij boeren de pacht moesten voldoen met een deel, meestal de helft, van de oogst, stimuleerde wijnboeren allerminst om voor kwalitatief hoogwaardige wijnbouw te gaan. In de jaren '70 van de vorige eeuw was dan ook weinig over van de eens zo smetteloze reputatie van Toscaanse wijnen.

Wederopstanding

Sinds de jaren zeventig is echter veel veranderd. Het Mezzadria systeem is vaarwel gezegd en zelfs bij wet verboden, Franse wijnbouwtechnieken en druiven als Cabernet Sauvignon en Merlot zijn dankbaar geadopteerd en wetenschappelijk onderzoek naar druiven en terroir vindt volop plaats. Ruim veertig jaar later is Toscane echter weer terug aan de top met Sangiovese als koningsdruif.

SPECIAAL VOOR U GESELECTEERD
Wijnverhalen
Naar boven